06 - 236 68 530

Documentaire Wolkenzusje ZappDoc met interview Marieke de Boer

Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. Wanneer Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden maakt, twijfelt ze of ze over de dood van haar zus wil vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

Het is zomer en Kess viert vakantie met haar vriendinnen. Ze heeft net afscheid genomen van de basisschool en bereidt zich voor op de overgang naar de middelbare. Ze wil niet dat haar nieuwe klasgenootjes medelijden met haar hebben; ze wil onafhankelijk van haar zus beschouwd worden.

De gedachten van Kess en de dingen die ze over Bo vertelt worden vergezeld door oude videobeelden van de zussen en door animaties in inkt, gemaakt door Sara Kolster en Tonke Koppelaar.

 

Interview met ZappDoc 

ZappDoc benaderde mij met de vraag of ik de documentaire wilde bekijken alvorens het zou worden gepubliceerd en uitgezonden. Naar aanleiding daarvan werd een interview afgenomen met hen. Met alle liefde en toewijding heb ik dat gedaan. Want wat een prachtige documentaire is Wolkenzusje. Mooi en ontroerend tegelijk. Want wat is het herkenbaar voor vele kinderen: wat vertel je wel of juist niet over een overleden gezinslid als je naar het voortgezet onderwijs gaat? Kess heeft deze vraag ook: wat zou ze over haar lieve zus Bo vertellen? Iets of misschien toch niets? 

Alle bewondering voor Kess, ZappDoc en de makers van de documentaire. 

 

Hieronder lees je het begin van wat je op ZappDoc kunt lezen én bekijken

 

Dilemma

In de korte documentaire Wolkenzusje worstelt Kess met een dilemma: hoe praat je op je nieuwe school over je overleden zusje? Vertel je het gelijk aan de hele klas, of nog niet? Marieke de Boer komt dit dilemma als kindertherapeut vaak tegen. ‘Kinderen willen gewoon zichzelf zijn. Kess wil dat haar nieuwe klasgenootjes met haar omgaan om wie zij is en niet omdat haar klasgenootjes haar zielig vinden.’ Om die afweging te maken is het volgens de Boer altijd goed om je eigen gevoel te volgen. ‘Iedereen zet die stap op zijn eigen manier. De een is heel open en vertelt het gelijk aan de hele klas, de ander wacht daar liever mee.’

 

Lees hier verder en bekijk ook de documentaire als je dat graag wilt. Wellicht fijn als jouw zoon of dochter voor hetzelfde dilemma staat als Kess en hoe jij hierin als ouder kunt helpen.