06 - 236 68 530

Mama, gaat Dodenherdenking over opa?

marieke de Boer, kleurplaat, praktijk vlinder je mee, rouwverwerking kinderen, tekentherapie, kind en rouw, hengelo, Enschede, Oldenzaal, Borne, Twente

Als jouw kind een lieve overledene mist, dan zou je deze vraag zomaar kunnen horen. En heel eerlijk: in de belevenis van kinderen is dit een heel normale vraag. Maar wat antwoord je dan?

Uiteraard is de leeftijd en de belevingswereld van je kind het uitgangspunt bij het beantwoorden van deze vraag. Kinderen kunnen om deze redenen maar beperkt beseffen en onthouden wat ze te horen krijgen. Daarom kan een kort en eenvoudig antwoord al helemaal voldoende zijn, dus vertel niet meer dan nodig is om het te kunnen begrijpen. 

Je kunt vertellen dat er lang geleden oorlog was en dat er toen veel mensen dood zijn gegaan. Vandaag is de dag dat wij aan al deze mensen en hun families denken. Benoem ook gewoon het woord ‘dood’, al voelt dat voor ons soms wat beladener om uit te spreken. Maar dit woord begrijpen ze gewoon, het woord ‘overleden’ niet. 

Hoe jong of oud je kind ook is, maak je antwoord niet te groot of in te veel woorden. Hou het luchtig en kijk of er daarna nog vragen komen. Vaak is het al voldoende wat jij je kind vertelt en als je merkt dat het daarna weer verder gaat met spelen, dan is dat gelijk een bevestiging ;) 

 

Zo kun je er creatief uiting aan geven 

Als je merkt dat je kind zich inleeft in wat jij vertelt, wat veel kinderen wellicht zullen doen, kijk dan eens wat je samen kan. Kinderen willen namelijk vaak op een creatieve manier uiting geven aan wat ze voelen. Misschien wil je kind een tekening maken voor iedereen die in de oorlog dood is gegaan? Of een kleurplaat maken (idee: link in bio ;) of misschien is een kaarsje aansteken een fijne gedachte? Laat je kind meedenken en vraag “wat zou jij graag willen doen?”

Missen jullie in je familie een geliefd persoon die overleden is? Breng dat ter sprake, maar wie weet doet je kind dit al wel. Haal samen herinneringen op, teken of knutsel iets voor diegene of steek een kaarsje aan. Het geeft troost om iets te maken als je verdrietig bent.

 

Denk na waar je je tv op afstemt 

Weet je van je kind dat het zien of horen van verhalen rondom de oorlog en van mensen die overleden zijn indruk maakt? Vraag jezelf dan af of je vanavond de tv afstemt op programma’s die hierover gaan. Bekijk het eventueel morgen overdag. Zo mag je je kind voor mijn gevoel gerust beschermen als dat de nachtrust ten goede komt en het niet met een vol hoofd met beelden en vragen gaat slapen…

 

 

4 mei 2021