06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Kleurige Tekenles

Tekenles kinderen Enschede Twente basisschool schoolvakantie

Wat is er leuker dan tekenen? Samen tekenen!

Met ontzettend veel plezier en enthousiasme geef ik als tekendocent tekenles aan kinderen op de basisschool. Hier is waar mijn liefde voor kinderen en passie voor tekenen in samenkomen, ik word daar zò blij van! En zij ook ;) dus samen hebben we geweldig leuke lessen waar we allemaal van genieten en happy van naar huis gaan.

 

Hoe doen we dat?

We tekenen altijd stap voor stap: ik doe het voor op het (digi)bord, de kinderen volgen de stappen. Zo bouwen we de tekening samen op. Lukt iets niet? Dan help ik het kind natuurlijk op weg, maar het zelf proberen stimuleer ik graag. Het meekijken hierbij helpt ook vaak, dan lukt het meestal toch ;) Het stap-voor-stap systeem maakt het voor alle kinderen haalbaar en dat stimuleert het zelfvertrouwen. Na deze uitleg van meestal 15 minuutjes, gaan de kinderen heerlijk zelf verder met hun tekening en laten ze hun fantasie de vrije loop!

Aan het eind van de les is er altijd 5 minuten waarbij we elkaars kunstwerk bewonderen. Zo is er alle aandacht voor ieder kind, door ieder kind. De bewondering van een ander kind voor hun eigen tekening is een fijne ervaring en maakt kinderen trots en blij.

 

Kleurige tekenlessen op de Prinseschool

Sinds het schooljaar 2013 geef ik als kindertekendocent de kleurige tekenlessen op de Prinseschool locatie Staringstraat in Enschede. Er zijn kinderen die er al vanaf het begin bij zijn. Ze zitten nu in groep 8 en vragen zich af hoe dat toch moet zonder tekenles als ze van school gaan aankomende jaar...
Het is superleuk met 11 kinderen en er staan continue kinderen op de wachtlijst, dus tijd voor een extra middag om tekenles te geven.

Om de tekenles voor ieder kind leuk en verrassend te maken, tekent deze groep in twee delen: de jongste kinderen (vanaf groep 2) tekenen met mij stap voor stap iedere keer iets nieuws waar ze daarna zelf mee verder gaan. De oudste groep (vanaf 10 jaar) is na wat hulp van mijn kant, zelfstandig aan het werk in hun creative journal dat ze begin dit jaar hebben gekregen. Zij maken tekeningen met wat meer uitdaging, er wordt gehandletterd en ge-experimenteerd met brushpennen. 

"Juf Marieke, bereid je nou voor iedere week 2 tekenopdrachten voor? Een voor hen en één voor ons?" zegt een meisje uit groep 8. "Jazeker, dat heb je helemaal goed!" zeg ik. "Sjonge, wat een werk en wat een moeite!" zegt het meisje met oprechte bewondering in haar stem. "Nou, dat valt best mee, ik vind het tekenen superleuk en het bedenken ook!" zeg ik ;)

 

Actief als freelance tekendocent bij de buurtscholen in Almelo

Alweer voor het derde schooljaar geef ik als freelance tekendocent (via Avedan) met veel plezier de kleurige tekenlessen op verschillende buurtscholen in Almelo. Daar komen kinderen vanaf groep 3 tot en met 8 en de groep is bewust kleiner voor maximale aandacht. Deze groep kinderen wordt altijd samengesteld in eenzelfde leeftijdscategorie. Zo maken we daar dus één tekenopdracht met elkaar.

 

Wat brengt tekenen jouw kind?

Naast ontzettend veel plezier en ontspanning, geeft tekenen zelfvertrouwen. Ik zie iedere week weer dat kinderen zichzelf overtreffen en verbazen wat ze zelf kunnen! Het is vooral zo mooi als het kind in de klas bijvoorbeeld moeite heeft met taal, rekenen of een ander vak. Dan mag het uitblinken, energie opdoen en zijn zelfvertrouwen opladen met tekenen wat het zo graag doet. Dat geeft een heerlijke boost en stimulans!

Ieder kind is creatief en dat ontwikkel je nog meer als je samen gaat tekenen en wordt uitgedaagd iets nieuws te leren. Je merkt dan ook altijd dat het ze erg leuk vinden. En zoals een moeder zegt: "dat wat Sem bij jou in de les leert, wordt thuis eindeloos in zijn tekenboek nog vele keren getekend!"

 

"Mam kijk, ik weet hoe je een pinguin tekent!" zegt een jongetje.

"Jij bent de Koningin van het tekenen" zegt een meisje en maakt er als cadeautje een prachtige tekening van voor mij!

 

Tekenen geeft rust, overzicht, bevordert de fijne motoriek (denk bv aan schrijven) en wakkert de fantasie aan om dit op papier weer te geven. Daarbij is tekenen een geweldig middel om de dag los te laten en alle indrukken te verwerken. Veel kinderen die graag tekenen, doen dit ook heel graag nog even voor het slapengaan. Uit ervaring weet ik dat een tekenboekje met wat kleurtjes als magic werkt voor een fijne nachtrust! 

 

Ook tekenlessen op jullie school?

Zou jij je kind ook graag deze tekenles op school gunnen? Of lees je dit als leerkracht/directeur van een basisschool en willen jullie graag de kinderen een extra meerwaarde meegeven door ook de tekenles op school aan te bieden? Een gastles tekenen door een tekendocent is natuurlijk ook een geweldig idee, want niet iedere leerkracht heeft "iets" met tekenen. Ik wel en geef dat graag aan de kinderen over ;)

Klinkt dit als muziek in je oren? Neem dan contact met mij op, ik bespreek graag met jou de mogelijkheden!

 

Creatieve tekenworkshops tijdens schoolvakanties!

Tijdens schoolvakanties (muv van de Kerstvakantie) organiseer ik creatieve tekenworkshops voor kinderen vanaf 5 jaar. De eerstvolgende zijn in de herfstvakantie bij het mooie Wijkcentrum Prismare Roombeek in Enschede. Check hier wat voor leuks we gaan doen!