06 - 236 68 530

Hoe ga je om met het nieuws in de wereld?

rouwverwerking kind, tips, houvast, rouw en verlies, kindertherapie, gezinstherapie, verdriet verwerken, rouwverwerking, enschede, hengelo, oldenzaal, twente

Ik kan me zo voorstellen dat ook jouw kind meekrijgt wat er gaande is. Intens verdrietig en onvoorstelbaar, er zijn geen woorden voor een oorlog… Wij kunnen het al nauwelijks bevatten met wat we zien, laat staan de kinderen. Misschien vraag jij je ook af hoe je daarmee omgaat. Dat kan best moeilijk zijn. Ik denk dat deze ideeën je hierbij op weg kunnen helpen. Maar voel vooral zelf wat goed voelt voor jou. Jij kent jouw kind het beste.

 • Wees altijd eerlijk in je antwoorden als je kind iets vraagt en stem dat af op de leeftijd. Besef daarbij dat fantasie in een kinderhoofd erger kan zijn dan de werkelijkheid. Tune dus vooral in wat jouw kind zelf denkt. Vraag dat gewoon, dan kun je daarop beter inspelen en antwoorden.
   
 • Wij denken vaak dat antwoorden heel uitgebreid moeten zijn, maar dat is voor kinderen vaak helemaal niet nodig. Een kort antwoord is meestal voldoende. Vertel dus niet onnodig meer, dat roept vaak nieuwe vragen op.
   
 • Neem de tijd als je het er samen over hebt, wuif niets weg,  want daarmee zeg je eigenlijk dat je je kind niet serieus neemt. En dat wil je in alle liefde wel. Daarmee voelt het zich veilig.
   
 • Beperk het kijken van nieuws. Hoe meer beelden, hoe meer onrust in het hoofd van je kind. Dat geldt overigens ook voor ons…
   
 • Kinderen willen vaak iets doen of maken als er iets verdrietigs gebeurt. Spelenderwijs kunnen ze hun gevoelens uiten, daarmee wordt het in hun hoofd rustig. Het helpt verwerken en de dag loslaten, waardoor slapen ook beter lukt. 

 

Ga daarom samen iets tekenen, bijvoorbeeld een engel. Bedenk samen dat je aan al die mensen denkt en voor hen deze engel maakt. Ze brengt liefde van hier naar daar.

1 maart 2022