06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Peuterbegeleiding bij miskraam

peuters, kleuters, verdriet bij miskraam, rouwverwerking, twente, therapie, kindertherapie, oldenzaal, hengelo, borne

Je zit op de bank met een kopje thee en kijkt naar je dochtertje die daar heerlijk aan het spelen is met haar poppen. Ze is bijna drie jaar, maar wat weet ze toch al goed wat ze wil. Soms lastig, vooral als jij iets wilt wat zij niet wil (“nee mama!”) maar stiekem is het toch wel fijn dat ze het jou duidelijk kan maken. En ja, wat is ze pienter, ze begrijpt al zoveel! 

De stem van je dochtertje, die vrolijk kletst met de poppen, vervaagt. Je denkt terug aan twee weken geleden en legt de hand op je buik. Toen was daar nog nieuw leven en oh, wat was dit kindje toch welkom! Wat waren jullie door het dolle heen toen je wist dat je weer zwanger was. En ja, wat groeide je buik toch snel! Je kon het niet lang verborgen houden en vertelde het al gauw aan jullie ouders en vrienden. Yep, ook aan jullie kleine meid, want die had al wel door dat er iets aan de hand was.

 

En toen ging het mis

Het leek haar geweldig om “grote zus” te worden en met jou voor de baby te zorgen “mag ik jou dan helpen?” Het liep allemaal anders.... een miskraam. Je verloor jullie kindje. Een periode van intens verdriet volgde en ja, daar zit je natuurlijk nog in. Het is gewoon niet te bevatten.

Wat het meest moeilijke moment was? Toen ze jou vroeg “mama, waar is jouw dikke buik?” Twee grote blauwe ogen keken in die van jou. “Is de baby er niet meer?” En daar kwamen de tranen, ze was ontroostbaar. Net als jij.

 

Je hart brak

En dat doet het nog steeds. Je dochtertje is superlief als ze jou ziet huilen; knuffelt je helemaal plat en overal krijg je kusjes. Maar wat gaat er om in haar koppie? Je vraagt je af hoe je hier samen goed doorheen komt...

Als eerste door je eigen verdriet, want wat zijn er veel tranen zeg. En ja, je wilt zo graag een leuke moeder blijven voor je kleine meid. Liefst iedere dag. Maar pfoe, wat zijn haar vragen soms ook lastig en confronterend. Want waar is de baby nu en komt er nog wel een nieuwe? En wordt ze nog wel "grote zus"?

 

Herken je dit ook?

►Je weet niet goed hoe je je kind eenvoudig en in Jip en Janneke-taal antwoord kunt geven op al die moeilijke vragen

►Je hebt geregeld huilbuien waar je kind ook bij is waardoor je bang bent of dat schadelijk is, want wat neemt ze daarvan mee?

►Je vraagt je af hoe je kind dit verdriet verwerkt en hoe je daarbij kunt helpen

►Je kind was net zindelijk, maar het plast toch weer in de broek (of ’s nachts in bed)

►Je hebt het gevoel dat plotselinge driftbuien en ‘dwars zijn’ te maken hebben met jullie situatie, maar weet dat niet zeker

 

Rouwen peuters ook?

We denken vaak “ze zijn zo klein, ze krijgen er niks van mee” als er iets intens verdrietigs gebeurt in je gezin. Maar niets is minder waar. Ook kleine kinderen rouwen wel degelijk. Klinkt dat vreemd? Nee, helemaal niet. Ze hebben net als jij en ik verdriet, maar op een heel eigen manier die bij hun leeftijd past.

En jazeker, ze voelen wel degelijk aan als jij erg verdrietig bent, al doe je nog zo je best om vrolijk over te komen. Die lach om je mond is niet vanuit je hart en dat hebben ze helemaal door.
 

Stel je eens voor...

Stel je eens voor dat ook jouw peuter de ruimte krijgt om het verdriet te uiten en te verwerken. Dat ook hij of zij zich gehoord en gezien voelt in de grote mensenwereld om zich heen. Daar waar jij als moeder mag weten dat je kind goed door deze periode heen zal komen.

Dit hoef je niet alleen te doen.  Jij hebt immers al genoeg aan jezelf. En dat zeg ik niet zomaar omdat ik dat ergens gelezen heb, dit weet ik helaas ook uit eigen ervaring. Het is intens verdrietig als je jullie kindje verliest. Als je ziet op de echo dat het hartje niet meer klopt. Je dromen en plannen voor dit kindje vallen als een kaartenhuis ineen. Daarbij maakt het niet uit hoever je in je zwangerschap was, want het verdriet en gemis voelen hoe dan ook immens groot. Met ups en downs vullen de dagen zich en doe je je best er doorheen te komen. Dat kan een hele opgave zijn, zeker als er nog een kindje om je heen huppelt die jouw aandacht nodig heeft.

 

Daarom ben ik er om jouw kind hierbij op een liefdevolle manier te helpen

 

"Wat ben ik blij dat ik met ons zoontje bij jou ben geweest. Ik had niet kunnen bedenken dat hem dit zò ontzettend zou helpen en nee, dit had ik zelf niet kunnen doen. Ik was zelf al zo verdrietig om alles. Het was echt bijzonder te ervaren dat hij na de sessies gewoon echt weer "mijn kereltje" was. Hij heeft het verdriet om mijn miskraam bij jou kunnen verwerken, maar ook zijn verdriet om zijn opa en oma die rond dezelfde periode zijn overleden. Hij wilde kort na de laatste sessie naar het kerkhof om een tekening bij hen beiden neer te leggen. Ik heb hem er daarna niet meer over gehoord, blijkbaar is het goed zo." aldus moeder Mariët.

 

Begeleiding voor peuters/kleuters – Spelenderwijs Verdriet Verwerken

 

Dit is een programma met 6 sessies en ziet er zo uit:

►Intakegesprek (persoonlijk in mijn praktijk of telefonisch)

►3 sessies (à 20 min) om de week met je kind

►Tussentijds telefonisch ondersteuningsgesprek

►Afsluitende sessie met jou en je kind samen (30 min)

 

PLUS: een tekenboek, een tekenmap én volop praktische tips om thuis gelijk toe te passen.

 

Je investering voor dit programma is € 249,00.

 

Voor wie?

Dit programma is geschikt voor peuters/kleuters in de leeftijd vanaf 2,5 - 4 jaar die een miskraam meemaken in hun gezin.

Ik werk met heel veel liefde en ontzettend veel plezier samen ouders die het allerbeste willen voor hun kind. Zij die het ervoor over hebben om hun kind deze begeleiding te gunnen, ongeacht een eventuele vergoeding van de zorgverzekeraar. Als ouders heb je immers de grote wens om weer een gelukkig en onbezorgd kind om je heen te hebben die verdriet verwerkt en geaccepteerd heeft.  Als ouders ben je tevens bereid zijn om je kind waar nodig thuis te helpen, waardoor hij of zij zich volledig gesteund mag voelen.

Tijdens het programma voel ik op mijn beurt grote commitment en betrokkenheid naar jou en je kind toe. Je mag verwachten dat ik het allerbeste van mijzelf aan jou en je kind geef, liefdevol en met alle aandacht . Omdat jullie dit samen verdienen en jullie harten mogen helen, zodat je op eigen kracht en vol vertrouwen de toekomst tegemoet kunt.

Als je je hierin helemaal kunt vinden, dan hebben we samen een match. Ik kijk naar jullie uit!

 

Hoe gaan we van start?

Graag begin ik eerst met een gratis en vrijblijvend telefonisch gesprek. Om jouw verhaal te horen en om met je mee te denken of dit programma voor je kind geschikt is.

Let me know door mij even te mailen en ik laat gauw van me horen!

Er is gelukkig geen wachttijd, dus dat betekent deze week een telefoongesprek en volgende week al de eerste sessie met je kind! 

 

Na dit programma

Na dit programma merk je dat je kind begrijpt wat er gebeurd is, het voelt zich gehoord en gezien in eigen verdriet. Al kan je peuter je dat niet in woorden vertellen, je merkt het in het gedrag.
Je hebt het idee dat alle lastige vragen beantwoord zijn, want je hoort ze niet meer.
Er is daardoor meer rust bij je kind, maar ook bij jou.

Door de praktische tips heb jij houvast gekregen hoe je je kind op verdrietige of moeilijke momenten echt kunt helpen. En hoe je er op een luchtige en speelse kind-eigen manier mee om kunt gaan. Je hebt het gevoel dat je kind zijn hart heeft kunnen helen.

 

Laat ook jouw peuter spelenderwijs zijn verdriet uiten en het hart te helen!

 

Dan is er weer ruimte om verder te groeien en te ontwikkelen.

 

Ja, dit wil ik voor mijn kind en plan graag een telefonisch gesprek met jou Marieke!

 

Heb je nog vragen? Bel of mail mij gerust, ik denk graag met je mee!

 

Of staat je vraag hier misschien bij?

1) Mijn zwangerschap was echt nog heel pril, bijna niemand wist het. Zelfs ons dochtertje van drie nog niet, maar het lijkt wel alsof ze ons verdriet aanvoelt. Kan dat en is dit programma dan ook voor haar geschikt?
> Zeker weten dat jouw dochtertje jullie verdriet aanvoelt! Van grote blijdschap zijn jullie met z'n tweetjes naar intens verdriet gegaan en dat is voor (kleine) kinderen absoluut voelbaar. Het lijkt wel alsof ze voelsprietjes hebben waardoor ze gewoon weten dat er iets aan de hand is.

2) Het gaat bij ons niet om een miskraam, maar onze kleine, stoere vent van 2,5 jaar is erg verdrietig om opa die is overleden. Dit peuterprogramma spreekt me echt aan, is het misschien ook iets voor hem?
> Jazeker! Ook voor jullie zoontje is dit programma geschikt. Ik tune in op het verdriet dat hij heeft om zijn opa en begeleid hem hierbij zoals hij het nodig heeft om zijn verdriet te kunnen verwerken.

3) Ik weet niet of mijn dochtertje wel alleen durft te zijn bij jou, mag ik misschien tijdens de sessies bij haar blijven?
> Natuurlijk mag dat ;) geen enkel probleem!

 

Vergoeding   

Ik ben gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Enkele  zorgverzekeraars vergoeden de tekentherapie (sector psychosociale zorg). Neem even contact op met je eigen zorgverzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt. Tevens zijn er werkgevers die aan gezinnen van overleden of zieke werknemers een vergoeding beschikbaar stellen vanuit een Sociaal Fonds.