06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Kindertherapie "Leren omgaan met verdriet"

Marieke de Boer kindertherapie rouw en verlies, kindertherapeut, rouwdeskundige, enschede, twente, hengelo

Voor wie?

Dit kindertherapie-programma is speciaal voor kinderen die een overlijden van een geliefd persoon hebben meegemaakt. Het maakt hierbij niet uit of dit kort geleden is geweest of misschien al wel enkele jaren geleden.

 

Over jou

Je ziet dat je kind worstelt met het verdriet en er moeilijk mee om kan gaan. Het verdriet heeft nog geen plekje gevonden en je merkt aan alles dat hij of zij het lastig vindt om er met jou over te praten en te vertellen wat het voelt. Zodoende kun jij niet echt helpen en voel je je machteloos. Je maakt je zorgen, want je kind verdrietig zien maakt jou ook verdrietig. Het liefst neem je de tranen van je kind over, maar zo werkt het niet...

Je hebt inmiddels al van alles geprobeerd, stiekem gehoopt dat het "over" zou gaan en dat je kind zich na een poosje toch echt beter zou voelen. Maar dit is niet het geval. Je gevoel zegt dat er nu écht iets moet gebeuren, want je kind heeft in dit verdriet professionele hulp nodig. Je bent dan ook bereid hierin te investeren en je kind deze begeleiding te bieden. Daarom vind je het fijn dat je kind 1-op-1 deze ondersteuning van mij krijgt. Spelenderwijs op een creatieve manier en met liefdevolle aandacht.

 

Herken je deze signalen?

Zomaar huilen zonder aanleiding, boos en opstandig zijn, brutaal gedrag of misschien is je kind heel erg stil en trekt het zich terug. Praat het moeilijk over zijn of haar verdriet, slaapt het slecht met nachtmerries en krijg je het idee dat je kind bang is dat jij ook zal overlijden? Bij kinderen die nog vol zitten met verdriet kan dit allemaal spelen. Ook kunnen schoolprestaties teruglopen, wordt er weer in bed geplast en kan je kind onzeker worden van alles wat het onbewust voelt. 

Goed mogelijk dat je bij deze signalen niet direct de link legt met het verdriet dat je kind nog heeft. Voor veel ouders is het een "aha"moment en hoor ik "Zou het dàt kunnen zijn? Maar opa is al 3 jaar geleden overleden?..." Absoluut het moment om aandacht te besteden aan het verdriet waar je kind last van heeft!

 

Wees gerust, dit is heel normaal, zelfs nog jaren na een overlijden


Het lijkt voor jou misschien één groot vraagteken waar dit allemaal vandaan komt, maar ik hoor dit dagelijks in mijn praktijk. Ik kan je dan ook geruststellen: het is heel normaal en hoort bij het gevoel van het gemis dat je kind van binnen voelt, maar waar het geen weg mee weet.

Was het overlijden een aantal jaren geleden? Ook dan kun je alle bovengenoemde symptomen bij je kind opmerken. Iedere leeftijd kent zijn eigen tranen en verdriet kent geen tijdslimiet. Het kan immers voelen als gisteren. Maar wees gerust, want ook dit is helemaal niet vreemd. Het geeft je vast rust dit te weten, want dat betekent dat je je kind nu pas echt begrijpt. Als je hier samen alsnog aandacht aan besteedt, gaat dit allemaal over. Ik raad je daarom graag aan om voor je zoon of dochter de begeleiding te zoeken die hij of zij zo nodig heeft en verdient.

Je hoeft het niet alleen te doen om hier goed doorheen te komen. Ik help je kind graag.

 

Als je dit herkent, dan is "Leren omgaan met verdriet" het therapieprogramma voor jouw kind

 

Vanuit eigen rouw- en verlieservaring kan ik mij goed inleven in de situatie van je kind én die van jou. Wat mij destijds geholpen heeft, geef ik graag aan jullie door. Ik spreek uit ervaring dat je geen tranen weg kunt toveren, maar wel samen verdriet lichter kunt maken!

 

We gaan samen creatief aan de slag

In overleg kijken we of het een idee is dat jouw kind het Herinnerings-doe-boek zal krijgen. Dit kan de leidraad zijn voor de sessies. Hij of zij mag het meenemen en zo kan je kind er ook thuis van alles in maken en lezen. Het zal een waardevol boek worden wat je kind voor altijd zal koesteren. Ik schreef het op basis van eigen rouw- en verlieservaring én die van kinderen in mijn praktijk. De therapie kan ook zonder het boek worden gegeven. Het is niet per se een voorwaarde, maar een mogelijkheid. Iedere situatie is weer anders en vraagt om specifieke aandacht.

En is je kind al iets ouder, dan wordt de ondersteuning hier uiteraard helemaal op aangepast. Zo is het journalen, handletteren en gebruik van coole art-materials bij tieners helemaal favoriet ;) 

 

Wat bereiken we samen?

Ik help je kind bij het accepteren van de situatie, hoe je ermee omgaat en het beter kunnen verwoorden van gevoelens. Zo zal je kind ook naar jou toe meer kunnen aangeven hoe het zich voelt, zodat je daar op in kunt spelen en er nog meer voor elkaar kunt zijn. De therapie is erop gericht om spelenderwijs overzicht te krijgen, het op een rijtje te kunnen zetten en dat het okay is om verdrietig te zijn. En niet te vergeten kijken we waar je kind van opbloeit en plezier in heeft, want dat geeft kracht om mee verder te gaan. Zo is er weer ruimte in het hart voor leuke dingen!

 

"De therapie heeft mijn zoon heel erg goed gedaan. Hij heeft het verdriet om zijn overleden moeder een plekje in zijn leven kunnen geven. Daarnaast heeft hij van Marieke geleerd hoe hij kan aangeven wat er in zijn hoofd omgaat. Dit versterkt onze band, zodat ik hem beter begrijp. Hij is veel krachtiger geworden en zie het zelfs op het voetbalveld terug! Tevens ben ik heel blij dat hij beter slaapt, zich nu wel kan concentreren, zodat het op school ook veel beter gaat. De verontrustende mailtjes van zijn juf zijn gelukkig verleden tijd. Ook heb ik zelf veel gehad aan de gesprekken met Marieke" zegt vader Ron.

 

Waarom is tekenen vaak de rode draad

Tekenen biedt je kind spelenderwijs de ruimte om te laten zien wat er aan de hand is. Tekeningen zijn als het ware gesprekjes op papier, waar je dus geen woorden voor nodig hebt. Kinderen vinden dat sowieso erg lastig: vertellen wat ze voelen. Daar kunnen ze vaak eenvoudigweg niet bij. Enerzijds omdat ze de woordenschat nog niet hebben, anderzijds omdat ze niet uit kunnen leggen wat ze voelen. En dàt is nou precies wat ze wèl tekenen en ons laten zien!

En zo komen we door te tekenen en creatief aan de slag te gaan vrij snel tot de kern: waar heeft jouw kind moeite mee en wat heeft hij of zij nodig?

 

Wat is het resultaat van de kindertherapie

De therapie, het tekenen en alles wat ik daarbij gebruik heeft een helend effect.  Ik geef je kind spelenderwijs inzichten, oplossingen en leer je kind omgaan met datgene wat hij of zij moeilijk vindt. We werken er altijd naartoe dat je kind op eigen kracht en vol zelfvertrouwen verder kan. Meestal zijn 5 sessies voldoende en kun je in 3 maanden heel veel bereiken!

Daarbij is er ook alle aandacht voor jou als ouder, want je kind hoeft het niet alleen te doen. Jij krijgt van mij alle nodige handvatten die je gelijk thuis toe kunt passen. Samen met je kind ben je immers altijd sterker!

 

Handig om te weten

 • geen doorverwijzing van een huisarts nodig
 • geen wachtlijst, dus gelijk actie!
  (wist je dat bij de Jeugd GGZ in onze regio een wachttijd is van 6 weken voor de intake en 3 weken voor behandeling?)
 • altijd korte lijntjes en geen doorverbinden: je kunt mij bellen, maar ook appen of mailen, ik antwoord jou binnen 1 werkdag
 • accoord van één ouder is voldoende
 • je hoeft niet samen in de malle molen van allerlei afspraken voordat je hoort of je kind "geschikt" wordt geacht voor de therapie
 • ik ben anti-testjes, dus dat doen we dan ook niet: dit geeft je kind namelijk onnodig het gevoel "er is iets mis met mij", dat is natuurlijk niet zo
 • ik ga spelenderwijs met je kind aan de slag, dus vragen als "wat is er met jou aan de hand" hoor je mij niet stellen (vinden kinderen vaak supermoeilijk!)
 • kortdurende therapie: we starten altijd met 5 sessies en meestal is dat voldoende
 • vanaf 3 jaar zijn kinderen al welkom bij mij in de praktijk

 

Benieuwd naar recensies en ervaringen van kinderen en ouders? Lees ze hier.

 

Hoe ziet de samenwerking er met jou en je kind uit?
 

 1. Kennismaking: om elkaar eerst eens even te zien en te spreken, kom je samen met je kind bij mij in de praktijk. Bij deze kennismaking mag je kind wat tekenen en ondertussen kunnen wij wat kletsen. Heel ongedwongen dus. Het duurt maximaal 20 minuten en is geheel vrijblijvend.
  Hierna neem ik telefonisch contact met je op om te horen hoe jullie het ervaren hebben en of je kind voor de 1-op-1 begeleiding bij mij wil komen.
   
 2. Persoonlijk oudergesprek: als jullie beiden enthousiast zijn, dan plan ik met jou graag een oudergesprek van maximaal een uur. Tijdens dit gesprek hoor ik graag waar je zorgen om hebt, wat je wensen zijn voor je kind en vertel ik hoe ik jullie hierbij kan helpen.
   
 3. Therapie-sessies: jouw kind en ik gaan samen aan de slag tijdens de therapie-sessies. Om samen ons doel te kunnen bereiken, zullen we in eerste instantie uitgaan van minimaal 5 sessies.
  De eerste sessie duurt 45 minuten om een goed beeld te krijgen wat er speelt en zodoende een fijne start te kunnen maken. De sessies daarna, die we om de week afspreken, duren 35 minuten. Dit is inclusief 5 minuten napraten met jou erbij om de sessie af te sluiten. Jouw kind krijgt een tekenmap en tekenboek waarin we tips kunnen opschrijven die jullie thuis gelijk al toe kunnen passen.
   
 4. Telefonisch consult: indien gewenst en als de situatie daarom vraagt, kan ik samen met jou een telefonisch consult afspreken om je maximaal thuis te ondersteunen.
   
 5. Persoonlijk eindgesprek: dit gesprek plannen we als afronding van het 1-op-1 traject en zal zo'n 45 minuten duren.

 

 

Wat zijn de kosten?

 • € 98,50 Persoonlijk Oudergesprek à 45 - 60 minuten 
 • € 95,00 Eerste Sessie Kindertherapie à 45 minuten incl. tekenboek/journal en tekenmap
 • € 34,95 Herinnerings-doe-boek (in overleg)
 • € 59,00 Vervolgsessie Kindertherapie à 35 minuten die we om de week afspreken
 • € 25,00 Telefonisch Consult: starttarief altijd € 25,00 berekend tot 15 minuten, iedere 10 minuten extra is € 20,00 
 • € 79,00 Persoonlijk Eindgesprek à 45 minuten als afronding van de therapie

Betaling: voor het Persoonlijk Oudergesprek geldt dat het bedrag vòòr de afspraak overgemaakt dient te worden. Contant betalen of via een Tikkie bij deze afspraak is ook mogelijk.

Voor de overige afspraken krijg je een factuur die binnen 5 dagen voldaan dient te worden.

Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Kom je gratis en vrijbijvend kennismaken met je kind? Of wil je meer weten?

Bel of mail mij even, dan zien of spreken we elkaar gauw! 

 

Vergoeding   

Ik ben officieel opgeleid tot gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Er zijn zorgverzekeraars die de tekentherapie vergoeden (sector psychosociale zorg), doch dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en jullie polis. Informeer bij hen even voor welke vergoeding je in aanmerking komt.