06 - 236 68 530

Tips om samen met Pasen een lieve overledene te herinneren

Pasen, rouwverwerking, rouw, verlies, verdriet, herinneren, kindertherapie, tekentherapie, Twente, Oldenzaal, Borne, Hengelo

Pasen komt eraan.. misschien voor jullie een tijd dat een lieve overledene extra gemist wordt? 

Je omgeving staat er vast niet meer bij stil, want het is immers alweer een tijd geleden dat diegene overleden is? Dan heb je het toch al wel verwerkt en een plekje gegeven? Niets is minder waar, want voor verdriet en iemand missen staat geen tijd wanneer het toch wel eens 'over' zou moeten zijn.

Sterker nog, over gaat het nooit, want rouw blijft je leven lang. Altijd zul jij diegene missen. Soms minder, soms meer. En dat laatste (althans dat geldt voor mij en ik denk velen met mij) op speciale dagen zoals feestdagen, verjaardagen, overlijdensdagen enzovoort.

Nu staat Pasen voor de deur. En ook nog eens in een tijd die het je niet makkelijk maakt om met familie een lieve overledene te herinneren. Om samen te komen en verdriet te delen. Op dit moment mag je maar één persoon thuis ontvangen of alleen ergens op bezoek gaan. Als jullie in je familie oma missen en dat graag met andere familie wilt delen, dan kan dat niet eens door bij elkaar op bezoek te gaan. Hoe bizar eigenlijk hè. 

Ik hoop met heel mijn hart dat je het verdriet dat jullie hebben, je met je gezin thuis kunt delen. Misschien helpen deze ideeën het op een fijne en luchtige manier samen te doen. 
 

9 ideeën om een lieve overledene samen te herinneren

In het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, heb ik een speciaal hoofdstuk gewijd aan hoe je van verdriet-dagen samen herinner-dagen kunt maken. Graag deel ik enkele ideeën hier met jou!


❤️ Bekijk samen fotoboeken of foto's op je mobiel of de computer

❤️ Bedenk de grappigste dingen die je samen hebt gedaan

❤️ Waar heb je ooit heel erg om gelachen met diegene?

❤️ Eet samen het favoriete gebakje of bak die lievelingstaart 

❤️ Maak een herinnerplekje met een foto, waxinelichtje en zet er een Paasbloempje bij

❤️ Laat je kind zo'n herinnerplekje maken op zijn of haar slaapkamer en leg er bijvoorbeeld ook iets bij wat herinnert aan de overledene 

❤️ Maak een tekening of knutselwerkje en geef het een mooi plekje

❤️ Ga samen wandelen op de favoriete plek van de overledene

❤️ Kook het eten waar de overledene dol op was
 

Ervaring is dat kinderen graag iets willen doen of maken om op die manier uiting te geven aan hun verdriet en gemis. Door samen op deze manier herinneringen te delen en nieuwe te maken, voelt het verdriet vaak toch een beetje lichter. Dat wens ik jullie ook toe. 

Alle liefs! 

 

2 april 2021