06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Lezing "Licht op je verdriet"

Lezing rouw en verlies kinderen Enschede Twente Marieke de Boer

"Het was een mooie en zinvolle avond en ik vond het fijn dat er zoveel verschillende achtergronden waren: moeders van kinderen wiens vader overleden waren, grootouders, leerkrachten uit het basis- en middelbaar onderwijs, uitvaartleiders- en voorgangers, kindercoaches. Echt heel divers. Fijn dat jij de sfeer zo wist te maken dat een ieder zich vrij voelde hun eigen verhaal te delen" aldus een bezoeker. 

Een interactieve lezing over kind en rouw. Wat hebben kinderen nodig in een periode van verdriet en hoe uit zich dit? Wat kun jij als ouder, nabestaande of bijvoorbeeld leerkracht hierin betekenen en hoe ervaar jij je eigen gevoel van gemis? Tijdens deze lezing zal duidelijk worden hoe je elkaar in het gezin, maar ook daarbuiten, kunt ondersteunen.

Tegenstrijdige emoties

Het verliezen van een ouder, oma, broertje of andere dierbare heeft een grote emotionele impact op kinderen. Van de ene op de andere dag staat hun veilige, beschermde leven op z’n kop. Gezellig ontbijten met het hele gezin, het dagelijkse voorleesritueel: niks is meer hetzelfde, en ‘alles voelt zo gek, papa.’ Veel kinderen krijgen daardoor te maken met hevige, soms tegenstrijdige, emoties. Ze zijn boos dat mama ze in de steek heeft gelaten, voelen zich schuldig omdat ze kwaad op haar waren of zijn bang dat papa nu ook doodgaat. Een moeilijke situatie voor ouders, grootouders en andere nabestaanden: naast hun eigen rouwproces worden ze geconfronteerd met het immense verdriet van hun kind.

Samen rouwen

Veel aandacht zal worden besteed aan het concept ‘samen rouwen’. Ik vertel hoe gezinnen hun verdriet kunnen toelaten, beleven en verwerken, voor nu én voor later. Er worden concrete handvatten gegeven om het alledaagse gezinsleven weer op te pakken en de toekomst opnieuw in te richten. Samen in plaats van alleen, want verdriet delen verlicht en geeft kracht: een noodzakelijk uitgangspunt voor het (opnieuw) vinden van plezier en geluk in het leven.

Omdat je eenvoudigweg sterker bent als je verdriet samen kunt delen.

Met Coöperatie Dela is een mooie samenwerking ontstaan en zodoende wordt deze lezing onder andere ook bij hen gegeven. 
De lezingen kunnen ook worden georganiseerd bij andere uitvaartcentra, teams op scholen van basis- en voortgezet onderwijs, kinderopvangcentra, gastouderbureau's en iedere andere plek waar kinderen zijn. 

Agenda

Op 22 maart 2018 staat een interactieve lezing in combinatie met een training/workshop gepland van ruim 2 uur bij Gastouderbureau De Bengel in Markelo. Deze is voor gastouders, maar ook voor andere professionals geschikt om hierbij aanwezig te zijn.  Ook als je als ouder of verzorgende aan wilt schuiven,  ben je meer dan welkom.
Ik zal uitvoerig ingaan op kind en rouw, rouw en gedrag en rouw en emoties; hoe onderken je verdriet bij kinderen en hoe ondersteun je hen hierin? Ik geef je vooral praktische handvatten en tools om de volgende dag al toe te kunnen passen. Het Herinnerings-doe-boek is hierbij de rode draad en waarbij ik je wegwijs maak in de verschillende hoofdstukken en wat dit jou en de kinderen kan bieden. Tevens laat ik je (kinder-)boeken en materialen zien die je ondersteunen in rouwsituaties en je nog verder hierin op weg kunnen helpen. 
De lezing/training kost € 65,00 waarbij het Herinnerings-doe-boek t.w.v. € 34,95 is inbegrepen. 

Reacties

Er zijn verschillende lezingen geweest bij o.a. In Pace Dela in Oldenzaal, Hengelo en Groenlo en bij Gastouderbureau De Bengel in Markelo. Lees hieronder enkele reacties van de bezoekers waaronder onder andere ouders, grootouders, familie, vrienden, gastouders, leerkrachten basisschool en voortgezet onderwijs, uitvaartverzorgers en kerkelijke rouwbegeleiders.   

"De grootste kracht van jouw lezing ligt in het feit dat je je eigen ervaringen deelt op een kwetsbare wijze. Dit maakt dat anderen ook de ruimte voelen om hun ervaringen te delen en om jou vragen te stellen. Daarbij hoor je in alles jouw verbondenheid met kinderen en rouw en verlies, maar vooral ook hoe je daar op een gelijkwaardige, professionele manier mee omgaat en praktische handvatten meegeeft" aldus een uitvaartverzorger.

"Hartelijk dank voor de fijne lezing. Ik vond het zeker de moeite waard, het liet voor mij een mooie indruk achter. Dat maakt dat ik jouw naam in gedachten houd en graag doorgeef" aldus een maatschappelijk werker regio Twente.

"Wat fijn, wij hebben echt mooie handvatten van je gekregen om in de klas bij rouwende kinderen toe te passen, dank je wel" aldus enkele leerkrachten middelbaar onderwijs. 

"Ik ben erg blij dat ik erbij was, want dankzij jouw lezing, jouw tips en ideeën kan ik mijn kinderen, die hun vader missen, nog beter begrijpen en helpen. Ook steunt dit mij als ouder ontzettend" aldus een moeder. "Mijn man en vader van mijn kinderen is helaas al enkele jaren geleden overleden en soms vind ik het moeilijk om hem in ons leven te blijven herinneren. Dit omdat ik het gevoel heb dat de kinderen het wat naar de achtergrond verschuiven en het mij misschien niet willen laten weten dat ze nog verdrietig zijn. Door de lezing heb ik veel eye-openers, maar vooral ook handvatten gekregen hoe ik hiermee om kan gaan, erg fijn". 

Willen jullie bijvoorbeeld als school (basisschool en voortgezet onderwijs), kinderopvang, gastouderbureau, uitvaartcentrum of team ook graag een interactieve lezing, training of workshop in samenwerking met mij organiseren?

Dat kan, ik kom graag bij jullie. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken.