06 - 236 68 530

Ode aan lieve oma

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Ode aan lieve oma ~ Als je al langer zonder iemand bent in je leven dan met iemand, maar nog iedere dag aan die lieve persoon denkt.

Als je rond 16 uur geniet van een kopje koffie maar dat altijd in gedachten doet met haar. Want: rond die tijd dronk ze altijd koffie. Zo is het rond 16 uur een koffiemomentje met oma en mij.

Als je een flesje 4711 hebt staan om terug te denken aan de geur die ze altijd droeg. En je dan voor je ziet hoe ze de 4711doekjes uit haar tas haalde (die ik nu draag ;) en haar polsen mee geurde. Vooral als het zo warm was als vandaag.

Als je aan het haken bent en je herinnert je dat zij het je allemaal leerde. Kastrandjes waren mijn eerste probeersels met haar. Er volgden nog veel mooie dingen tot op de dag van vandaag. Enkele zelfs met haar haaknaalden. 

Als je aan het bakken bent en dan beseft dat je die liefde daarvoor toch ook echt van haar hebt overgenomen. Ook als je je eigen afmetingen aanhoudt en bakt op gevoel. 

Als je heel vaak haar spreuk herinnert “het loopt altijd anders dan je denkt” omdat dat bijna dagelijks zo is ;)

Als je van fresia’s houdt met hun fijne geur omdat zij daar zo dol op was. 

Als het 23 juni is en ik steevast op die avond niks afspreek want ‘oma is jarig’. Dan haal of bak ik iets lekkers voor bij de koffie. Om het leven dat ik met haar mocht leven te vieren. Met alles wat ze met zoveel liefde met me deelde, leerde en nog zoveel meer. 

Lieve oma, dikke kus van hier naar daar, want ik voel dat je dichterbij bent dan ik zou kunnen bedenken.

 

Mist jouw kind ook een lieve oma?

Oma's, maar zeker ook opa's, hebben voor veel kinderen een grote betekenis in hun leven, net zoals ik dat ervaren heb. Ik was 'al' 22 jaar en heb gelukkig dus een groot deel van mijn leven met mijn lieve oma kunnen delen. Maar wat als je nog maar jong bent? Als je een oma hebt die vaak op bezoek komt, oppast, met je naar de kinderboerderij gaat en bij wie je graag logeert? Dan mis je haar en al het leuks dat je met haar deed enorm als ze er niet meer is!

Wie weet herken jij dat ook bij jouw kind die zijn of haar lieve oma mist. Onderschat het verdriet niet. En ja, we kunnen allemaal bedenken dat verdriet bij het leven hoort en dat kinderen veel veerkracht hebben. Maar echt, soms kan het gemis voor kinderen teveel voelen.

Ik zie deze kinderen in mijn praktijk en weet dus dat het helemaal niet vreemd of gek is als ze even een steuntje in de rug nodig hebben. Bijvoorbeeld om het overlijden echt te kunnen accepteren, beter met emoties om te gaan en makkelijker kunnen verwoorden wat ze precies voelen. Dat is wat ik de kinderen bij ondersteun.

 

Gun jij je kind een steuntje in de rug om verdriet te kunnen verwerken?
 

Twijfel je of je kind misschien ook een steuntje in de rug nodig heeft om daarna op eigen kracht weer verder te kunnen?
Laat dan hier je gegevens achter voor een gratis en vrijblijvend meedenkgesprek van 20 minuten. Ik kijk graag met je mee en laat zsm van mij horen. 

 

 

 

23 juni 2022