06 - 236 68 530

De eerste Sint zonder....

Is het voor jouw kind de eerste keer Sinterklaas vieren zonder die lieve persoon? Een oma, een opa, of misschien iemand binnen het gezin die helaas afgelopen jaar overleden is? Dat is ongetwijfeld een groot gemis. Naast de "gewone" dagen van gemis, is deze maand een maand waarin die lieve persoon ontzettend gemist wordt: voor het eerst zijn er de feestdagen en met Sinterklaas dit weekend, dat heel anders gevierd zal worden. 

Het is voor kinderen, net als voor ons als volwassenen, erg fijn dat je het gemis samen uitspreekt. Het is dan ook erg geruststellend als jij als ouder zegt dat jij degene die overleden is erg mist. Probeer er samen over te praten "ik mis ..... , jij ook?". Laat gerust je tranen zien als die er zijn. 

Voel vooral aan of je kind behoefte heeft er verder over te praten, forceer uiteraard niets. Samen iets tekenen of knutselen voor de overledene kan ook een mooie manier zijn om uiting te geven aan het verdriet dat er is. Wat je kind zou kunnen maken? Vraag je zoon of dochter eenvoudig "wat zou... mooi hebben gevonden?" of "maak iets waar jij nu zelf zin in hebt". Wij hebben soms het gevoel het teveel in te willen vullen voor kinderen, maar ze weten het vaak zelf precies. Geef het kunstwerk vervolgens een mooi en zichtbaar plekje.

Ik heb hier enkele ideeën die je kind kunnen helpen bij de eerste keer Sinterklaas vieren als er iemand gemist wordt. Op deze manier is diegene er toch een beetje bij. Het spreekt voor zich dat het ook fijne ideeën kunnen zijn als je kind al langer een lief iemand mist. 
  • doe samen een kaarsje aan en zet deze bijvoorbeeld bij de foto van de overledene
  • wat was het lievelingstaartje van de overledene? Koop deze voor jullie samen op deze Sinterklaasavond
  • eet op deze Sinterklaasavond het lievelingseten of het lievelingstoetje van diegene die gemist wordt
  • laat je kind tekenen wat de overleden persoon vast en zeker als kadootje had gekregen
  • je kind kan ook een tekening maken met Sinterklaas erbij: wie zou er in de fantasie allemaal bij zijn?
  • trokken jullie altijd lootjes? Laat je kind dan bedenken en tekenen (of knutselen) wat hij of zij voor de overledene gekocht zou hebben
  • wat zou je kind de overledene graag willen vertellen? Klets daar samen over en maak er eventueel samen een tekening bij

Kinderen hebben verdriet "in stukjes" en dat maakt dat ze het aankunnen. Wij als volwassenen kunnen gedurende een langere tijd erg verdrietig zijn. Kinderen daarentegen hebben zodoende de kracht om na tranen weer vrolijk met de Lego of de poppen te gaan spelen. Of ineens over iets heel anders met je gaan kletsen. Als je merkt dat je kind weer als het ware overstapt naar de andere dingen om zich heen, dan mag je aannemen dat het voor dat moment okay is. Daar mag je gerust op vertrouwen. 

4 december 2015