06 - 236 68 530
Het is niet wat je ziet. Het is wat er vanbinnen speelt en dat weet je niet altijd
Dit zie en hoor ik heel vaak om mij heen van ouders. Zo op het oog gaat het ‘best aardig goed’ met hun kind. Ze gaan naar school, hebben hun afleiding met vriendjes en sport en doen dus lekker hun ding. Je zou kunnen zeggen ‘ze huppelen wel door’. Maar weet je dat vaak daar ook het gevaar zit om iets over het hoofd te zien?
Dat je dénkt dat het goed gaat met je kind, maar dat het vanbinnen toch ergens mee worstelt?
Ik geef je graag een voorbeeld: stel je voor dat je inmiddels een jaar geleden gescheiden bent van de vader van je kind
Het was een enorm heftige periode met heel veel emoties. Wat moest er veel geregeld worden. Jij ging op zoek naar een ander huis en verhuisde. Je ging het mooi inrichten en maakte het een fijne plek voor jou en je kind. In alle hectiek en spanning die er was moest je samen met de vader van je kind afspreken wanneer jullie zoontje bij jou of bij hem zou zijn. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar gelukkig hebben jullie samen voor ogen dat je het allerbeste wilt voor hem en doet daar beiden erg je best voor. Je merkt dat er nu wat rust is ontstaan, het loopt allemaal aardig en je bent trots dat je je staande hebt gehouden.
Als je terugkijkt zie je wel dat je kind veel op z’n bordje heeft gehad.
Met pijn in je hart zag je hoe hij huilend met papa meereed en dat je wist dat hij jou ging missen. En jij hem. Maar ook zag je iedere avond als je hem naar bed bracht bij jou thuis hoe enorm hij zijn vader miste. Wat kwam hij vaak uit bed of kroop hij halverwege de nacht bij jou in. Vele uren knuffelen en troosten zitten vooral in de eerste maanden dat je samen was met je zoontje. En dat deed je met alle liefde.
Op school ging het met ups en downs, maar hij is over naar groep 4, hoe fijn! En nog fijner: het is dus vakantie en daar was je heel erg aan toe. Je kind ook, want je merkte wel dat hij op z’n tenen liep de laatste weken. Net als jij trouwens. Het was me ook nogal een jaar.
En nu alles wel z’n plekje en ritme heeft gevonden, lijkt het aardig goed te gaan. Althans, dat dacht je...
Maar nu je samen vrij bent deze vakantie, valt het je op dat je zoontje weer vaker uit bed komt ’s avonds en niet kan slapen. Ook heb je al een aantal keren zijn bed moeten verschonen omdat hij weer in bed plaste, tot groot verdriet van hemzelf. Hard huilend vertelt hij je bijna iedere dag dat hij zijn vader zo mist en dat hij geen zin heeft in vakantie met papa. Omdat hij dan 3 weken niet bij jou is en jou heel erg gaat missen.
Ja, dan breekt je moederhart… dit is niet wat je wilt voor je kind om zoveel verdriet te hebben. Je had het je zo anders voorgesteld: een fijn en hecht gezin zijn met elkaar. En dus ook samen op vakantie zoals je dat tot vorig jaar nog met elkaar deed. Je moet moeite doen je tranen in te houden, want je wilt je goed houden en er voor je zoontje kunnen zijn. Je vraagt je af of je dat alleen lukt of dat je toch hulp voor hem wilt zoeken. Je weet wel zeker dat zijn vader dat ook voor hem wil want je wilt samen het allerbeste voor jullie kind. Het moet hier zo goed mogelijk doorheen komen en je wilt niet dat het er later last van krijgt als hij groter is.
Dit is een voorbeeld van hoe ik het vaak zie bij kinderen waarvan de ouders een jaar of langer gescheiden zijn. Alles lijkt z’n ritme weer enigszins te hebben gevonden. School en clubjes gaan door, familiebezoekjes, zwemles: je leeft van de ene dag naar de andere. Volop afleiding en soms gewoon te weinig tijd om écht te voelen hoe het gaat.
In de rust voel je meer, vooral tijdens vakanties
Uit ervaring van kinderen in mijn praktijk, maar ook vanuit eigen ervaring weet ik dat je in de rust meer voelt. En dat is vooral tijdens vakanties: dat wat moet zoals werk, school, clubjes, sport etc. met alle afleiding valt weg. Dan is er zomaar ruimte en juist dán voelen ook kinderen wat je mist. Wat er is veranderd. Wat je ooit samen deed, maar niet meer doet of kunt doen. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, een overlijden, verhuizing, blijven zitten op school of welke intense gebeurtenis dan ook.
Dan voel je in de rust het verdriet dat er al zat, maar dat nu de ruimte heeft om te gevoeld te worden
En verdriet uit zich niet alleen in huilen, maar zoals in dit voorbeeld hierboven ook in bedplassen en niet kunnen slapen. Andere uitingen van verdrietig zijn onder andere: terugtrekken op de kamer, niet willen spelen, ineens ergens bang voor zijn, boze en opstandige buien, brutaal zijn, clownesk gedrag, ruzie zoeken, onzekerheid etc.
Herken jij iets van dit verhaal bij jouw kind?
Heb jij het gevoel dat het wel aardig goed ging, maar merk je toch dat je kind niet lekker in z’n vel zit en onbewust ergens mee zit? Maar weet je niet hoe je je kind daarbij kunt helpen?
Laat het niet groter worden, ik kijk graag met je mee. Plan hier gelijk in mijn agenda een gratis en vrijblijvend gesprek om elkaar even te spreken en wat ik voor jullie kan betekenen. Mij een berichtje sturen via het contactformulier kan uiteraard ook.
Wist je dat volledige vergoeding mogelijk is?
Als gediplomeerd Kindertekentherapeut met specialisatie rouw & verlies, ben ik aangesloten bij NIK Noordoost. Dit is het Netwerk Integrale Kindzorg. Mocht je benieuwd zijn of je voor vergoeding in aanmerking komt, neem dan even contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.
Ook jouw kind verdient een fijne en zorgeloze zomervakantie!