06 - 236 68 530

Missen jullie ook iemand extra met Sint?

Verdriet na Sinterklaas

Het is een maand waarin we lieve overledenen extra missen. Althans, zo geldt dat voor mij en misschien ook voor jou of voor je kind. Het is immers een tijd waarin je voor je gevoel allemaal gelukkige families ziet. Daar waar bijvoorbeeld nog wel een oma of opa is of waar het gezin compleet is met een vader of moeder.

Als dat in jullie situatie niet meer zo is, dan kan dat juist in deze tijd extra pijnlijk zijn. Je mist natuurlijk iemand elke dag, maar het lijkt alsof je het nu nog meer voelt. Gemis. Verdriet. Alleen zijn.

In alle drukte zit vaak het gemis verstopt...

Kinderen praten over pakjesavond die ze gaan vieren met hun families. Op het schoolplein hoor je als ouder allerlei verhalen van andere ouders. Hoe gezellig het zal zijn, waar ze naartoe gaan en met wie. Hoe opa en oma de kinderen zullen verrassen. Of hoe partners voor elkaar een cadeautje hebben gekocht... 

Zeker niet gemakkelijk. Logisch toch? Ik kan het mij goed voorstellen. Daarbij hoor ik deze ervaringen van kinderen en ouders in mijn praktijk over iemand heel erg missen...

Creatieve ideeën om samen met je kind te doen

Omdat ik geloof dat je samen sterker bent als je verdriet kunt delen, heb ik hier enkele ideeën. Speciaal voor jou en je kind als je iemand mist en daar samen even aandacht aan wilt geven.

❤️ neem een vel papier en laat je kind tekenen wat de overledene zeker als cadeautje had gekregen
❤️ schrijf samen een gedichtje voor degene die je mist. Doe alsof Sint het geschreven heeft.
❤️ versier een wit vel papier (tekenen, washi-tape etc.) en vouw er een envelop van. Schrijf er de naam op van de overledene.
❤️ leg de envelop met daarin de tekening en het gedichtje op een speciaal plekje neer
Natuurlijk kun je ook de tekening erbij leggen, misschien wel net zo fijn om er samen naar te kijken, toch?

Wie weet helpt het jouw kind (en jou) om het gevoel van gemis iets lichter te laten zijn. Mijn ervaring is dat kinderen het heel fijn vinden iets echt te doen of te maken. Zo kunnen ze ook uiting geven aan hun gevoelens. 

Wist je trouwens dat in het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, een speciaal hoofdstuk is over hoe je van verdrietdagen samen herinnerdagen kunt maken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sinterklaas, de Feestdagen, verjaardagen van de overledene en de nabestaanden, Vaderdag en Moederdag. 


Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet wat lichter maken...

Liefs van Marieke

27 november 2017