06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Individuele begeleiding kind

marieke de boer, verlies, verdriet, rouwverwerking kinderen, creatieve therapie, tekentherapie, hengelo, oldenzaal, enschede, twente

Voor wie?

Deze begeleiding is speciaal voor kinderen die verlies en gemis meemaken. Denk hierbij aan een (naderend) overlijden, een ziek gezinslid dat veel in het ziekenhuis ligt of  jullie echtscheiding. Maar je kind kan ook worstelen met de verhuizing of als het is blijven zitten en oude vriendjes los moet laten. 

Het kan zijn dat dit een tijdje geleden is gebeurd of misschien wel enkele jaren terug. Soms heeft verdriet zich verstopt en vraagt het om aandacht. Dat kan zich uiten in plotselinge huilbuien, boosheid, opstandigheid of om verschillende redenen bang zijn. Misschien wel om zelf dood te gaan of ziek te worden. Of het is bang om jou als ouder te verliezen. Ook kan je kind nieuwe vragen hebben, waardoor "nieuw" verdriet ontstaat en daarmee worstelen.

Tijdens deze begeleiding leren ze omgaan met hun emoties, de situatie accepteren, te verwerken en een plekje in hun hart te geven. Zo onstaat weer ruimte om zich verder te ontwikkelen, plezier te hebben en leuke dingen te doen.

 

Heeft jouw kind hulp nodig om het verdriet te verwerken?

Soms kun je het even niet alleen als ouder en wordt het je teveel. Hoe fijn is het dan dat ik jou kan ontzorgen en jouw kind die begeleiding kan geven die het zo nodig heeft? 

 

Als je dit graag wilt voor je kind, dan is deze 1-op-1 begeleiding een goed idee

 

Vanuit mijn expertise en eigen rouw- en verlieservaring kan ik mij goed inleven in de situatie van je kind én die van jou. Dit tezamen met de tekentherapie, de meest speelse en luchtige manier om verdriet zichtbaar te maken zonder woorden, maakt de begeleiding uniek en heel vertrouwd. Dat wat mij destijds geholpen heeft, geef ik graag aan jullie door. Ik spreek uit ervaring dat je geen tranen weg kunt toveren, maar wel samen verdriet lichter kunt maken!

 

"De therapie heeft mijn zoon heel erg goed gedaan. Hij heeft het verdriet om zijn overleden moeder een plekje in zijn leven kunnen geven. Daarnaast heeft hij van Marieke geleerd hoe hij kan aangeven wat er in zijn hoofd omgaat. Dit versterkt onze band, zodat ik hem beter begrijp. Hij is veel krachtiger geworden en zie het zelfs op het voetbalveld terug! Tevens ben ik heel blij dat hij beter slaapt, zich nu wel kan concentreren, zodat het op school ook veel beter gaat. De verontrustende mailtjes van zijn juf zijn gelukkig verleden tijd. Ook heb ik zelf veel gehad aan de gesprekken met Marieke" zegt vader Ron.

 

Waarom we vooral tekenen en creatief bezig zijn

Kinderen vinden het vaak supermoeilijk om woorden te vinden voor dat wat ze voelen. Dit komt omdat ze de woordenschat nog niet hebben en/of ze weten gewoon niet dat hun boze, bange of verdrietige buien ontstaan vanuit hun gevoel van gemis. Als je aan hen vraagt waarom ze nou zo boos zijn of verdrietig, zul je negen van de tien keer horen "weet ik niet". Of je hoort niets en ze lopen bij je weg. Een derde reden is dat ze het jou liever niet willen vertellen. Omdat ze aanvoelen dat jij al genoeg aan jezelf hebt, overloopt van zorgen en eigen tranen en ze jou niet ook nog eens met hun verdriet op willen zadelen. Kinderen weten dat feilloos en zullen jou als ouder in zo'n situatie altijd willen sparen. Maar dat gaat ten koste van henzelf.

En dat zijn nu precies de redenen waarom ik met de kinderen teken en creatief aan de slag ga. Tekenen is spelenderwijs op papier "vertellen" wat er aan de hand is. Dat wat je kind laat zien in een tekening, kan ik als tekentherapeut vertalen naar datgene waar je kind mee zit en precies de juiste ondersteuning bieden. Zo worden tekeningen als het ware gesprekjes op papier, waar je dus geen woorden voor nodig hebt. Ja, zelfs van de allerkleinsten, want kinderen komen al vanaf 3 jaar in mijn praktijk. Zo jong kunnen zij jou zeker nog niet vertellen waar ze verdrietig om zijn, hun (kras)tekeningen wel!

 

 

Wat is het resultaat van de kindertherapie

Ik geef je kind spelenderwijs inzichten, oplossingen en leer je kind omgaan met het verdriet en gemis. Vaak hoor ik dat kinderen weer lekker slapen, vrolijker zijn, weer bij vriendjes willen spelen, er meer rust is in het hoofd, ze beter kunnen én durven verwoorden wat ze voelen en waar ze behoefte aan hebben. Hierdoor ontstaat meer onderling begrip en verbinding, zowel thuis als in de klas. Zo kun je als ouder en als leerkracht het kind echt verder helpen en ondersteunen.

Daarbij is er ook alle aandacht voor jou als ouder, want je kind hoeft het niet alleen te doen. Jij krijgt van mij alle nodige handvatten die je gelijk thuis toe kunt passen. Samen met je kind ben je immers altijd sterker!

De therapie is erop gericht om spelenderwijs overzicht te krijgen, het op een rijtje te kunnen zetten en dat het okay is om te voelen wat je voelt. En niet te vergeten kijken we waar je kind van opbloeit en plezier in heeft, want dat geeft kracht om mee verder te gaan. Zo is er weer ruimte in het hart voor leuke dingen!

 

We kunnen geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Zo is er weer ruimte in het hart voor plezier en leuke dingen!

 

Benieuwd naar recensies en ervaringen van kinderen en ouders? Lees ze hier.

 

Hoe kunnen we beginnen?

We gaan altijd van start met een adviesgesprek inclusief tekensessie. Zo ontdekken we waarom je kind niet lekker in z'n vel zit en of mijn begeleiding geschikt is. Uiteraard ga je met waardevolle tools naar huis om gelijk al toe te kunnen passen.

Lees hier meer over dit adviesgesprek met tekensessie.

 

Zo ziet de 1-op-1 begeleiding eruit 
 

 • Persoonlijk oudergesprek à 60 minuten: Hiermee begin ik graag met jou om te horen waar je zorgen om hebt en wat je wensen zijn voor je kind.
   
 • Er volgen 5 Therapie-sessies: Om samen ons doel te kunnen bereiken, zullen we in eerste instantie uitgaan van minimaal 5 sessies die we om de week afspreken. De 1e sessie is  45 minuten. De volgende sessies zijn 35 minuten, inclusief 5 minuten samen met jou en je kind napraten. Hij of zij krijgt een tekenmap met tekenboek mee om alles te bewaren en tips te onthouden die jullie thuis toe kunnen passen.
   
 • Er zijn 2 tussentijdse Telefonische Consulten à 20 minuten: omdat het is fijn elkaar te spreken en jullie maximaal te ondersteunen.
   
 • Persoonlijk eindgesprek: dit gesprek plannen we als afronding van het programma en zal zo'n 45 minuten duren.

 

Niet alleen jouw kind, ook jij mag rekenen op mijn support en ondersteuning. Ik deel graag met jou waardevolle, praktische tips en handvatten die je thuis samen toe kunt passen.

 

Dit zijn de kosten  

Het 3-maanden programma kost € 597,00 ineens of 3 maandelijkse termijnen van € 199,00 (inclusief btw).
De (eerste) factuur krijg je mee bij het Persoonlijk Oudergesprek.

 

Is er een broertje of zusje die ook graag wil komen?

Heel vaak zie ik in mijn praktijk dat uit één gezin ook een broertje/zusje graag wil komen, want hoe zouden we kunnen bedenken dat de één het wel nodig heeft en de ander niet in het grote verdriet? Jij als ouder wilt ongetwijfeld graag dat beide kinderen de nodige ondersteuning krijgen die ze in hun verdrietverwerking zo nodig hebben. Dat ze alletwee gehoord en gezien worden in hun gevoel van verlies en verdriet. Mijn ervaring is dat dit het beste werkt en het prettigste is als ik beide kinderen apart begeleid, want ieder kind heeft zijn of haar eigen verdriet. Zo kan ik iedere sessie helemaal uniek afstemmen op datgene wat je kind nodig heeft op dat moment.

Ik merk dat kinderen het erg fijn vinden om optimale aandacht speciaal voor hem of haar alleen te ontvangen. Alles ongestoord met mij kunnen delen waar ze mee zitten, zonder de "oren" van de ander naast zich. Kinderen houden hier onbewust echt rekening mee en kunnen zich inhouden om niet alles te vertellen. Daarbij is het fijn dat niets (onbewust) doorverteld wordt naar jou als moeder.

De kosten voor een pakket waarbij jouw beide kinderen het 3-maandenprogramma kunnen volgen zijn € 987,00 ineens of 3 maandelijkse termijnen van € 329,00 (inclusief btw).

 

Kom je gratis en vrijbijvend kennismaken met je kind? Of wil je meer weten?

Bel of mail mij even, dan zien of spreken we elkaar gauw! 

 

Nog handig om te weten

 • geen doorverwijzing van een huisarts nodig
 • geen wachtlijst, dus we gaan gelijk aan de slag !
  (wist je dat bij de Jeugd GGZ in onze regio een wachttijd is van 6 weken voor de intake en 3 weken voor behandeling?)
 • altijd korte lijntjes en geen doorverbinden: je kunt mij bellen, maar ook mailen, ik antwoord jou binnen 2 werkdagen
 • accoord van één ouder is voldoende
 • je hoeft niet samen in de malle molen van allerlei afspraken voordat je hoort of je kind "geschikt" wordt geacht voor de therapie
 • ik ben anti-testjes, dus dat doen we dan ook niet: dit geeft je kind namelijk onnodig het gevoel "er is iets mis met mij", dat is natuurlijk niet zo
 • ik ga spelenderwijs met je kind aan de slag, dus vragen als "wat is er met jou aan de hand" hoor je mij niet stellen (vinden kinderen vaak supermoeilijk!)
 • kortdurende therapie: we starten altijd met 5 sessies en meestal is dat voldoende
 • kinderen vanaf 3 jaar tot en met 13 jaar zijn welkom bij mij in de praktijk

 

Vergoeding   

Ik ben officieel opgeleid tot gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Er zijn zorgverzekeraars die de tekentherapie vergoeden (sector psychosociale zorg), doch dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en jullie polis. Informeer bij hen even voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Geen vergoeding? Er zijn werkgevers die via een Sociaal Fonds geld beschikbaar stellen voor hun (overleden) werknemers en diens gezinnen. Wellicht een goed idee om naar deze mogelijkheid te vragen. Tevens bestaat de mogelijkheid om je kosten mee te nemen in je aangifte Inkomstenbelasting.