06 - 236 68 530

Rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen vanaf 3 jaar

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Hoe fijn is het als je kind na een emotionele gebeurtenis het verdriet daaromheen kan verwerken, zodat er weer ruimte is voor plezier en leuke dingen? Dat je in alles merkt dat je kind helemaal zichzelf kan zijn?

Hoe blij word je als je ziet hoe je kind weer heerlijk speelt met vriendjes, het op school goed gaat en naar de zin heeft, weer beter slaapt en het thuis weer lekker loopt? Misschien verlang je ernaar dat het weer gewoon leuk en gezellig kan zijn en dat je samen onbezorgd kunt genieten. 

Om dit te kunnen bereiken heb je soms een steuntje in de rug nodig. Iemand die liefdevol met je meekijkt en jouw kind helpt verdriet een plekje te geven. Omdat jij als moeder heel veel kunt, maar het soms toch even niet meer weet. Hopelijk kan ik je geruststellen: je bent absoluut niet de enige. Hoe krachtig is het dan om hulp te vragen die je kind zo nodig heeft om goed door een verdrietige tijd heen te komen.  

 

Hoe merk je dat je kind onverwerkt verdriet bij zich heeft? 
 

Uit ervaring met vele kinderen in mijn praktijk de afgelopen 13 jaren, weet ik inmiddels dat verdriet zich niet alleen uit in huilbuien. Dat is wel het eerste waar we aan denken, maar kinderen hebben vele manieren waarop ze hun onverwerkt verdriet aan ons laten zien. Lees hieronder wat mogelijke signalen zijn van opgekropt en onverwerkt verdriet, hetzij kort na een verlies of zelfs maanden, jaren erna.

Is jouw kind (hoog)gevoelig? Dan kan het alles rondom het verdriet intenser voelen omdat het allemaal als het ware sterker bij hen binnenkomt. 

 

Herken jij dit misschien bij jouw kind?
 

 • vaak uit bed komen en moeilijk kunnen slapen 
   
 • vol hoofd hebben / zorgen maken
   
 • opstandig / boos zonder directe aanleiding
   
 • clownnesk gedrag 
   
 • nachtmerries hebben
   
 • weer in de broek plassen, 's nachts of overdag 
   
 • zich afzonderen en niet meer willen afspreken met vriendjes
   
 • ineens ergens bang voor zijn, bijvoorbeeld voor de dood of om jullie te moeten missen als je een avondje weg bent
   
 • slechter of juist 'over'presteren op school
   
 • niet meer naar school willen
   
 • zich onzeker voelen 
   
 • zich ‘anders’ voelen dan vriendjes
   
 • zich eenzaam en onbegrepen voelen ("niemand snapt mij")
   
 • onverklaarbare buik- of hoofdpijn hebben
   
 • weinig plezier hebben 
   
 • zelf ook dood willen (naar een overledene willen gaan bv)
   
 • in verdriet blijven hangen 

 

Het is belangrijk te weten dat deze signalen allemaal kunnen horen bij onverwerkt verdriet

Er is dus niets 'mis' met je kind, zoals ik vaak hoor wat ouders denken. Je kind heeft verdriet en heeft daar last van. En uit dit op zijn of haar eigen manier. Het is goed om dat te beseffen, want voordat je het weet zoek je bijles om taal of rekenen bij te schaven of stelt school een observatie voor in de klas omdat je kind zich niet kan concentreren. Of je bent bang dat er iets anders aan de hand is en ga je naar de huisarts.

Als jij iets herkent van de hierboven genoemde signalen, kijk dan eens een aantal maanden of zelfs jaren terug: wat is er gebeurd in jullie gezin? Een overlijden, ernstige ziekte, echtscheiding, een verhuizing of is er iets anders ingrijpends geweest? 

Het is heel normaal dat kinderen maanden, of zelfs jaren, het nog moeilijk kunnen hebben na een intense gebeurtenis van destijds. Zo heeft bijvoorbeeld iedere leeftijd ook weer een ander rouwproces, want je kind wordt ouder en ontwikkelt zich steeds verder. En zo ook zijn of haar vragen en struggles rondom een verlies en het verwerken daarvan.

Wees hier dus alert op en kijk liefdevol naar wat jouw kind jou laat zien in zijn of haar gedrag. Enorm fijn en waardevol als jij dit begrijpt en weet waar het vandaan komt. 

 

Kinderen gaan vaak pas rouwen als alles thuis weer enigszins 'op de rit' is

En dat kan het moment zijn dat jij als ouder weer wat lekkerder in je vel zit en denkt dat het allemaal weer loopt thuis. Het lijkt alsof kinderen juist dan onbewust de ruimte voelen om hun verdriet te kunnen gaan verwerken.

Fijn om te weten hoe dat werkt bij kinderen, want dan hoef je je niet ongerust te maken wat er aan de hand is. Wel kan het heel wenselijk zijn om hierbij de nodige ondersteuning te krijgen die jou en je kind helpt er doorheen te komen. Je hoeft het immers niet alleen te doen. 

 

Maar wacht liever niet op het moment dat je kind mogelijk vastloopt in verdriet...

Sterker nog, ik zou je aanraden om hulp te zoeken als je wilt dat je kind zo goed mogelijk door een verdrietige tijd heenkomt. Zoals een moeder eens tegen mij zei "Beide jongens missen hun overleden oma enorm en zijn daar erg verdrietig om. Wij gunnen hun een fijne, veilige plek buiten ons gezin om daarover te kunnen kletsen en hun verdriet te uiten, zodat ze er later niet alsnog mee komen te zitten als ze ouder worden". Dit zou je kunnen zien als preventieve ondersteuning om mogelijk vastlopen in verdriet te voorkomen. Ik zie steeds meer ouders hiervoor kiezen, hoe fijn. 

 

Ik help kinderen spelenderwijs verdriet verwerken en begeleid ook graag jouw kind met liefdevolle aandacht

 

Als gediplomeerd Kindertekentherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies, ben ik er met alle liefde voor jouw kind, maar ook zeker voor jou als ouder. Je bent samen immers altijd sterker en zo help ik jou in deze situatie om er nog meer voor je kind te kunnen zijn en hoe je dat vol vertrouwen kunt doen.

Vaak hoor ik van ouders dat ze hun kind enorm graag willen helpen met hun verdriet, maar niet goed weten wat ze moeten doen. Het is dan fijn dat ik met je meekijk, zodat je niets over het hoofd ziet. Met praktische handvatten leer ik jullie samen hoe je makkelijker omgaat met alle emoties, zodat die niet meer het geluk van je kind in de weg hoeven te zitten. 

 

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Dan is er weer ruimte in het hart voor plezier en leuke dingen

 

Dat gun ik jouw kind ook!

Ik help je kind stap voor stap, spelenderwijs en op een luchtige, creatieve manier verdriet verwerken, zodat het weer blij kan zijn en lekker in z’n vel zit.  

Je kind zal beter begrijpen waarom het zich zo verdrietig voelt en hoe het dit op een veilige manier kan uiten en verwoorden, waardoor jullie elkaar ook beter zullen begrijpen. Dit versterkt jullie band nog meer. 

Ik geef jou en je kind praktische tips mee die jullie thuis heel makkelijk toe kunnen passen als er verdrietige buien zijn. En ja, misschien had je al gemerkt dat bij verdriet vaak boosheid, driftbuien en angst zit, dus ook hierbij help ik jullie op een ontspannen manier mee omgaan.

 

Hoe kun je starten? Maak als eerste een afspraak voor een gratis telefoongesprek 

Stap 1) Gratis en vrijblijvend telefoongesprek van 20 minuten: hier begin ik graag mee om te horen wat er speelt en vertel ik wat ik voor jou en je kind kan betekenen.

Stap 2) Een eerste, losse sessie: als het gesprek goed voelt, dan plannen we een afspraak samen met je kind bij mij in de praktijk.

Stap 3) Starten met de 3- of 6 maandenbegeleiding: dit overleg ik samen met jou naar aanleiding van de eerste sessie.
 

 

Ja, ik maak graag een afspraak voor een gratis telefonisch gesprek met jou, Marieke 

 

Voelt het voor jou en je kind fijn om door mij verder begeleid te worden? Kies dan voor het traject "Spelenderwijs Verdriet Verwerken" 

Hierbij is het mogelijk om te kiezen uit 2 opties: BASIS en EXTRA AANDACHT omdat iedere situatie om iets anders vraagt. Ik kijk hierin graag met je mee wat het meest passend is voor jouw kind. Wellicht fijn te weten dat de begeleiding altijd op maat is afgestemd op wat jouw kind nodig heeft op dat moment.

 

Het Basis Traject met 5 sessies ziet er als volgt uit:

 • Digitale, schriftelijke intake

 • 3  therapie-sessies kind

 • 2  oudersessies (tussentijds gesprek + eindgesprek) 

 • Materialen: Tekenboek en Tekenmap t.w.v. € 10,95 om alles in te bewaren, onthouden en na te lezen

 • Dit liefdevolle traject kost € 495,00 ineens of 2 maandelijkse termijnen van € 250,00. Het (termijn-) bedrag dient voor de eerste afspraak te zijn voldaan. Je ontvangt hiervoor een week daarvoor de factuur die je via iDeal kunt betalen.
   

Fijn te weten: iedere sessie met je kind duurt 45 minuten inclusief 10-15 minuten met jou erbij.

 

Het Extra Aandacht Traject met 9 sessies ziet er als volgt uit:
 

 • 4  therapie-sessies kind

 • 1  ouder & kind sessie 

 • 4  oudersessies (persoonlijk intakegesprek + 2 x tussentijds gesprek + persoonlijk eindgesprek) 

 • 3 x email-coaching voor maximale ondersteuning thuis

 • Materialen: Tekenboek en Tekenmap twv € 10,95 om alles in te bewaren, onthouden en na te lezen

 • Dit liefdevolle traject kost € 795,00 ineens of 3 maandelijkse termijnen van € 270,00. Het (termijn-) bedrag dient voor de eerste afspraak te zijn voldaan. Je ontvangt hiervoor een week daarvoor de factuur die je via iDeal kunt betalen.


Fijn te weten: iedere sessie met je kind duurt 45 minuten inclusief 10-15 minuten met jou erbij. 

Bij beide trajecten krijg je het e-book "Omgaan met emoties" twv € 17,95 cadeau om thuis mee aan de slag te gaan > Alles over boze, bange en verdrietige buien en hoe je de blije momenten langer vast kunt houden 

 

Is jouw kind tussen de 3 en 6 jaar?

Voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar maak ik graag trajecten op maat. Dit heeft te maken met onder andere de aangepaste tijdsduur van een sessie en eventuele extra oudergesprekken tussendoor. Ik maak dit traject  in overleg met jou, want jij kent jouw kind het beste. 

 

Aanvullende opties 

+ € 30,00: bij aanschaf van het Herinnerings-doe-boek twv € 34,95 wat we bij de begeleiding gebruiken 
+ € 50,00: contact met de leerkracht indien je merkt als het op school niet zo lekker loopt en er weinig/geen begrip is voor de situatie van jouw kind

 

Resultaten die ik uit ervaring met meerdere kinderen heb mogen bereiken:


► verdriet meer kunnen accepteren en verwerken waardoor het lichter voelt   

► hun gevoelens belemmeren niet meer hun dagelijkse dingen waardoor ze zich blijer voelen

► met verdriet leren omgaan en hoe ze het makkelijker kunnen maken voor zichzelf door de tools die ze geleerd hebben

► weten dat verdrietig zijn gewoon mag en niet verstopt hoeft te worden

► leren dat verdriet ook als boosheid of bang zijn kan voelen; dat dat heel normaal is en hoe het daar mee om kan gaan met de praktische tips die ik je kind geleerd heb

► genieten van spelen met vriendjes en weer naar club en sport gaan

► op school loopt het weer lekker

► verdriet kunnen uiten, waardoor weer ruimte is voor plezier en leuke dingen

► leren verwoorden hoe het zich voelt, waardoor je je kind beter begrijpt en je je kind beter kunt helpen 

► hoe je als ouder je kind kunt helpen op momenten dat het even moeilijk is 

 

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Dan is er weer ruimte in het hart voor plezier en leuke dingen

 

Nog fijn te weten: het traject is geheel op maat afgestemd en heeft geen vast 'programma'. Ieder kind is uniek en daarom kijk en voel ik bij iedere sessie wat jouw kind op dat moment nodig heeft. 

Een doorverwijzing is niet nodig. Je kunt op ieder gewenst moment starten en er is geen wachtlijst. Dit betekent dat we na ons eerste contact binnen een week al kunnen beginnen. 

 

Ja, ik heb interesse en maak graag een afspraak voor een gratis en vrijblijvend telefonisch gesprek

 

Waarom geen losse sessies maar een traject?

Uit ervaring weet ik dat een traject met opvolgende afspraken bij rouw en verlies het meest effect heeft in plaats van telkens losse sessies. Dit traject is geheel afgestemd en met alle liefde samengesteld met als doel de meest fijne resultaten te bereiken om verdriet spelenderwijs te kunnen verwerken. 

Ik loop een aantal maanden met alle liefdevolle aandacht met jullie mee, waarbij jij als ouder al jouw vragen aan mij kunt stellen. Jij wilt immers alles zo goed mogelijk doen en wenst je kind de allerbeste begeleiding die je je maar kunt bedenken. Gedurende deze maanden geef ik jullie mijn volledige commitment en ben ik nauw bij jullie betrokken. Dat kan alleen tijdens een traject als we elkaar met grote regelmaat zien en spreken. 

 

Moeders (en vaders ;) vertellen…

“Het is zo ontzettend fijn om te zien dat het verdriet mijn zoon niet meer belemmert in zijn eigen doen en laten. Natuurlijk moet hij nog wel eens huilen om zijn overleden opa, zijn grote vriend, maar de huilbuien duren nu veel korter en hij weet nu wat hem hierbij helpt. Dankzij jouw tips.” aldus een moeder. 

“Mijn dochter begrijpt nu waarom ze, naast het intens verdriet hebben, ook boos of opstandig is. Het heeft allemaal te maken met onze echtscheiding. Voor mij is dit ook een verheldering, want ik zag het vaak als lastig of onhandelbaar. Nu weet ik dat er verdriet onder zit en daar heeft Marieke haar mee geholpen. Dat heeft alles omgeturnd. We kunnen het nu samen bespreken en dat voelt alsof we er grip op hebben, wat ook echt zo is. Ik heb weer een heel andere dochter in huis!” aldus een moeder.

"De therapie heeft mijn zoon heel erg goed gedaan. Hij heeft het verdriet om zijn overleden moeder een plekje in zijn leven kunnen geven. Daarnaast heeft hij van Marieke geleerd hoe hij kan aangeven wat er in zijn hoofd omgaat. Dit versterkt onze band, zodat ik hem beter begrijp. Hij is veel krachtiger geworden en zie het zelfs op het voetbalveld terug! Tevens ben ik heel blij dat hij beter slaapt, zich nu wel kan concentreren, zodat het op school ook veel beter gaat. De verontrustende mailtjes van zijn juf zijn gelukkig verleden tijd. Ook heb ik zelf veel gehad aan de gesprekken met Marieke" zegt vader Ron.

 

Hallo, ik ben Marieke, eigenaar van Praktijk Vlinder je mee. Van nature ben ik creatief, gevoelig, inlevend, teken en schrijf ik graag. Ik heb een grote liefde voor kinderen en word ik helemaal blij met hen om mij heen. Ik vind het geweldig dat ik dit alles mag combineren in mijn werk en voel hiervoor grote dankbaarheid.
Als kindertekentherapeut, kindertekendocent en schrijver/illustrator van het Herinnerings-doe-boek heb ik al vele kinderen mogen begeleiden. Ieder kind verdient het om onbezorgd kind te zijn, plezier te hebben en vol vertrouwen zichzelf te zijn. Ofwel te mogen vlinderen!
Vanuit eigen rouw- en verlieservaring is mijn specialisatie voor de begeleiding van verdrietige kinderen en hun ouders ontstaan. Want ook mijn leven kent zo de nodige obstakels en gebroken dromen. Ik verloor in een prille zwangerschap ons kindje en helaas moest ik de droom om moeder te worden loslaten. Dat was een heel proces waar ik met de nodige hulp doorheen ben gekomen. 
Een tweede groot verdriet was het overlijden van mijn lieve vriendin in februari 2012. Zij liet haar man en twee jonge kinderen achter. Ongelooflijk en in woorden niet uit te drukken... 

Ik ben na haar overlijden veel bij hen geweest en paste geregeld op de kinderen. Gedurende bijna drie jaar heb ik mijn praktijk mogen houden in het prachtige atelier van mijn overleden vriendin dat naast hun woonhuis gevestigd was. Het was de plek met mooie herinneringen aan haar, vele kopjes koffie en samen schilderen. Toen ik er mocht werken, leek het alsof ze er nog gewoon was... 
Door zo dichtbij haar gezin te zijn, zag en voelde ik wat het grote verlies en gemis met hen deed, naast mijn eigen gevoelens van verdriet die ik had. Ik was al met het boek begonnen, maar het kwam door mijn rouwproces stil te liggen. Toen ik het schrijven weer op kon pakken, was het bijzonder te voelen dat het boek completer was geworden door al wat ik heb ervaren; zowel voor mijzelf, met haar kinderen als de kinderen in mijn praktijk. Zo mocht ik het verdriet toch in iets moois omzetten en heb ik het boek opgedragen aan mijn lieve overleden vriendin.  
Mijn hart maakt telkens weer een sprongetje als ik zie hoe kinderen opbloeien als ze bij mij zijn geweest. Dat is waarom ik iedere dag met alle liefde mijn werk doe.

Ik kijk ernaar uit om al dit moois ook met jouw kind te mogen delen!

 

Wat maakt dit traject zo bijzonder? Twee redenen

Vanuit eigen rouw- en verlieservaring gaat het mij heel natuurlijk af om jouw verdrietige kind te begeleiden en ondersteunen.
Ik kan mij goed inleven hoe je kind (en jij) zich voelt en wat het meemaakt. Maar ik weet ook dat het absoluut mogelijk is om weer plezier te hebben en gelukkig te zijn.
Dat is wat ik met alle liefde doorgeef in dit traject en ook jou hierbij graag help! 

Als gediplomeerd kindertekentherapeut met inmiddels ruim 13 jaar ervaring ga ik al tekenend met jouw kind aan de slag. Tekenen is voor kinderen een heel eigen manier om te vertellen hoe het zich voelt en wat er aan de hand is. Welke kleuren worden gebruikt, wat is waar getekend en welke symbolen zien we terug?

Het creatief uiten gaat dieper dan woorden kunnen aangeven. Dus heb ik met je kind gesprekjes op papier, want wat je kind in woorden niet kan vertellen, kan het met tekenen wel!

 

Is dit traject voor jouw kind?

In dit traject krijgt jouw kind (vanaf 3 jaar) alle ondersteuning van mij als hij of zij een verdrietige gebeurtenis heeft meegemaakt en hier in vastloopt. Of als je dat graag wilt voorkomen. 

Wie weet mist jouw kind zijn lievelingsopa die overleden is, kan het moeilijk wennen aan jullie echtscheiding, vindt hij of zij het moeilijk om een oma zo ziek te zien die misschien wel zal overlijden. Maar verdriet kan je kind ook ervaren als het zich alleen voelt omdat er geen vriendjes zijn, als het is blijven zitten en de nieuwe klas niet leuk vindt of als jullie zijn verhuisd.

Is jouw kind creatief? Dan wordt het vast blij van de gedachte dat we vooral samen zullen tekenen en ja, knutselen hoort daar ook bij. Het is een therapie waarbij we vooral spelenderwijs en creatief aan de slag gaan, dus praten en vertellen komt op de tweede plek. Want dat is immers voor kinderen zo moeilijk en soms een struikelblok. Al tekenend komen verhalen vaak als vanzelf is mijn ervaring. 

 

Interesse? 

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend telefonisch consult van 20 minuten om samen even kennis te maken. Graag vertel daarin wat ik voor jullie kan betekenen.

 

Ja, ik heb interesse en maak graag een afspraak voor een gratis telefonisch gesprek!

 

Vergoeding is mogelijk

Als gediplomeerd Kindertekentherapeut gespecialiseeerd in rouw & verlies, ben ik aangesloten bij het NIK (Netwerk Integrale Kindzorg) Noordoost. Van hieruit is vergoeding van de therapie mogelijk. Neem even contact met mij op, ik vertel je er graag meer over. 

 

Of misschien heb je nog vragen en zit de jouwe hier tussen?

 

1) Ik woon ver bij jou vandaan, is daar een mouw aan te passen?
De therapie voor je kind dient echt 1 op 1 plaats te vinden in mijn praktijk. Eenvoudigweg omdat je dan het meeste kunt bereiken samen. Zo zijn er kinderen die met hun moeder bijna twee uur reizen voor de therapie. Voor hen heb ik een traject op maat gemaakt zoals onder andere langere sessies, zodat de reistijd in verhouding is tot de tijd dat je bij mij bent. Dus bel of mail mij even, alles is mogelijk! 

2) Als ik me aanmeld, gaan we dan gelijk al van start? Want hoe weet ik nou of de therapie wel past bij mijn kind?
Als je interesse hebt in het traject, hebben we altijd eerst een gratis telefonisch consult van 20 minuten. Voordat we daarna daadwerkelijk met een therapie-programma beginnen, starten we altijd eerst met een éénmalige sessie die bestaat uit een 1-op-1 sessie samen met je kind. Zo kan ik alvast een goed beeld vormen van de situatie en invoelen waar je kind mee zit en wat het nodig heeft. Dit deel ik met jou in een aanvullend adviesgesprek, zodat we met elkaar het eventuele vervolg kunnen bespreken. Zo weten we zeker dat we de goede keus maken!  

3) Ik vind iedere week naar jou toe best veel voor mijn kind, hoe ga je daarmee om?
Ook ik vind dat teveel en daarom zijn de sessies om de week. En als de situatie ernaar is, dan kunnen er ook gerust twee weken tussen zitten. Een vakantie is overigens ook geen enkel probleem.

4) Krijgt mijn kind opdrachten mee? Het is al zo druk met school, sport en spelen met vriendjes
Ja, dat begrijp ik helemaal. Het is niet mijn bedoeling je kind gestresst te maken voor opdrachten, maar ik geef wel graag oefeningen mee voor thuis. Dit spreek ik met je kind af en meestal is dit er maar ééntje. Deze zijn vooral om je kind thuis en op school de nodige hulp te geven. Kinderen vinden het zelf juist vaak heel fijn en jij kunt ze er ook mee helpen. Dan geeft het jullie samen houvast.

5) Moet mijn kind goed kunnen tekenen?
Nee, absoluut niet! Het gaat niet om goed of mooi te kunnen tekenen, wel is het belangrijk dat je kind tekenen leuk vindt ;)

 

Vergoeding en aansluiting Beroepsvereniging

Ik ben officieel opgeleid tot gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Er zijn zorgverzekeraars die de tekentherapie vergoeden, doch dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en jullie polis. Informeer zelf even voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Als gediplomeerd Kindertekentherapeut gespecialiseeerd in rouw & verlies, ben ik aangesloten bij het NIK Noordoost. Van hieruit is volledige vergoeding van de therapie mogelijk. Neem even contact met mij op, ik vertel je er graag meer over. 
NIK: Netwerk Integrale Kindzorg Noordoost: een initiatief van Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Het betreft een samenwerkingsverband van hulpverleners uit verschillende organisaties en disciplines, met kennis van en ervaring met de zorg voor ernstig zieke kinderen of kinderen met ernstig zieke ouders. Ook als er een (aanstaand) overlijden is van bv een oma, opa of een ander geliefd persoon, is vergoeding via het NIK mogelijk. 

Er zijn werkgevers die via een Sociaal Fonds geld beschikbaar stellen voor hun (overleden) werknemers en diens gezinnen. Wellicht een goed idee om naar deze mogelijkheid te vragen. Tevens bestaat de mogelijkheid om je kosten mee te nemen in je aangifte Inkomstenbelasting.

Soms wordt de therapie niet (volledig) vergoed en moet je zelf (bij)betalen. Het is goed om dan te bedenken: hoeveel is het je waard dat je kind het verdriet nu kan verwerken en niet onnodig langer mee hoeft te nemen, waardoor de kans bestaat dat het er later alsnog uitkomt?