06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Over Vlinder je mee en Marieke de Boer

Marieke de Boer kindertherapie tekenlessen workshops Enschede

Mijn liefde voor kinderen 

Mijn liefde voor kinderen en voor tekenen maken dat ik met ontzettend veel plezier kinderen help vrolijkheid en zelfvertrouwen terug te vinden, als zij even niet zo lekker in hun vel zitten. Dit doe ik door met hen te tekenen, heel spelenderwijs en op een manier die dus helemaal bij kinderen past. En bij mij, want het voelt heel eigen en vertrouwd. Ik heb graag kinderen om mij heen, ze geven mij energie, ze zijn zo heerlijk puur en eerlijk en we leren van elkaar. Ik vind het geweldig met hen te werken en voor hen het verschil te mogen maken.

Mijn liefde voor tekenen

Als kind vond ik het heerlijk om te tekenen en dat gevoel is altijd gebleven. Ik volgde verschillende teken- en schildercursussen en ging ik aan de slag met pastelkrijt, aquarel, olie- en acrylverf. Zo maakte ik vele schilderijen en stond ik op kunstmarkten. Ook nu houd ik mij nog graag bezig met het maken van ansichtkaarten, schilderijen en ontwerp ik geboorte- en trouwkaarten, waarover je binnenkort meer ziet op mariekedeboer.nl. Tevens maak ik illustraties voor de praktijk en uiteraard illustreerde ik het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, waarvan in het voorjaar 2017 de derde druk verscheen.
Het is heerlijk om hiermee bezig te zijn. Het het tekenen en schilderen geeft rust. Daarbij vind ik het fijn een ander blij te maken met datgene wat ik geïllustreerd of geschilderd heb, de wereld wordt er gewoon een klein beetje mooier van.

Uit ervaring weet ik dat tekenen helend kan werken, het helpt om dichterbij jezelf te komen, dingen los te laten en te verwerken. Dat is absoluut de basis van de tekentherapie en datgene wat ik kinderen graag laat ervaren, waardoor ze weer op eigen kracht verder kunnen. 

Mijn missie is dat ieder kind het verdient om blij en gelukkig te zijn, ook jouw kind!

Voordat ik met de 4-jarige hbo-opleiding tot Kindertekentherapeut en Kindertekendocent bij Genezend Tekenen in Zutphen begon, werkte ik al met kinderen. Zo was ik vrijwilligster bij de creatieve middagen bij het Kulturhus en was ik betrokken bij Kunst in de Klas op basisscholen. Tevens verzorgde ik gedurende enkele jaren creatieve kinderfeestjes bij de jarige jobjes thuis. Dat waren dus altijd de leuke momenten met kinderen, maar ik zag ook dat kinderen om mij heen het soms moeilijk konden hebben. En ouders daardoor ook. Dat raakte mij, want ieder kind verdient het immers om vrolijk en blij te zijn? En als je kind gelukkig is, dan ben je het als ouder ook!

Zo ontstond mijn diepe gevoel dat ik meer voor kinderen wilde betekenen. Via een omweg kwam ik bij de opleiding terecht en inmiddels ben ik officieel opgeleid tot Kindertekentherapeut en Kindertekendocent (aangesloten bij de Beroepsvereniging Tekentaal). Toen ik begon, wist ik gelijk “dit is het” want het bracht immers mijn liefde voor kinderen en voor tekenen samen. En al na de eerste schooldag had ik mijn doel voor ogen: mijn eigen praktijk en deze zette ik op tijdens het tweede studiejaar. Inmiddels zijn we alweer een aantal jaren verder en help ik in mijn praktijk Vlinder je mee  kinderen die niet lekker in hun vel zitten door met hen te tekenen.

Mijn werkervaring

Mijn ervaring ligt zowel in het individueel werken met kinderen, alsook in groepsverband.

Inmiddels verzorg ik voor het 5e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op de Prinseschool, vestiging Staringstraat in Enschede. De groep is continue bezet met 12 kinderen en er staan kinderen op de wachtlijst om voor een vrijgekomen plekje in aanmerking te komen.
Sinds het schooljaar 2017 ben ik als freelance tekendocent werkzaam via Scoop Welzijn op verschillende basisscholen in Almelo, waar ik tijdens de Verlengde Schooldag de Kleurige Tekenlessen verzorg voor kinderen van groep 3 t/m groep 8.

Op de volgende scholen mocht ik de Kleurige Tekenlessen en gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema: Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Veste in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. Ook heb ik met kinderen gewerkt bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en als vrijwilligster bij Kulturhus Hasselo. 

Dit zeggen kinderen over mij

Lief, aardig, leuk, rustig, gezellig. 
"Eigenlijk is alles hier leuk bij jou" en "Ik vind het fijn bij jou".  

Dit zeggen ouders over mij

Betrokken, rustig, hartelijk, enthousiast, oprechte interesse. Vol plezier en liefde voor haar werk.

Dit zeggen collega-therapeuten over mij

"Betrokken, integer en zeer kindgericht op een natuurlijke, liefdevolle manier. Ze heeft een toegankelijke persoonlijkheid waar kinderen zich veilig bij voelen en kunnen groeien". 

Lees hier nog meer reacties van kinderen, ouders en collega-therapeuten over mij

 

Misschien nog leuk om te weten?

Sinds september 2015 ben ik ambassadeur van Stichting Buddiez. Zij koppelen op professionele wijze zieke kinderen aan gezonde kinderen, zodat ze weer kind kunnen zijn en niet alleen bezig zijn met hun ziekte. Samen met een leuk team mensen worden gezellige uitjes georganiseerd voor de kinderen en ben ik daarnaast persoonlijk begeleider/vertrouwenspersoon en draag ik met liefde mijn steentje bij. Voor de website maakte ik overigens de beide illustraties van het zieke en gezonde kind.

In het voorjaar van 2014 won ik met de praktijk de Go-Kids Award als winnaar van de “Gaafste Kunst en Cultuurplek van Twente”. Een geweldige publieksprijs die ik mocht winnen namens een ieder die de praktijk kende en bezocht had, zo gaaf! Het was dan ook wel een supermooie plek waar ik destijds was met mijn praktijk, namelijk het voormalig atelier van mijn overleden vriendin. Ik was er bijzonder graag en de kinderen ook. Doordat haar man de ruimte zelf in gebruik ging nemen, verhuisde ik een straat verderop naar mijn huidige plek in het gezondheidscentrum. Ik denk er nog geregeld met een warm gevoel aan terug en de Award was voor mij meer dan een kroon waard!

Gewoon Marieke

Ik geniet van de zon, een kopje koffie, chocola, kinderen, onze hond Evy, een dagje varen, bloemen op de vaas, Friesland en het Gardameer, haken, logeerpartijtjes met neefje en nichtje, gezond bakken, tekenen, schilderen, onze tuin, yoga en lezen.

Afijn, genoeg over mij. Ik vertel je graag meer over mijn praktijk, want ik ben er immers om jouw kind te helpen.

 

Hoe en op welke manieren ik jouw kind spelenderwijs kan begeleiden 

  • Individuele begeleiding

Voor kinderen is het fijn om individueel alle aandacht te krijgen die zij nodig hebben en voor hen heb ik speciale therapie-programma’s ontwikkeld. Ook zijn er trainingen die ik kinderen individueel aanbied. Van een klein steuntje in de rug tot maximale ondersteuning. Zo is er voor jouw kind altijd de juiste begeleiding, desgewenst ook voor jou als ouder.

Omdat tekeningen precies aangeven wat er aan de hand is en waar je kind onbewust mee zit, zijn we vooral samen aan het tekenen. Ook is er Lego, klei en gebruik ik vaak ontspanningsoefeningen of fantasieverhalen. Hierbij kijk ik altijd waar jouw kind zich fijn en veilig bij voelt, zodat de begeleiding optimaal, gelijkwaardig en spelenderwijs zal zijn. De ondersteuning is op deze manier altijd speciaal op jouw kind afgestemd, professioneel en met volle aandacht. 

  • Begeleiding in kleine groepjes

Omdat het heel prettig kan zijn voor kinderen om samen dingen te doen en te horen van elkaar, heb ik nieuwe programma's ontwikkeld.  Zo zijn er speciale trainingen voor (hoog)gevoelige kids en tieners. We doen dit in groepjes van twee voor maximale aandacht en zo min mogelijk prikkels, maar kan ook 1-op-1 worden gevolgd.

Mijn specialisaties

Graag wil ik je laten weten dat ik er voor alle kinderen ben die niet lekker in hun vel zitten. Vooral als je kind het leuk vindt om creatief bezig te zijn, zal het hem of haar absoluut aanspreken om al tekenend en spelend samen aan de slag te gaan. Maar wellicht is het voor jou nog fijn te weten wat mijn specialisaties zijn: verdrietige en hooggevoelige kinderen. 

  • Spelenderwijs verdriet verwerken 

Door eigen rouw- en verlieservaring en de ervaringen met kinderen in de praktijk, is het Herinnerings-doe-boek ontstaan. Door onder andere het verlies van een bijzonder lieve vriendin 5 jaar geleden, weet ik erg goed hoe intens verdrietig je kunt zijn. Maar ook dat je weer plezier kunt hebben! Dat wat mij daarbij geholpen heeft, geef ik met liefde door aan de kinderen, maar ook aan ouders indien dit nodig is. En rouw is niet alleen bij een overlijden, denk vooral ook aan echtscheiding, ziekte in het gezin, verhuizing etc. 
Het boek helpt kinderen verdriet lichter te maken en geeft ondersteuning in het rouwproces. Ook is er een speciaal therapieprogramma voor kinderen die een lieve overledene missen en waarbij het boek centraal staat. Het "Samen Sterk - programma" is voor jou en je kind, want samen ben je altijd sterker. Interactieve lezingen over kind en rouw “Licht op je verdriet”, de Herinneringsmiddagen en de workshop “Colouring your memories” zijn eveneens voortgekomen vanuit eigen ervaringen en ervaringen met kinderen en hun ouders.   

  • Vrolijk hooggevoelig 

Omdat ik mij herken in hooggevoelige kinderen, heb ik mij hierin gespecialiseerd . Ik weet waar ze (samen met jou) tegen aan kunnen lopen en hoe lastig dit soms kan zijn in het dagelijks leven. Ik help kinderen hiermee om te gaan , zodat zij het juist als een positieve eigenschap kunnen ervaren. Dit kan zowel tijdens één van de therapie-programma's, als wel voor de trainingen Hi! Sensitive voor tieners en Vrolijk Hooggevoelig voor kinderen vanaf 7 jaar. Deze heb ik vanuit eigen ervaring en de ervaringen met hooggevoelige kinderen ontwikkeld, waarbij ik hen onder andere leer om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, goed bij zichzelf kunnen blijven en beter kunnen verwoorden wat er vanbinnen leeft. Daarbij is er ook voor jou als ouder alle aandacht voor nog meer onderling begrip en verbinding met je kind.
Voor mij is hooggevoeligheid een eigenschap die juist in mijn werk met kinderen meer dan welkom is. Zo kan ik mij goed inleven in situaties en afgaan op mijn gevoel wat kinderen nodig hebben. Dit blijkt heel waardevol tijdens de therapie, waardoor woorden vaak overbodig zijn.

Kleurige tekenlessen = creativiteit, ontspanning en plezier 

De kleurige tekenlessen zijn altijd weer favoriet bij de kinderen en ook ik beleef er veel plezier aan! Zowel bij mij in de praktijk, als op basisscholen waar ik de lessen geef. Rust, creativiteit, gezelligheid, nieuwe dingen leren, ontspanning én trots met iets moois weer naar huis gaan...wat wil je nog meer?

Happy Workshops tijdens schoolvakanties

Tijdens schoolvakanties zijn er geen tekenlessen, maar wel de Happy Workshops voor kinderen èn voor ouder & kind! Daarnaast zijn de trainingen juist in vakanties heel geschikt om al spelenderwijs aandacht te geven aan iets waar je kind moeite mee heeft. Je kind heeft nu immers even geen school, clubjes en sport. Zo is er bijvoorbeeld “Zo sterk als Elsa naar school” voor meisjes die wat meer zelfvertrouwen en kracht goed kunnen gebruiken in het nieuwe schooljaar.