06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

De rust bewaren in je gezin tijdens Sint

Waardevolle tips voor je gezin tijdens Sinterklaas, rust in huis, rust in je kind

Hoera, Sint en Piet in het land! Erg leuk voor je kind, maar wie weet geeft het ook spanning in huis: wat zit er (niet) in de schoen, de verlanglijstjes die continue veranderen, hoe kon Piet nou in huis komen en weet Sint nu echt alles?

Het kan een hele uitdaging zijn om de komende weken "normaal" samen door te komen met deze Sinterklaas-prikkels. Met als hoogtepunt pakjesavond, Sint op school en wie weet wordt er Sinterklaas gevierd bij jou op je werk of bij je partner. Er is veel spanning voor de kinderen, sommigen gaan zelfs spontaan weer bedplassen. Heel naar en vervelend, maar probeer niet boos te worden, je kind kan er niets aan doen. En ja, het gaat echt weer over.

 

Voor deze periode enkele TIPS voor jullie om zoveel mogelijk rust te creëren in je kind en in huis.

 

1. Probeer ervoor te zorgen dat je kind voldoende nachtrust krijgt. Deze Sinterklaas-periode kost je kind namelijk veel energie. Is er weinig reserve, dan is de kans groot dat hij of zij dat in ongewoon of stressvol gedrag laat merken.

2. Baken het Sinterklaas-gebeuren bewust af, bepaal jouw grenzen hierin als je merkt dat je kind teveel bezig is met Sint en zijn Pieten. Het Sinterklaas-journaal is leuk en ontspannen, maar probeer het daarna ook af te sluiten. Minimaal een half uurtje rust en iets anders doen voor het naar bed gaan is prettig voor je kind.

3. Het kan absoluut fijn zijn om een tekenboekje bij het bed neer te leggen met wat kleurtjes. Zo kan je kind nog wat tekenen van die dag, ja vooral van wat er gezien is op het Sinterklaasjournaal bijvoorbeeld. Want sjonge, wat gaat er ook dit jaar toch veel mis! Wij kunnen erom lachen, maar kinderen geloven dit allemaal echt. Dat moet dus verwerkt worden in hun hoofd... dus:

4. Laat je kind vooral veel tekenen, heel veel tekenen! Tekenen betekent verwerken en loslaten en dat is juist nu meer dan welkom. Zo maakt het zijn of haar hoofd weer leeg en dat betekent rust.

5. Maak je kind niet bang voor Sinterklaas. Misschien een inkopper, maar vertel niet iets over stout zijn en in de zak mee naar Spanje of iets dergelijks. Ik werd er vroeger wel bang voor gemaakt, ook met geluiden, kloppen op ramen etc. Het kan na 5 december zeker nog angst veroorzaken en dat is iets wat je niet wilt denk ik. Het is met mij overigens wel goed gekomen hoor ;).

6. Spreek met elkaar af wanneer je kind de schoen mag zetten. Tip: maak een "briefje van Piet" waarop de dagen staan dat hij bij jouw kind langskomt. Dit geeft minder spanning.

7. Als je merkt dat je kind de komende periode erg onoverzichtelijk vindt, maak dan een kalender. Daar kun je ook opschrijven wanneer het de schoen kan zetten.

Ik wens je een fijne Sinterklaas-tijd toe met hopelijk de rust die je samen kunt vinden.

20 november 2019