06 - 236 68 530

Twee boekentips als ondersteuning bij ziekte en overlijden

Boekentips bij ziekte en overlijden

Heeft jouw kind te maken met ernstig zieke mensen in zijn of haar omgeving? Of is hij of zij zelf erg ziek? Wie weet is er zelfs sprake van ongeneeslijk ziek zijn, omdat er kanker geconstateerd is. Vandaag is het Wereld Kankerdag en wil ik hier graag even met 2 fijne boekentips met jou bij stilstaan.

Jij als ouder vindt het vast moeilijk om je kind hierin te begeleiden. Wie weet heb je wel ondersteuning vanuit de zorg of anderzijds. Maar hoe fijn kan het zijn om thuis samen op een ongedwongen en kind-eigen manier te lezen over het ernstig ziek zijn? 

Ik heb daarom 2 boeken-tips voor jullie:

"GROTE BOOM IS ZIEK" van Nathalie Slosse en Rocio del Moral - € 17,45

Dit verhaal is speciaal voor de allerjongsten. Het boek vertelt in kindertaal dat Grote Boom ziek is en niet meer beter wordt. 

Waarom raad ik je dit boek aan? 

Mede door de mooie tekeningen en de DOE-ideetjes, vinden (kleine) kinderen troost en ondersteuning in hun verwerking. 

Voor welke leeftijd?

Van heel jong tot 6/7 jaar. Bedenk gerust dat kinderen, zelfs als ze heel jong zijn, meer begrijpen dan wij denken. 

 

"ENGEL VAN HIER EN DAAR" van Adrienne de Jonghe-Rouleau - € 12,99. 

Dit boek gaat over Chrisje, een meisje dat vanaf de wolken naar de aarde kijkt en vervolgens bij een fijn gezin haar leventje met veel plezier gaat leiden. Totdat ze erg ziek wordt en niet meer beter kan worden.


Waarom raad ik jou dit boek aan?

Ik zal je eerlijk zeggen: toen ik het in de boekhandel las, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik was ontroerd hoe het verhaal begon en hoe verdriet van Chrisje en haar familie het overnam, maar werd vooral geraakt door het grote TROOSTENDE en geruststellende karakter. 
Het is bestemd voor kinderen die een ziekte of overlijden in hun omgeving hebben meegemaakt, maar ook als zij zelf ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. 

Zelf verloor ik vier jaar geleden mijn hartsvriendin Olga. Momenteel is een andere, ontzettend lieve vriendin van mij ongeneeslijk ziek. Ik weet dat ik ook haar ooit los zal moeten laten, al hoop ik dat dat nog heel lang mag duren. Dit boek helpt mij. Als ik verdrietig ben, lees ik het opnieuw en opnieuw... 

Voor welke leeftijd? 

 
Kinderen tot een jaar of 12 zullen hier troost en ondersteuning in vinden. Maar mijn gevoel zegt dat je de leeftijd gewoon los moet laten: ik als volwassene heb er immers ook veel aan. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken met dit thema, maar deze 2 wilde ik vandaag graag met je delen. 

Ben jij of is jouw kind verdrietig omdat je een ernstig zieke in jouw familie hebt? Ik wens je alle kracht en liefde toe.

Liefs van Marieke 

 

 

 

4 februari 2018