06 - 236 68 530

Wie ziet het verdriet van kinderen?

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Wat als de omgeving van een verdrietig kind niet ziet wat er echt speelt? Dat het wel degelijk met tranen in het hart rondloopt, maar wat het ons niet laat zien? Zich groot houdt en aanpast? Het gebeurt meer dan we denken, maar laten oog en oor hebben voor kinderen die een verlies zoals bijvoorbeeld een overlijden meemaken. We onderschatten vaak hoeveel impact het maakt op hun leven. En als er nu geen aandacht voor is, is de kans groot dat het kind er later alsnog in vastloopt. Net als bij deze dame...
 

Alweer even geleden..

Ik sta op een beurs bij een uitvaartcentrum en heb mijn Herinnerings-doe-boeken bij me. Er zijn best veel bezoekers. De een begint een praatje, de ander kijkt wat rond. Ineens zie ik haar met een boek in de hand. Ze legt haar andere hand erboven op, alsof ze het koestert. Ze kijkt wat dromerig weg en zie ineens tranen in haar ogen. Ze wrijft ze zachtjes met haar vingers weg en legt ondertussen het boek weer neer. Dan treffen onze ogen elkaar.
 

Als verdriet ongezien met je meegaat

“Oh sorry” zegt ze en voordat ik iets kan zeggen vervolgt ze “ik werd even verdrietig…” Een korte stilte. “Mijn broertje overleed toen ik zelf 10 was. Ik wou dat dit boek er toen was geweest. Niemand had het erover en niemand vroeg hoe het met me ging. Thuis was het verdriet zo groot, ik voelde het iedere dag. Ik denk dat ik als kind besloten had om zo lief en makkelijk mogelijk te zijn. Mijn ouders hadden het al moeilijk genoeg. Er werd nooit over gepraat. En op school al helemaal niet. Je deed je ding en dat was het. We moesten door”.

“Ik was begin 40 toen ik er compleet in vastliep en dacht dat het aan mijn werk lag. Zodoende bezocht ik een loopbaancoach. Maar zij merkte al gauw dat het om mijn onverwerkte verdriet ging en stuurde me door naar een rouwcoach. Dat is mijn geluk geweest. Het was een heel proces, maar ik ben erbovenop gekomen.”

We praten een tijdje en ineens zegt ze “Je mag mijn verhaal wel delen. Vertellen hoe belangrijk het is voor kinderen en ouders dat er aandacht voor ze is als er zoveel verdiet is. Dat ze het verdienen dat er iemand is als jij die ze helpt. Zodat ze er niet, net als ik, later nog in vast komen te zitten.” 
 

Mist jouw kind ook een geliefd persoon en wil je weten wat je samen kunt doen? 

Neem dan contact met mij op of plan hier gelijk een gratis en vrijblijvend gesprek in mijn agenda, dan spreken we elkaar gauw. Ik vertel je graag wat ik voor jou en je kind kan betekenen. 

 

Wist je dat volledige vergoeding mogelijk is?

Als gediplomeerd Kindertekentherapeut met specialisatie rouw & verlies, ben ik aangesloten bij NIK Noordoost. Dit is het Netwerk Integrale Kindzorg. Mocht je benieuwd zijn of je voor vergoeding in aanmerking komt, neem dan even contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over. 

 

 

18 augustus 2023