06 - 236 68 530

Maak een Paas-herinnering

Kindertherapie Enschede Twente Marieke de Boer

Als je kind met Pasen iemand extra mist...

Juist met dagen dat je met familie bij elkaar bent zoals met Pasen, kan het gevoel van gemis extra groot zijn. Als je kind bijvoorbeeld een grootouder mist en hoort hoe vriendjes en vriendinnetjes met hun opa en oma iets leuks gaan doen samen. Of als jij als ouder altijd gewend bent een Paasbrunch te regelen met je moeder, maar zij er helaas niet meer is. Maar misschien mis jij wel jouw partner en jouw kind zijn of haar vader of moeder? Dan is de leegte nog groter, iedere dag opnieuw. Maar ook en vooral met dagen zoals Pasen. 

Hoe ga je hiermee om? 

Omdat ik vanuit eigen ervaring, maar ook uit ervaring met de kinderen en gezinnen in mijn praktijk, weet hoe moeilijk dit kan zijn, heb ik hier een speciaal hoofdstuk over geschreven in mijn Herinnerings-doe-boek. Het heet "Hoe maak je van verdriet-dagen samen herinner-dagen?" Daarin noem ik tal van (creatieve) ideeën hoe je zo'n dag vorm kunt geven samen. In dit blog lees je er meer over en kun je het nalezen. Kinderen vinden het vooral heel fijn dat ze iets kunnen doen of maken, zo geven ze creatief uiting aan hun gevoel. 

Speciaal voor Pasen heb ik hier een extra idee voor je kind:

  • Knip een rondje uit een wit of gekleurd vel papier. Dit gaat heel handig met behulp van een ontbijtbordje. Een doorsnede van ongeveer 15-20 cm is prima.
  • Zoek een mooie foto van de overledene of eentje waar je kind samen met hem of haar op staat. Plak deze (of een kopie) er in het midden op.
  • Teken er van alles omheen. Als je kind het leuk vindt, maak je er een soort mandala van met een rand met motiefjes, vormen en fantasie. Doe vooral wat goed voelt. 
  • Maak een klein gaatje bovenin en hang het mooie kunstwerk in een Paastak, zet het voor een bosje tulpen of leg het op tafel bij een Paasstukje dat je hebt staan.  

En wat het allerbelangrijkste is? Aandacht. Gewoon een extra knuffel, een luisterend oor, iets langer voorlezen, samen foto's kijken...

De herinnering voor later maak je vandaag

13 april 2017