06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram

Kindertherapie "Spelenderwijs Verdriet Verwerken"

lekker in je vel, kindertherapie, tekentherapie, overlijden, echtscheiding, rouwverwerking, creatieve therapie kinderen, vlinder je mee, marieke de boer

Voor wie?

Dit kindertherapie-programma is speciaal voor kinderen die een situatie hebben meegemaakt (of het nu meemaken) waarbij sprake is van rouw, verlies en verdriet. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met de echtscheiding, een overlijden, ze zijn ziek of er is ziekte in de familie. Ook een verhuizing waarbij ze vriendjes los moeten laten en een jaar overdoen op school zijn verdrietige situaties waarbij je kunt spreken van verlies en verdriet. 

Wat het ook is, er zijn vele gebeurtenissen die gevoelens van gemis oproepen. Er is verdriet, maar vaak zijn er ook boze en bange buien, opstandigheid of je kunt even "geen land met ze bezeilen". Vaak heb je als ouder geen idee dat al deze uitingen te maken kunnen hebben met het verlies wat ze (onbewust) voelen en meemaken. Dat weten ze zelf ook niet en dat maakt het juist zo lastig. Zowel thuis als op school.

Het is goed hier aandacht aan te besteden, zodat verdriet verwerkt kan worden en je kind ermee om kan gaan, waardoor het een plekje in het leven mag krijgen van je kind. Zo ontstaat er weer ruimte in het hart voor plezier en leuke dingen!

 

Heeft jouw kind even een steuntje in de rug nodig?

Soms kun je het even niet alleen als ouder, al zou je dat zo graag willen. Maar dat hoeft niet. Want hoe fijn is het te weten en te ervaren dat je kind precies die begeleiding en dat steuntje in de rug kan krijgen met datgene waar hij of zij mee zit?

 

Als je dit graag wilt voor je kind, dan is "Spelenderwijs Verdriet Verwerken" het therapieprogramma een goed idee

 

Twijfel je of de huilbuien, de boosheid of angst van je kind te maken heeft met verdriet dat er (nog) zit? Of jullie echtscheiding echt hiertoe de aanleiding is of dat het overlijden van de lievelingsopa jaren geleden het geluk van je kind in de weg zit? Maak dan een afspraak voor een "Wat is er aan de hand-sessie" dan weten we het zeker.

 

Is er verdriet om een overlijden? 

In overleg kijken we of het een idee is dat jouw kind het Herinnerings-doe-boek zal krijgen dat ik geschreven heb. Dit kan de leidraad zijn voor de sessies. Hij of zij mag het meenemen en zo kan je kind er ook thuis van alles in maken en lezen. Het zal een waardevol boek worden wat je kind voor altijd zal koesteren. Ik schreef het op basis van eigen rouw- en verlieservaring én die van kinderen in mijn praktijk. De therapie kan ook zonder het boek worden gegeven. Het is niet per se een voorwaarde, maar een mogelijkheid. Iedere situatie is weer anders en vraagt om specifieke aandacht.

En is je kind al iets ouder, dan wordt de ondersteuning hier uiteraard helemaal op aangepast. Zo is het journalen, handletteren en gebruik van coole art-materials bij tieners helemaal favoriet ;) 

Vanuit eigen rouw- en verlieservaring kan ik mij goed inleven in de situatie van je kind én die van jou. Wat mij destijds geholpen heeft, geef ik graag aan jullie door. Ik spreek uit ervaring dat je geen tranen weg kunt toveren, maar wel samen verdriet lichter kunt maken!

 

"De therapie heeft mijn zoon heel erg goed gedaan. Hij heeft het verdriet om zijn overleden moeder een plekje in zijn leven kunnen geven. Daarnaast heeft hij van Marieke geleerd hoe hij kan aangeven wat er in zijn hoofd omgaat. Dit versterkt onze band, zodat ik hem beter begrijp. Hij is veel krachtiger geworden en zie het zelfs op het voetbalveld terug! Tevens ben ik heel blij dat hij beter slaapt, zich nu wel kan concentreren, zodat het op school ook veel beter gaat. De verontrustende mailtjes van zijn juf zijn gelukkig verleden tijd. Ook heb ik zelf veel gehad aan de gesprekken met Marieke" zegt vader Ron.

 

Waarom we vooral tekenen en creatief bezig zijn

Kinderen vinden het vaak supermoeilijk om woorden te vinden voor dat wat ze voelen. Dit komt omdat ze de woordenschat nog niet hebben en/of ze weten gewoon niet dat hun boze, bange of verdrietige buien ontstaan vanuit hun gevoel van gemis. Als je aan hen vraagt waarom ze nou zo boos zijn of verdrietig, zul je negen van de tien keer horen "weet ik niet". Of je hoort niets en ze lopen bij je weg. Een derde reden is dat ze het jou liever niet willen vertellen. Omdat ze aanvoelen dat jij al genoeg aan jezelf hebt, overloopt van zorgen en eigen tranen en ze jou niet ook nog eens met hun verdriet op willen zadelen. Kinderen weten dat feilloos en zullen jou als ouder in zo'n situatie altijd willen sparen. Maar dat gaat ten koste van henzelf.

En dat zijn nu precies de redenen waarom ik met de kinderen teken en creatief aan de slag ga. Tekenen is spelenderwijs op papier "vertellen" wat er aan de hand is. Dat wat je kind laat zien in een tekening, kan ik als tekentherapeut vertalen naar datgene waar je kind mee zit en precies de juiste ondersteuning bieden. Zo worden tekeningen als het ware gesprekjes op papier, waar je dus geen woorden voor nodig hebt. Ja, zelfs van de allerkleinsten, want kinderen komen al vanaf 3 jaar in mijn praktijk. Zo jong kunnen zij jou zeker nog niet vertellen waar ze verdrietig om zijn, hun (kras)tekeningen wel!

 

 

Wat is het resultaat van de kindertherapie

Ik geef je kind spelenderwijs inzichten, oplossingen en leer je kind omgaan met het verdriet en gemis. Vaak hoor ik dat kinderen weer lekker slapen, vrolijker zijn, weer bij vriendjes willen spelen, er meer rust is in het hoofd, ze beter kunnen én durven verwoorden wat ze voelen en waar ze behoefte aan hebben. Hierdoor ontstaat meer onderling begrip en verbinding, zowel thuis als in de klas. Zo kun je als ouder en als leerkracht het kind echt verder helpen en ondersteunen.

Daarbij is er ook alle aandacht voor jou als ouder, want je kind hoeft het niet alleen te doen. Jij krijgt van mij alle nodige handvatten die je gelijk thuis toe kunt passen. Samen met je kind ben je immers altijd sterker!

De therapie is erop gericht om spelenderwijs overzicht te krijgen, het op een rijtje te kunnen zetten en dat het okay is om te voelen wat je voelt. En niet te vergeten kijken we waar je kind van opbloeit en plezier in heeft, want dat geeft kracht om mee verder te gaan. Zo is er weer ruimte in het hart voor leuke dingen!

 

We kunnen geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Zo is er weer ruimte in het hart voor plezier en leuke dingen!

 

Benieuwd naar recensies en ervaringen van kinderen en ouders? Lees ze hier.

 

Lijkt het programma jou een goed idee?

Kom dan gratis en vrijblijvend kennismaken samen met je kind, altijd fijn om elkaar eerst even te zien!

Maak hier een afspraak of bel mij even.

 

Zo ziet het 3 maandenprogramma eruit
 

 • Persoonlijk oudergesprek à 60 minuten: Hiermee begin ik graag met jou om te horen waar je zorgen om hebt en wat je wensen zijn voor je kind.
   
 • Er volgen 5 Therapie-sessies: Om samen ons doel te kunnen bereiken, zullen we in eerste instantie uitgaan van minimaal 5 sessies. Om een goed beeld te krijgen wat er speelt, is de 1e sessie 45 minuten. De volgende sessies zijn 35 minuten, inclusief 5 minuten samen met jou en je kind napraten. Hij of zij krijgt een tekenmap met tekenboek mee om alles te bewaren en tips te onthouden die jullie thuis toe kunnen passen.
   
 • Er zijn 2 tussentijdse Telefonische Consulten à 20 minuten: omdat het is fijn elkaar te spreken en jullie maximaal te ondersteunen.
   
 • Persoonlijk eindgesprek: dit gesprek plannen we als afronding van het programma en zal zo'n 45 minuten duren.

 

Niet alleen jouw kind, ook jij mag rekenen op mijn support en ondersteuning. Ik deel graag met jou waardevolle, praktische tips en handvatten die je thuis samen toe kunt passen.

 

Dit zijn de kosten  

Het 3-maanden programma kost € 597,00 ineens of 3 maandelijkse termijnen van € 199,00 (inclusief btw).
De (eerste) factuur krijg je mee bij het Persoonlijk Oudergesprek.

 

Is er een broertje of zusje die ook graag wil komen?

Heel vaak zie ik in mijn praktijk dat uit één gezin ook een broertje/zusje graag wil komen. Jij als ouder wilt graag dat beide kinderen de nodige ondersteuning krijgen die ze in hun verdrietverwerking zo nodig hebben. Dat ze alletwee gehoord en gezien worden in hun gevoel van verlies en verdriet. Mijn ervaring is dat dit het beste werkt en het prettigste is als ik beide kinderen apart begeleid, want ieder kind heeft zijn of haar eigen verdriet. Zo kan ik iedere sessie helemaal uniek afstemmen op datgene wat het kind nodig heeft op dat moment.
Ik merk dat de kinderen dit erg fijn vinden: optimale aandacht speciaal voor hem of haar alleen, waarbij ze alles met mij kunnen delen waar ze mee zitten.

De kosten voor een pakket waarbij jouw beide kinderen het 3-maandenprogramma kunnen volgen zijn € 987,00 ineens of 3 maandelijkse termijnen van € 329,00 (inclusief btw).

 

Kom je gratis en vrijbijvend kennismaken met je kind? Of wil je meer weten?

Bel of mail mij even, dan zien of spreken we elkaar gauw! 

 

Nog handig om te weten

 • geen doorverwijzing van een huisarts nodig
 • geen wachtlijst, dus gelijk actie!
  (wist je dat bij de Jeugd GGZ in onze regio een wachttijd is van 6 weken voor de intake en 3 weken voor behandeling?)
 • altijd korte lijntjes en geen doorverbinden: je kunt mij bellen, maar ook mailen, ik antwoord jou binnen 2 werkdagen
 • accoord van één ouder is voldoende
 • je hoeft niet samen in de malle molen van allerlei afspraken voordat je hoort of je kind "geschikt" wordt geacht voor de therapie
 • ik ben anti-testjes, dus dat doen we dan ook niet: dit geeft je kind namelijk onnodig het gevoel "er is iets mis met mij", dat is natuurlijk niet zo
 • ik ga spelenderwijs met je kind aan de slag, dus vragen als "wat is er met jou aan de hand" hoor je mij niet stellen (vinden kinderen vaak supermoeilijk!)
 • kortdurende therapie: we starten altijd met 5 sessies en meestal is dat voldoende
 • vanaf 3 jaar zijn kinderen al welkom bij mij in de praktijk

 

Vergoeding   

Ik ben officieel opgeleid tot gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Er zijn zorgverzekeraars die de tekentherapie vergoeden (sector psychosociale zorg), doch dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en jullie polis. Informeer bij hen even voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Geen vergoeding? Er zijn werkgevers die via een Sociaal Fonds geld beschikbaar stellen voor hun (overleden) werknemers en diens gezinnen. Wellicht een goed idee om naar deze mogelijkheid te vragen. Tevens bestaat de mogelijkheid om je kosten mee te nemen in je aangifte Inkomstenbelasting.