06 - 236 68 530

Zit jouw kind lekker in z'n vel of juist niet?

lekker in je vel, kinderen, kindertherapie, rouw, verlies, rouwverwerking

Misschien herken je het wel: je kind zit niet echt lekker in z'n vel. Nou ja, de ene keer lijkt het erger dan de andere keer. Dan lijkt het weer goed te gaan, dan toch weer wat minder. Je kind is misschien huiliger dan anders, plast ineens weer in bed, slaapt slecht of wil niet meer met vriendjes afspreken. Of er is iets anders waarvan je denkt "dit is niet echt zoals ik hem ken". 

Soms weet je het als moeder even niet meer, wat is er aan de hand? En horen die boze, opstandige buien er nou bij? En het gevoel dat je geen land met je kind kunt bezeilen? 

En twijfel je misschien of het te maken heeft met verdriet om een overlijden, jullie echtscheiding of ziekte in je gezin? Of misschien heeft je kind moeite om zijn draai te vinden in het hele Corona gebeuren? Voor veel kinderen heeft deze tijd grote impact, want bijna niets is meer zoals ze gewend waren. Wat denk je van feestjes en verjaardagen die niet echt gevierd kunnen worden? Minimaal contact met opa en oma, knuffelen is ineens heel beladen of sta je liever niet toe bij jullie grootouders. Zwemles en clubjes zijn geschrapt en je merkt dat homeschool ook de nodige sporen achterlaat. 



Wat kun je doen op momenten als je merkt dat je kind niet lekker in z'n vel zit?


Ik ben in ieder geval van mening dat je kind zijn of haar gevoelens moet kunnen uiten, want opkroppen of verstoppen heeft totaal geen zin. Het komt er toch wel uit, maar dan gewoon later en dan vaak nog heftiger ook. En dat wil je liever niet neem ik aan.
Als je kind zijn verdriet, boosheid of wat dan ook heeft geuit en weer wat rustig is, probeer dan eens deze tekenoefening. Het kan een fijne manier zijn om spelenderwijs samen in gesprek te komen en te achterhalen wat er aan de hand is. 

 

Een tekenoefening om samen te doen 



Wat je nodig hebt zijn 2 vellen papier en kleurpotloden. 

  • Laat je kind als eerste een grote wolk tekenen
  • Bedenk dan samen eens: waar was je kind net zo verdrietig of boos om? Of was er iets anders waardoor het uit z'n doen was? Probeer mee te denken, maar forceer niets, laat je kind met het antwoord komen.
  • Benoem het zo luchtig mogelijk en zeg oprecht dat je goed kunt begrijpen dat je kind zich zo voelde. Daarmee erken je dat je kind die gevoelens mag hebben. Oordeel niet. Schrijf of teken het (samen) in de wolk. Meerder wolken? Helemaal prima!
  • Door dit samen te doen krijg je vaak al mooie gesprekken en uit je kind zich al tekenend naar jou toe
  • Pak nu een ander vel papier en teken een hele grote cirkel, eventueel met behulp van een bordje. Dit is de zon!
  • Bedenk nu samen zoveel mogelijk dingen waar je kind blij van wordt. Dat kan van ijsjes, gamen of tekenen tot knuffelen met jou, spelen met vriendjes, een knutselen etc.
  • Leg nu beide tekeningen naast elkaar: wat heeft die wolk nu nodig denk je? De zon?
  • Schuif de tekening van de zon over de wolk, want de zon maakt de wolk blij met al die fijne dingen!


Je kind mag ook beseffen dat wolken en zon elkaar altijd afwisselen. Want de ene keer is de wolk (de verdrietige bui, boze bui etc) voor de zon, de andere keer is het andersom.
Wel kun je de zon en het blije opzoeken als daar weer ruimte voor is.

Heeft je kind even een moeilijk moment? Of wil je het wat opbeuren na een huilbui en op andere gedachten brengen? Pak dan deze zon-tekening erbij: kan je kind iets doen wat erop staat wat hem of haar blij maakt? 

 

Kom je er niet uit en maak je je zorgen?

Dat kan ik me goed voorstellen. Wacht niet langer en plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met mij van 20 minuten. Als je in het contactformulier aangeeft dat je graag een gesprek wilt, dan hoor je zo spoedig mogelijk van mij. Ik kijk graag met je mee! 

 

 

23 februari 2021