06 - 236 68 530

8 Troost Tips voor Pasen

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne
En dan is het Pasen, maar niet voor iedereen voelen deze dagen als feestdagen. Wie weet missen jullie ook een lieve overledene juist deze dagen extra…
 
Afgelopen week had ik het erover met de kinderen in de praktijk: wanneer mis je diegene nou extra? Verjaardagen, Kerst, Sinterklaas en ja, Pasen ook. Zoals een kindje zei “ik heb wel zin in Pasen, maar ik mis opa wel”. 
Mochten jullie ook iemand missen, dan heb ik hier enkele troosttips. Ze komen uit het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef. Vanuit eigen ervaring en die met de kinderen in mijn praktijk, weet ik dat speciale dagen extra moeilijk zijn. Daarom wijdde ik er een heel hoofdstuk aan hoe je van verdrietdagen samen herinnerdagen kunt maken. Enkele troost-ideeën daaruit deel ik hier graag met jou!
 

 

Enkele ideeën hoe om te gaan met verdriet tijdens Pasen 

 

In het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, heb ik een speciaal hoofdstuk gewijd aan hoe je omgaat met de 'speciale' dagen van het jaar waarop je een lieve overledene extra mist. Dit zijn verjaardagen, zowel van degene die gemist wordt als de verjaardag van iemand uit je gezin, feestdagen, de overlijdensdag...

 

Het hoofdstuk heet "Probeer van de verdriet-dagen samen herinner-dagen te maken" en staat vol met (creatieve) ideeën voor jou en je kind

Een aantal daarvan deel ik hier graag met jullie.

 

► Bekijk samen foto's op je mobiel of op de laptop

► Bedenk eens samen: waar heb je ooit samen heel erg om gelachen?

► Eet het gerecht of gebakje waar degene dol op was 

► Ga samen wandelen op het favoriete plekje van degene die jullie missen

► Doe een kaarsje of waxinelichtje aan en zet deze bij de foto

► Laat je kind een onderzetter maken die je onder het kaarsje of waxinelichtje kunt leggen

► Maak samen een herinnerplekje op de slaapkamer van je kind met fijne spulletjes. Neem hier bv een dienblad of placemat voor om alles neer te zetten. Eentje zelf maken van een wit A4-tje en erop tekenen en stickers plakken kan ook een idee zijn 

► Teken degene na van bv een foto en hang deze 'selfie' in de kamer, zo is hij of zij er toch bij (dit is een idee van een kindje uit mijn praktijk, mooi hè?)

 

Ik hoop met heel mijn hart dat ze het verdriet een heel klein beetje lichter mogen maken. Alle liefs en sterkte en ik wens dat je deze dagen samen nieuwe herinneringen mag maken.
8 april 2023