06 - 236 68 530

Hoezo "kinderen redden zich wel na een verlies?"

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Hoe vaak denken we dat toch onbewust? Dat kinderen zich wel redden na een verlies? 

Het is alweer even geleden dat ik aan de koffie zat met een directrice van een vrij grote school. Ze had het Herinnerings-doe-boek besteld en vertelde dat op haar school helaas te vaak een ouder van één van de leerlingen was overleden. Intens verdrietig, daar zijn geen woorden voor. Ze merkte dat de leerkrachten het er erg moeilijk mee hadden. Enkele van hen zelfs in zo'n mate dat voor de klas staan een opgave werd. Omdat je er met alle liefde wilt zijn voor je groep, maar toch ook je eigen verdriet altijd meeneemt, dat is heel begrijpelijk. Op dit soort momenten kom ik graag ter ondersteuning op scholen, maar daarover vertel ik later meer ;) Ze had namelijk een heel belangrijke vraag.

 

"Wanneer schakel je nou hulp in voor deze kinderen die plotseling een ouder moeten missen?"

 

Ik hoor deze vraag vaak (ook van ouders) en wat ik altijd als wedervraag stel: "hoe zouden we kunnen bedenken dat als je als kind zoiets intens verdrietigs en heftigs meemaakt, géén ondersteuning nodig zou hebben?" Ze was even stil en keek me aan.."ja je hebt gelijk". Begrijp me goed, ik hoef zeker geen gelijk. Maar denk je eens in: wie kan er écht voor deze kinderen zijn? De omgeving rouwt immers zelf ook intens. Ik geloof dat kinderen veel hebben aan een ieder om hun heen. Maar vergeet niet dat zij hen altijd onbewust zullen sparen. Hun emoties voor zichzelf houden want "mama heeft al zoveel verdriet" of "juf begrijpt me niet zo goed".

Kinderen hebben veel veerkracht en ja, meestal komt het goed. Maar rouwen vergt veel van kinderen en dat komt extra bovenop hun normale ontwikkeling. Hoe fijn is het dan dat kinderen én ouders daarbij hulp krijgen? Want wat je wilt voorkomen is dat kinderen er vroeg of laat in vastlopen. Dat ze emoties en gevoelens opkroppen en het voor zichzelf houden. 

 

Maak je je zorgen? En wil je graag handreikingen hoe je je verdrietige kind kunt helpen en twijfel je of professionele ondersteuning nodig is?

 

Neem dan contact met mij op, dan plannen we samen een gratis en vrijblijvend meedenkgesprek van 20 minuten. Je hoeft het niet alleen te doen, ik ben er graag voor jou. Met alle liefde!

 

25 april 2023