06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen vanaf 3 jaar

rouwverwerking kind, rouw en verlies, kindertherapie, gezinstherapie, verdriet verwerken, rouwverwerking, enschede, hengelo, oldenzaal, twente, rouwverwerking kinderen, groepsbegeleiding, overlijden, therapie, kinderen, training, verlies, verdriet, omgaan met verdriet bij overlijden, verwerking kind, tips, houvast, rouw en verlies, kindertherapie, gezinstherapie, verdriet verwerken, rouwverwerking, enschede, hengelo, oldenzaal, twente

Hoe mooi is het als je kind blij is en lekker in z’n vel zit? Dat het na een emotionele gebeurtenis het verdriet daaromheen heeft kunnen verwerken, zodat er weer ruimte is voor plezier en leuke dingen? Dat je in alles merkt dat je kind helemaal zichzelf kan zijn?

Hoe fijn is het als je ziet hoe je kind weer heerlijk speelt met vriendjes, het op school naar de zin heeft en het thuis weer lekker loopt? Misschien verlang je er naar dat het weer gewoon leuk en gezellig kan zijn en dat je samen onbezorgd kunt genieten. 

Om dit te kunnen bereiken heb je soms een steuntje in de rug nodig. Iemand die liefdevol met je meekijkt en jouw kind helpt verdriet een plekje te geven. Omdat jij als moeder heel veel kunt, maar het soms toch even niet meer weet. Hopelijk kan ik je geruststellen: je bent absoluut niet de enige. Hoe krachtig is het dan om hulp te vragen die je kind zo nodig heeft om goed door een verdrietige tijd heen te komen.  

 

Soms is een klein steuntje in de rug al voldoende en dat is precies wat ik jouw kind geef tijdens dit programma 

 

Hiervoor heb ik de speciale Aandacht-Groei-Geluk methode ontwikkeld.

Als er Aandacht is voor verdriet en dit de gelegenheid krijgt om te uiten, kan het verwerkt worden, zodat er weer ruimte is in het hart voor plezier en leuke dingen. Dat maakt dat kinderen verder kunnen Groeien en weer Gelukkig kunnen zijn. 

In de afgelopen 10 jaar heb ik vele kinderen met deze methode zien opbloeien.

 

Dat gun ik jouw kind ook!

Ik help je kind stap voor stap, spelenderwijs en op een luchtige, creatieve manier verdriet verwerken, zodat het weer blij kan zijn en lekker in z’n vel zit.  

Je kind zal beter begrijpen waarom het zich zo verdrietig voelt en hoe het dit op een veilige manier kan uiten en verwoorden, waardoor jullie elkaar ook beter zullen begrijpen. Dit versterkt jullie band nog meer. 

Ik geef jou en je kind praktische tips mee die jullie thuis heel makkelijk toe kunnen passen als er verdrietige buien zijn. En ja, misschien had je al gemerkt dat bij verdriet vaak boosheid, driftbuien en angst zit, dus ook hierbij help ik jullie op een ontspannen manier mee omgaan.

We kunnen geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken, zodat er weer ruimte is in het hart voor plezier en leuke dingen!

 

Na dit traject


► heeft je kind verdriet kunnen accepteren waardoor het niet meer zo zwaar maar juist lichter voelt   

► heeft je kind met verdriet leren omgaan 

► weet je kind dat verdrietig zijn gewoon mag en niet verstopt hoeft te worden

► heeft je kind geleerd dat verdriet ook als boosheid of bang zijn kan voelen; dat dat heel normaal is en hoe het daar mee om kan gaan met de praktische tips die ik je kind geleerd heb

► geniet het weer van spelen met vriendjes en gaat het weer vrolijk naar school

► lopen schoolprestaties weer op een haalbaar niveau

► heeft het opgekropt verdriet kunnen uiten, waardoor weer ruimte is voor plezier en leuke dingen

► heeft je kind geleerd te verwoorden hoe het zich voelt, waardoor jij je kind beter begrijpt en je samen meer verbonden voelt

► weet jij hoe je je kind makkelijk uit een onbedaarlijke huilbui kunt halen en hoe je dit om kunt draaien, zodat het er niet in blijft hangen

 

Je hoeft het niet alleen te doen

Ik ben er voor jullie, met alle liefde en aandacht. 

 

Zo ziet het 6 weken-programma eruit:

► Schriftelijke intake 

► 3 individuele therapiesessies om de week met je kind (45 min) inclusief 10 minuten samen afsluiten en napraten met jou erbij

► 1 x telefonisch ondersteuningsgesprek (30 min) 

► Tekenboek en Tekenmap om alles in te bewaren en te onthouden 

► Telefonisch eindgesprek (30 min) 

► Praktische tips en tools voor thuis om op eigen kracht verder te gaan

 

Het liefdevolle 6 weken-programma kost € 397,00 ineens of 2 maandelijkse termijnen van € 199,00.
De (eerste) factuur ontvang je na het intakegesprek. 

Afhankelijk van je zorgverzekeraar en aanvullend pakket, bestaat de mogelijkheid tot (gedeeltelijke) vergoeding. Lees er onder aan deze pagina meer over. 

 

Aanvullende opties 

+ € 30,00: bij aanschaf van het Herinnerings-doe-boek twv € 34,95 wat we bij de begeleiding gebruiken 

 

Ieder kind is uniek dus deze begeleiding ook

Iedere situatie, ieder verdriet en ieder kind is uniek. Daarom is ook dit programma geheel op maat afgestemd, wat inhoudt dat ik bij iedere sessie kijk en invoel wat jouw kind nodig heeft op dat moment. Want alleen dan kunnen we samen het meeste bereiken. 

Mis jij iets in dit programma of heb je vragen? Laat het mij weten, er is in overleg heel veel mogelijk! 

 

Hoe en wanneer kun je starten?

1) we beginnen altijd eerst met een gratis telefonisch gesprek van 20 minuten, want ik hoor graag wat er bij jullie speelt. Maak hier een afspraak voor dit gesprek

2) daarna plannen we een eerste sessie samen met jou en je kind, die bestaat uit een warm welkom van 15 minuten met aansluitend een therapie-sessie met je kind van 45 minuten.
Zo kan ik een goed beeld vormen van hetgeen waar je kind mee zit en hem of haar daar al gelijk mee helpen, zodat het lichter naar huis zal gaan. 
Daarna volgt met jou een telefonisch evaluatie-gesprek van 30 minuten om het een en ander samen te bespreken. In dit gesprek zal ik jou aangeven wat ik eventueel voor jullie kan betekenen en welk therapie-programma het meest geschikt is. Ook geef ik je hierbij alvast fijne en praktische tips mee die je gelijk thuis toe kunt passen.

De kosten voor deze sessie van 60 minuten plus nabespreking van 30 minuten zijn € 149,00 en staat los van een therapie-programma. 

Je kunt op ieder gewenst moment starten, er is geen wachtlijst. Dit betekent dat we na ons eerste contact binnen een week al kunnen beginnen.

Een doorverwijzing is niet nodig. 

 

Ja, ik heb interesse en maak graag een afspraak voor een gratis telefonisch gesprek van 20 minuten

 

 

Moeders (en vaders ;) vertellen…

“Het is zo ontzettend fijn om te zien dat het verdriet mijn zoon niet meer belemmert in zijn eigen doen en laten. Natuurlijk moet hij nog wel eens huilen om zijn overleden opa, zijn grote vriend, maar de huilbuien duren nu veel korter en hij weet nu wat hem hierbij helpt. Dankzij jouw tips.” aldus een moeder. 

“Mijn dochter begrijpt nu waarom ze, naast het intens verdriet hebben, ook boos of opstandig is. Het heeft allemaal te maken met onze echtscheiding. Voor mij is dit ook een verheldering, want ik zag het vaak als lastig of onhandelbaar. Nu weet ik dat er verdriet onder zit en daar heeft Marieke haar mee geholpen. Dat heeft alles omgeturnd. We kunnen het nu samen bespreken en dat voelt alsof we er grip op hebben, wat ook echt zo is. Ik heb weer een heel andere dochter in huis!” aldus een moeder.

"De therapie heeft mijn zoon heel erg goed gedaan. Hij heeft het verdriet om zijn overleden moeder een plekje in zijn leven kunnen geven. Daarnaast heeft hij van Marieke geleerd hoe hij kan aangeven wat er in zijn hoofd omgaat. Dit versterkt onze band, zodat ik hem beter begrijp. Hij is veel krachtiger geworden en zie het zelfs op het voetbalveld terug! Tevens ben ik heel blij dat hij beter slaapt, zich nu wel kan concentreren, zodat het op school ook veel beter gaat. De verontrustende mailtjes van zijn juf zijn gelukkig verleden tijd. Ook heb ik zelf veel gehad aan de gesprekken met Marieke" zegt vader Ron.

 

Hallo, ik ben Marieke, eigenaar van Praktijk Vlinder je mee. Van nature ben ik creatief, gevoelig, inlevend, teken en schrijf ik graag. Ik heb een grote liefde voor kinderen en word ik helemaal blij met hen om mij heen. Ik vind het geweldig dat ik dit alles mag combineren in mijn werk en voel hiervoor grote dankbaarheid.
Als kindertekentherapeut, kindertekendocent en schrijver/illustrator van het Herinnerings-doe-boek heb ik al vele kinderen mogen begeleiden. Ieder kind verdient het om onbezorgd kind te zijn, plezier te hebben en vol vertrouwen zichzelf te zijn. Ofwel te mogen vlinderen!
Vanuit eigen rouw- en verlieservaring is mijn specialisatie voor de begeleiding van verdrietige kinderen en hun ouders ontstaan. Want ook mijn leven kent zo de nodige obstakels en gebroken dromen. Ik verloor in een prille zwangerschap ons kindje en helaas moest ik de droom om moeder te worden loslaten. Dat was een heel proces waar ik met de nodige hulp doorheen ben gekomen. 
Een tweede groot verdriet was het overlijden van mijn lieve vriendin in februari 2012. Zij liet haar man en twee jonge kinderen achter. Ongelooflijk en in woorden niet uit te drukken... 

Ik ben na haar overlijden veel bij hen geweest en paste geregeld op de kinderen. Gedurende bijna drie jaar heb ik mijn praktijk mogen houden in het prachtige atelier van mijn overleden vriendin dat naast hun woonhuis gevestigd was. Het was de plek met mooie herinneringen aan haar, vele kopjes koffie en samen schilderen. Toen ik er mocht werken, leek het alsof ze er nog gewoon was... 
Door zo dichtbij haar gezin te zijn, zag en voelde ik wat het grote verlies en gemis met hen deed, naast mijn eigen gevoelens van verdriet die ik had. Ik was al met het boek begonnen, maar het kwam door mijn rouwproces stil te liggen. Toen ik het schrijven weer op kon pakken, was het bijzonder te voelen dat het boek completer was geworden door al wat ik heb ervaren; zowel voor mijzelf, met haar kinderen als de kinderen in mijn praktijk. Zo mocht ik het verdriet toch in iets moois omzetten en heb ik het boek opgedragen aan mijn lieve overleden vriendin.  
Mijn hart maakt telkens weer een sprongetje als ik zie hoe kinderen opbloeien als ze bij mij zijn geweest. Dat is waarom ik iedere dag met alle liefde mijn werk doe.

Ik kijk ernaar uit om al dit moois ook met jouw kind te mogen delen!

 

Wat maakt dit traject zo bijzonder?

Vanuit eigen rouw- en verlieservaring gaat het mij heel natuurlijk af om jouw verdrietige kind te begeleiden en ondersteunen.
Ik kan mij goed inleven hoe je kind (en jij) zich voelt en wat het meemaakt. Maar ik weet ook dat het absoluut mogelijk is om weer plezier te hebben en gelukkig te zijn.
Dat is wat ik met alle liefde doorgeef in dit traject en ook jou hierbij graag help! 

Bij deze sessies ga ik al tekenend met jouw kind aan de slag. Tekenen is voor kinderen een heel eigen manier om te vertellen hoe het zich voelt en wat er aan de hand is. Welke kleuren worden gebruikt, wat is waar getekend en welke symbolen zien we terug?

Het creatief uiten gaat dieper dan woorden kunnen aangeven. Dus heb ik met je kind gesprekjes op papier, want wat je kind in woorden niet kan vertellen, kan het met tekenen wel!

 

Is dit traject voor jouw kind?

In dit traject krijgt jouw kind (vanaf 3 jaar) alle ondersteuning van mij als hij of zij een verdrietige gebeurtenis heeft meegemaakt en hier in vastloopt. Of als je dat graag wilt voorkomen. 

Wie weet mist jouw kind zijn lievelingsopa die overleden is, kan het moeilijk wennen aan jullie echtscheiding, vindt hij of zij het moeilijk om een oma zo ziek te zien die misschien wel zal overlijden. Maar verdriet kan je kind ook ervaren als het zich alleen voelt omdat er geen vriendjes zijn, als het is blijven zitten en de nieuwe klas niet leuk vindt of als jullie zijn verhuisd.

Is jouw kind creatief? Dan wordt het vast blij van de gedachte dat we vooral samen zullen tekenen en ja, knutselen hoort daar ook bij. Het is een therapie waarbij we vooral spelenderwijs en creatief aan de slag gaan, dus praten en vertellen komt op de tweede plek. Want dat is immers voor kinderen zo moeilijk en soms een struikelblok. Al tekenend komen verhalen vaak als vanzelf is mijn ervaring. 

 

Hoe merk je dat je kind vastloopt in verdriet? 

 

Vastlopen in verdriet uit zich op vele manieren. Wat ik het meeste zie bij kinderen die bij mij komen is dat ze:

> moeilijk in slaap kunnen komen door veel gepieker of huilen

> nachtmerries hebben

> weer in de broek plassen, 's nachts of overdag 

> zich afzonderen en niet meer willen afspreken met vriendjes

> ineens ergens bang voor zijn, bijvoorbeeld voor de dood of om jullie te moeten missen

> slechter of onder hun kunnen presteren op school

> niet meer naar school willen

> zich onzeker voelen 

> zich ‘anders’ voelen dan vriendjes

> zich eenzaam en onbegrepen voelen in hun verdriet 

> onverklaarbare buikpijn hebben

> het leven niks meer aan vinden 

> zelf ook dood willen (naar een overledene willen gaan bv)

> in verdriet blijven hangen 

> onverklaarbare boze, opstandige buien hebben 

 

Is jouw kind een gevoelig type? Dan voelt verdriet extra intens en zal alles wat gebeurd is veel indruk maken, waardoor het verwerken meer tijd kan kosten. 

Om het beste resultaat uit het traject te halen, is het voor je kind erg belangrijk dat je als moeder bereid bent je kind waar nodig te ondersteunen en thuis samen toe te passen wat je kind bij mij heeft mogen leren. 

 

Interesse? 

Maak dan een afspraak voor een gratis telefonisch consult van 20 minuten om samen kennis te maken. Ik luister graag naar jouw verhaal en vertel daarin wat ik voor jullie kan betekenen.

 

Ja, ik heb interesse en maak graag een afspraak voor een gratis telefonisch gesprek van 20 minuten!

 

 

Of misschien heb je nog vragen en zit de jouwe hier tussen?

 

1) Ik woon ver bij jou vandaan, is daar een mouw aan te passen?
De therapie voor je kind dient echt 1 op 1 plaats te vinden in mijn praktijk. Eenvoudigweg omdat je dan het meeste kunt bereiken samen. Zo zijn er kinderen die met hun moeder bijna twee uur reizen voor de therapie. Voor hen heb ik een traject op maat gemaakt zoals onder andere langere sessies, zodat de reistijd in verhouding is tot de tijd dat je bij mij bent. Dus bel of mail mij even, alles is mogelijk! 

2) Als ik me aanmeld, gaan we dan gelijk al van start? Want hoe weet ik nou of de therapie wel past bij mijn kind?
Als je interesse hebt in het traject, hebben we altijd eerst een gratis telefonisch consult van 20 minuten. Voordat we daarna daadwerkelijk met een therapie-programma beginnen, starten we altijd eerst met een éénmalige sessie die bestaat uit een 1-op-1 sessie samen met je kind. Zo kan ik alvast een goed beeld vormen van de situatie en invoelen waar je kind mee zit en wat het nodig heeft. Dit deel ik met jou in een aanvullend adviesgesprek, zodat we met elkaar het eventuele vervolg kunnen bespreken. Zo weten we zeker dat we de goede keus maken!  

3) Ik vind iedere week naar jou toe best veel voor mijn kind, hoe ga je daarmee om?
Ook ik vind dat teveel en daarom zijn de sessies om de week. En als de situatie ernaar is, dan kunnen er ook gerust twee weken tussen zitten. Een vakantie is overigens ook geen enkel probleem.

4) Krijgt mijn kind huiswerk mee? Het is al zo druk met school, sport en spelen met vriendinnen
Ja, dat begrijp ik helemaal. Het is niet mijn bedoeling je kind gestresst te maken voor huiswerk, maar ik geef wel graag oefeningen mee voor thuis. Dit spreek ik met je kind af en meestal is dit er maar ééntje. Deze zijn vooral om je kind ook in huis en op school de nodige hulp te geven. Kinderen vinden het zelf juist vaak heel fijn en jij kunt ze er ook mee helpen. Dan geeft het jullie samen houvast.

5) Moet mijn kind goed kunnen tekenen?
Nee, absoluut niet! Het gaat niet om goed of mooi te kunnen tekenen, wel is het belangrijk dat je kind tekenen leuk vindt ;)

 

Vergoeding en aansluiting Beroepsvereniging

Ik ben officieel opgeleid tot gediplomeerd kindertekentherapeut en aangesloten bij de Vereniging Tekentaal, Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen. Er zijn zorgverzekeraars die de tekentherapie vergoeden, doch dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en jullie polis. Informeer zelf even voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Er zijn werkgevers die via een Sociaal Fonds geld beschikbaar stellen voor hun (overleden) werknemers en diens gezinnen. Wellicht een goed idee om naar deze mogelijkheid te vragen. Tevens bestaat de mogelijkheid om je kosten mee te nemen in je aangifte Inkomstenbelasting.

Soms wordt de therapie niet (volledig) vergoed en moet je zelf (bij)betalen. Het is goed om dan te bedenken: hoeveel is het je waard om weer een gelukkig en blij kind om je heen te hebben?