06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Individuele begeleiding

marieke de boer, verlies, verdriet, overlijden, rouwverwerking kinderen, creatieve therapie, tekentherapie, hengelo, oldenzaal, enschede, twente

En toen gebeurde het onvermijdelijke toch echt: oma is overleden. Wat een intens verdrietige periode maakte je als gezin en familie mee. Natuurlijk wist je dat je dochter haar ontzettend zou gaan missen, maar je had echt geen flauw idee wat dit met haar zou doen en wat je nog allemaal te wachten stond.

 

Als jullie een overlijden hebben meegemaakt, herken jij dit dan ook?

 

► Het verdriet dat nu zo opgekropt zit, komt er op allerlei manieren uit. Sjonge zeg, driftbuien, extreme huilbuien, je ziet alles machteloos aan. Jij kunt niks goed doen als je kind hierin vast lijkt te zitten. Ze loopt zo mogelijk nog bozer bij je weg en schreeuwt je van alles toe. De deur wordt hard dichtgeslagen en ze verdwijnt naar haar kamer. Je gaat er ietsje later zachtjes achteraan, daar ligt ze onbedaarlijk op bed te huilen en snikt ze dat ze oma zo mist. Ontroostbaar en niet te bereiken. Je bent radeloos en weet niet wat je je moet doen.

 

► Juf had al opgemerkt dat ze vaak zit te dagdromen, er niet bij is en zich moeilijk kan concentreren op de taken die ze krijgt. Juf had al gauw het verband gelegd met het verdriet om oma die overleden is. Ze hadden er samen al even over gesproken op het schoolplein. Vandaar dus de slechtere cijfers en blijft ze achter bij de rest van de klas. Terecht dat ook juf zich zorgen maakt, net als jij.

 

► En tja, dat is natuurlijk de reden dat ze geen zin meer heeft in school, want school is stom. Ze komt echt mega chagrijnig thuis, smijt de tas in de hal op de grond, gooit het brooddoosje op het aanrecht en loopt langs je heen naar de bank. Ja, daar ligt de iPad en ze verdwijnt zonder boe of bah in een spannend spel. Even bijkletsen is een no-go en je merkt dat je samen de verbinding helemaal kwijt bent.

 

► Je vraagt je af of het ooit weer gezellig wordt thuis. Waar zijn de momenten dat het gewoon lekker liep? Dat ze zin had om een spelletje te doen of samen op de trampoline even gek doen. Nou ja, niks lijkt meer leuk en de Fortnight-dansjes heb je ook al tijden niet meer gezien. Zie je ooit weer een vrolijk meisje?

 

► Ooit genoot ze van een logeerpartijtje bij een vriendinnetje, was uit spelen nooit lang genoeg en ging het met plezier naar turnen, dat is nu allemaal verleden tijd. Ook verjaardagsfeestjes worden afgezegd en ze is vaker dan ooit alleen. Je ziet aan alles dat ze bijna nergens meer vrolijk van wordt en je hebt ook geen idee hoe je dat kunt veranderen.

 

► Opnieuw is er een nacht dat ze huilend wakker wordt en jou roept. Ze heeft weer in bed geplast en had nare dromen. Een gebroken nacht waarin je het bed moet verschonen en je haar probeert te troosten om dan hopelijk samen weer in slaap te vallen. Voor even, want de wekker gaat altijd eerder dan je denkt.

 

Hoe zou het voor je zijn als dit zou gebeuren...

 

► Stel je eens voor dat de dagen van je kind niet meer alleen uit enorme huilbuien en driftbuien bestaan. Dat ze niet meer met stampende voeten de trap oploopt naar haar kamer om vervolgens op bed uit te huilen en compleet ontroostbaar te zijn. Dat haar kamer nu weer een fijne plek is om te spelen, te tutten of een muziekje te luisteren.

 

► Hoe fijn dat je weet dat ze het op school weer goed doet. Dat de concentratie bij haar taken in de klas met sprongen vooruit gaat en daarom ook de cijfers weer in stijgende lijn zijn. Dit geeft haar zelfvertrouwen een boost, want ze weet dat ze het dus wel kan. Maar ze wordt niet meer afgeleid door verdrietige gedachten aan oma die is overleden. Je dochter is echt weer 'happy at school' en gaat er weer met plezier naartoe.

 

► En ja, dit betekent dus ook dat ze zoveel vrolijker uit school komt en niet meer langs je heenloopt. Je krijgt weer een knuffel, hebt samen een me-time momentje en je kletst bij hoe de dag was. Het is zo fijn om je weer zo verbonden te voelen.

 

► Het is dus ook veel gezelliger thuis, het loopt gewoon weer lekker! Ze danst er weer lustig op los, zelfs speciaal voor jou en er worden weer grapjes gemaakt. En ja, je geniet ook weer van samen even lekker gek doen op de trampoline, wat een lol!

 

► Je ziet je dochter helemaal opbloeien, want er wordt ook weer met vriendinnetjes gespeeld op het veldje. Tussen neus en lippen door laat ze je weten dat ze meemag voor een les streetdance met haar beste vriendinnetje. En oja, had ze al verteld dat ze uitgenodigd is voor het kinderfeestje waarvoor je samen nog een cadeautje moet halen? Ze heeft er zoveel zin in en telt de dagen af.

 

► Nu de dagen er zo anders en vrolijk uitzien, gaat ze ook heel anders de nachten in. Die zijn geen drama meer. Ze slaapt door zonder nare dromen of bedplassen. Als ze ’s morgens uitgerust wakker wordt, is dat het eerste wat ze jou vertelt en je ziet hoe trots ze daar op is! “Ik hoefde je niet te roepen hè mama!”

 

Dit is ook voor jouw kind allemaal mogelijk en dichterbij dan je denkt!

Ik kan jullie hierbij helpen, want samen ben je altijd sterker. We gaan in een periode van 3 maanden ontdekken hoe ook jouw kind weer blij en onbezorgd kind kan zijn.

 

Van Verdriet naar Vrolijkheid is een traject met 8 sessies en ziet er zo uit:

 

> Gesprek met jou als ouder (via Skype of persoonlijk in mijn praktijk)
> 5 sessies voor je kind, inclusief samen met jou 10 minuten napraten
> Ondersteuningsgesprek voor jou (via Skype of persoonlijk in mijn praktijk)
> Afsluitende sessie voor jou en je kind samen

 

 

En dat is nog niet alles, want ook dit krijg je erbij:

 

> Een handig e-book hoe je omgaat met boze, bange en verdrietige buien vol tips voor jou die je thuis gelijk toe kunt passen en met tekenoefeningen voor je kind
> Een video waarin ik je vertel hoe je van verdrietdagen (bv verjaardagen, overlijdensdagen en feestdagen) samen mooie herinnerdagen kunt maken
> Een tekenboek voor je kind om thuis oefeningen te doen
> Een tekenmap om alle gemaakte tekeningen veilig in te bewaren

Zo ben ik niet alleen tijdens de sessies bij jullie, maar ook tussendoor!

 

Wat een fijne gedachte voor jou, want dit brengt het jullie

 

► Driftbuien en intense huilbuien waarin je kind helemaal kon verdrinken, maak je nog maar zelden mee. Natuurlijk is er nog wel eens een verdrietig moment, maar je weet nu waar het vandaan komt omdat je kind er nu de woorden wèl voor kan vinden. En hoe je ermee om kunt gaan. De momenten die je kind hevig huilend doorbracht op haar kamer zijn voorbij. Ze gaat er nu niet meer naartoe om na een boze bui weg te vluchten, maar wel om even tot zichzelf te komen, zoals een muziekje te luisteren of om te spelen. Omdat ze nu aanvoelt wanneer ze dit nodig heeft als het even verdrietig is.

 

► Je kind vertelt dat ze een 8 had voor Aardrijkskunde en dat de hele klas haar spreekbeurt zo goed vond. Juf ook, want ze kreeg er een 7,5 voor. Dat ze ooit zei dat school stom was is verleden tijd. Juf stuurt geen verontrustende berichtjes meer en je kind heeft het weer naar de zin in de klas. Je kind kan nu ook bij juf aangeven als het even niet gaat. Dan is er tijd voor een oplaadmomentje en mag er even getekend of gelezen worden in een boekje. Daarna kan ze weer geconcentreerd werken aan haar taken.

 

► Zag je ooit op tegen het tijdstip dat ze uit school komt omdat ze zo super chagarijnig was, nu kijk je naar haar uit als ze aan komt fietsen met een lach op haar gezicht. De tas met inhoud pakt ze al kletsend met jou rustig uit. Je voelt je zo weer erg met haar verbonden, alsof je weer deel uitmaakt van haar leven.

 

► Na het traject heb jij weer een vrolijk kind om je heen die grapjes maakt, dansjes voor je opvoert en met jou op de trampoline weer lekker gek kan doen. Het is weer gezellig met elkaar en ze heeft weer zin om samen leuke dingen te doen.

 

► En dacht je eerst dat het nooit meer zou gebeuren: ze spreekt bijna iedere dag  weer af met vriendinnetjes, je moet het bijna een halt toeroepen. Maar wat ben je er inwendig blij mee. Je ziet haar opfleuren als ze weer eens naar een kinderfeestje gaat en samen met jou een cadeautje koopt voor de jarige. Dit was een paar maanden geleden nog echt ondenkbaar!

 

► Omdat ze het verdriet heeft kunnen verwerken en ermee om weet te gaan, is ze veel rustiger geworden. Voor het slapengaan leest ze nog even een verhaaltje met jou en omdat ze niet meer zo piekert slaapt ze lekker. Nachtmerries zijn er niet meer en je wordt niet meer wakker geroepen omdat ze in bed heeft geplast. De nachtelijke wasjes zijn verleden tijd.

 

Ja, ik wil weer een vrolijk kind om mij heen en meld me aan voor dit traject!

 

De investering voor dit traject is € 647,00 ineens of in twee maandelijkse termijnen van € 324,00 als dat voor jou beter uitkomt.

 

"De therapie heeft mijn zoon heel erg goed gedaan. Hij heeft het verdriet om zijn overleden moeder een plekje in zijn leven kunnen geven. Daarnaast heeft hij van Marieke geleerd hoe hij kan aangeven wat er in zijn hoofd omgaat. Dit versterkt onze band, zodat ik hem beter begrijp. Hij is veel krachtiger geworden en zie het zelfs op het voetbalveld terug! Tevens ben ik heel blij dat hij beter slaapt, zich nu wel kan concentreren, zodat het op school ook veel beter gaat. De verontrustende mailtjes van zijn juf zijn gelukkig verleden tijd. Ook heb ik zelf veel gehad aan de gesprekken met Marieke" zegt vader Ron.

 

Ja, ik wil weer een vrolijk kind om mij heen en meld me aan voor dit traject!

 

Misschien heb je nog vragen?

Dat kan ik mij voorstellen. Ik heb hier de meest gestelde voor jou verzameld.

 

1) Ik woon ver bij jou vandaan, is daar een mouw aan te passen?
De therapie voor je kind dient echt 1 op 1 plaats te vinden in mijn praktijk. Eenvoudigweg omdat je dan het meeste kunt bereiken samen. Wel is het mogelijk om de 5 sessies met je kind én die van jullie tweeën samen te bundelen in 3 sessies in plaats van 6. De tijdsduur blijft wel gelijk en zodoende ook de prijs.
Alle gesprekken met jou kunnen via Skype of telefonisch.

2) Als ik me aanmeld, gaan we dan gelijk al van start? Want hoe weet ik nou of de therapie wel past bij mijn kind?
Als jij je aanmeldt voor het traject, hebben we altijd eerst een gratis en vrijblijvende kennismaking via Skype of telefoon. Zo komen we er samen achter wat ik voor jullie kan betekenen.
Natuurlijk kun je ook nu alvast een gratis Van Verdriet naar Vreugde Gesprek aanvragen met mij.

3) Kan mijn kind met jou al even kennismaken voordat we van start gaan?
Als we besluiten het traject te starten en er een afspraak staat voor ons oudergesprek, stuur ik jouw kind een welkomstfilmpje. Mocht je kind het willen, dan kunnen we ook even samen Skypen, zodat jouw kind en ik elkaar gezien en gesproken hebben.

4) Ik vind iedere week naar jou toe best veel voor mijn kind, hoe ga je daarmee om?
Ook ik vind dat teveel en daarom zijn de sessies om de week. En als de situatie ernaar is, dan kunnen er ook gerust twee weken tussen zitten. Een vakantie is overigens ook geen enkel probleem.

5) Krijgt mijn kind huiswerk mee? Het is al zo druk met school, sport en spelen met vriendinnen.
Ja, dat begrijp ik helemaal. Het is niet mijn bedoeling je kind gestresst te maken voor huiswerk, maar ik geef wel graag oefeningen mee voor thuis. Dit spreek ik met je kind af en meestal is dit er maar ééntje. Deze zijn vooral om je kind ook in huis en op school de nodige hulp te geven. Kinderen vinden het zelf juist vaak heel fijn en jij kunt ze er ook mee helpen. Dan geeft het jullie samen houvast.

6) Vergoed mijn zorgverzekeraar de therapie?
Enkele zorgverzekeraars vergoeden deels de therapie, afhankelijk van jouw pakket. Informeer even of dit bij jullie ook het geval is.

7) Zijn er andere mogelijkheden tot vergoeding?
Je kunt de factuur meenemen voor je inkomstenbelasting als zijnde bijzondere ziektekosten. Ook zijn er werkgevers die bereid zijn om bijvoorbeeld vanuit een sociaal fonds een bedrag vrij te maken. Dit zie je vaak bij het overlijden van een werknemer waarvan het gezin achterblijft.

 

Nog handig om te weten

  • geen doorverwijzing van een huisarts nodig
  • geen wachtlijst, binnen één week kunnen we al samen aan de slag !
    (wist je dat bij de Jeugd GGZ in onze regio een wachttijd is van ruim 6 weken voor de intake en 3 weken voor behandeling?)
  • ik werk met kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 13 jaar

 

Vergoeding en aansluiting Beroepsvereniging

Ik ben officieel opgeleid tot gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Er zijn zorgverzekeraars die de tekentherapie vergoeden (sector psychosociale zorg), doch dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en jullie polis. Informeer bij hen even voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Geen vergoeding? Er zijn werkgevers die via een Sociaal Fonds geld beschikbaar stellen voor hun (overleden) werknemers en diens gezinnen. Wellicht een goed idee om naar deze mogelijkheid te vragen. Tevens bestaat de mogelijkheid om je kosten mee te nemen in je aangifte Inkomstenbelasting.