06 - 236 68 530

Zonder oma weer naar school

Praktijk Vlinder je mee kindertherapie verdriet

Dat gebeurde Isabel*. In deze zomervakantie overleed haar oma die vaak oppaste en haar naar school bracht...

Nu gaat Isabel* naar school zonder oma. En ook staat oma niet meer op het schoolplein als de school uit is. Een grote verandering voor dit meisje.

Herken jij deze situatie? En vindt jouw kind het ook moeilijk om het te vertellen aan de leerkracht en vriendjes in de klas? Of weet je dit niet precies? Misschien heb jij de leerkracht al wel even gesproken en ingelicht.

ZELF VERTELLEN 
Vaak hebben kinderen zelf de behoefte om het te zeggen, al zullen ze daar misschien niets over loslaten. Als ouder denk je dan "als ik niks hoor, dan speelt het ook vast niet". 
De reden hiervoor kan zijn, is dat je kind zoekt naar de juiste manier hoe het dit nieuws moet brengen in de klas. Of bang is om te gaan huilen.

SAMEN EROVER PRATEN
Mijn advies hierin is: probeer het op een luchtige manier even aan te halen bij je kind, liefst op een ontspannen moment. Misschien gewoon bij het broodje eten of tijdens het spelen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "heb jij je vriendjes in de klas nog verteld wat er met oma gebeurd is in deze vakantie?".

FORCEER NIETS
Forceer vooral niets, je merkt gauw genoeg of je kind er iets over wilt zeggen. En als het niet op dat moment is, dan komt het vast later. 
Mooie is dat je kind op deze manier in ieder geval aanvoelt dat het bespreekbaar is voor jou. En dat voelt veilig.

IN DE KLAS VERTELLEN
Het fijnste zou zijn als je zoon of dochter het in de klas, eventueel samen met de leerkracht, kan vertellen. Van tevoren kan je kind dan samen met jou al even naar de leerkracht gaan om te vragen wanneer dit mag. Een foto meenemen kan voor je kind een steun zijn om die te laten zien.

JE KIND IS NIET DE ENIGE
Probeer uit te leggen dat je kind niet de enige is die iemand mist door de dood. Ga eens na bij vriendjes: bij wie is er nog meer iemand overleden? En hoe fijn was het dat je zoon of dochter wat extra aandacht kon geven aan dat vriendje?
Ook dat is iets moois wat dan ontstaat als andere kinderen het weten: ze zijn vaak extra aardig en lief, omdat ze meeleven met het gevoel van gemis dat jouw kind voelt.

Wie weet is dit alles helemaal niet van toepassing op jouw kind: hij of zij heeft het al aan de leerkracht en vriendjes verteld. Heel mooi, want dat betekent dat hij of zij er voor zichzelf goed uiting aan kan geven. En dat is erg fijn!

ALS JE JE KIND GRAAG BLIJER WILT ZIEN
Merk je dat jouw zoon of dochter (nog) erg veel in het gevoel van gemis terugvalt, omdat er iemand overleden is? Schroom dan niet om toch professionele hulp in te schakelen. Praktijk Vlinder je mee is er speciaal om jouw kind hiermee te helpen. 
En ja, zo'n "terugval" kan zelfs jaren na een overlijden zijn. Op een moment dat jij als ouder misschien niet eens meer de link legt met die overledene en je afvraagt wat er aan de hand is...

Ik hoop dat ik je met dit blog heb mogen helpen. En mocht je vragen hebben, mail of bel mij gerust.

Lieve groeten van Marieke <3

*ivm de privacy van dit meisje, is haar naam veranderd.

6 september 2015