06 - 236 68 530
Wie weet maakten jullie dit ook mee deze zomervakantie...
- iemand in jullie gezin/familie werd erg ziek
- een geliefd persoon overleed
- jullie besloten te gaan scheiden
- er gebeurde iets anders ingrijpends waardoor je kind van slag was of nog is
Besef dat dit voor je kind, nu het weer naar school gaat, een grote verandering is
De situatie met hoe je kind de zomervakantie in ging, is ineens totaal anders dan nu. Dat is niet ‘we gaan gewoon weer naar school’. Nee, hier mag je samen aandacht aan geven, want je kind voelt dit feilloos aan. Al vertelt hij/zij het jou niet, omdat het misschien niet weet wat het ermee aan moet. Of het niet goed kan verwoorden naar jou toe. Wees daarom je kind voor en klets erover samen
Een belangrijke Do en Don't
Don't: zonder medeweten van je kind de juf of meester inlichten over de situatie. Al gedaan? Vertel dit je kind alsnog! Liever het van jou horen als via de leerkracht.
Do: overleg altijd samen wat je kind wil en ga hierin zoveel mogelijk mee, dat is voor hem of haar echt heel belangrijk. Vind jij dat de leerkracht het moet weten, leg dat dan uit. Vertel bv dat de juf of meester je kind extra kan helpen als het even een moeilijk moment heeft in de klas. Je kind zal ook meer begrip krijgen als het zich verdrietig voelt of als concentreren lastig is.
Wat als je kind (nog) niks wil vertellen?
Hou ook rekening met deze optie, vooral bij de al wat oudere kinderen. En nee, dat is niet vreemd. Bedenk dat kinderen nooit willen opvallen of anders willen zijn dan anderen. Dat voelt gewoon niet fijn en al helemaal niet als je net in je 'nieuwe' klas zit met je nieuwe juf of meester.
Kijk dan of je een middenweg kunt vinden samen. Vertel dat jij het wèl heel belangrijk vindt, maar niks zal doen zonder overleg*. Je kunt eventueel afspreken dat je kind erover na mag denken en dat je het over een paar dagen opnieuw zult vragen.
En weet je? Het kan zomaar zo zijn dat je kind het, na de eerste paar schooldagen, toch 'gewoon' zelf deelt met de juf of meester en met de naaste klasgenootjes.
Wat je ook samen besluit te gaan doen, probeer zoveel mogelijk je kind in zijn of haar keuze te respecteren
Het gaat om je kind en hoe hij of zij zich erbij voelt. Ja, ik kan ik me heel goed voorstellen dat jij het wellicht anders wilt. Maar besef dat als je iets forceert of dwingt, jouw goed bedoelde advies niet gaat werken. Je kind voelt zich dan niet gezien/gehoord en kan daar heel onzeker van worden. Ga dus zoveel mogelijk voor iets waar je samen een overeenkomst in hebt gevonden.
Maar onthou ook vooral dit: wat is voor jouw kind het beste? Wat past het meest bij zijn of haar leeftijd? Jij als moeder weet en voelt als geen ander wat dat is.
Is jouw kind nog heel jong?
Dan is het logisch dat jij beslist, maar vertel dan wel wat jouw bedoeling is. Zo weet je kind wat het kan verwachten (dat de leerkracht het weet bv) en dat voelt fijn en veilig. Het voelt zich gezien en gehoord en je voorkomt onaangename verrassingen. Die waren in de vakantie waarschijnlijk al groot genoeg…
Zit je nog met vragen en twijfels hoe je het het beste aan kunt pakken?
Neem dan contact met mij op, dan plannen we samen een gratis en vrijblijvend meedenkgesprek van 15 minuten.