06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Kijk, daar word ik nou blij van...

Praktijk Vlinder je mee blij artikel Tubantia

In de Tubantia las ik een prachtig artikel over het Positief Educatief Programma dat in deze regio op twee scholen (Kingschool in Denekamp en Twekkelerveld in Enschede) als test werd toegepast. Ik heb het artikel met veel plezier gelezen, wie weet jij ook?

Het programma komt heel kort omschreven hier op neer: benoem de positieve punten van je leerlingen, wat vinden zij goed gaan en wat vinden zij fijn? Ook worden veel complimenten gegeven en een leerling is voor een week het zonnetje van de klas. Geweldig, dit wil toch ieder kind?

Tevens wordt het woordje "niet" zoveel mogelijk vermeden: benoem juist het gedrag dat je graag ziet. In het artikel staat het voorbeeld: "hier wandelen we in de gangen" ipv te zeggen "niet rennen".

Bijzonder: het schijnt dat kinderen vaak het woordje "niet" gewoon niet horen. Met als gevolg dat ze dus horen wat ze moeten doen: "rennen". En dat wil je juist niet wink-emoticon. Zo kun je veel bereiken door positieve bewoording. Daarbij voelt het denk ik ook veel minder om als "agent" van alles te verbieden. En... het werkt.

Van mij mag dit PEP-programma op alle scholen worden toegepast, het heeft zo'n mooie visie! Een duim voor genoemde scholen en voor alle scholen die zullen volgen!

Always seek the light <3
Je zou kunnen zeggen: zoek altijd het lichtje dat straalt in ieder kind en benoem dat samen. In mijn praktijk staat dit ook altijd voorop. Dat maakt kinderen immers nog krachtiger en geeft meer zelfvertrouwen.

Do try this at home...or not?
Zou jij het een idee vinden om deze positieve benadering ook thuis toe te passen en het woordje "niet" proberen zoveel mogelijk te vermijden? 
Maar misschien doe jij dat al zo? Of vind jij het juist niet jouw manier?

20 september 2015