06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Training Spelenderwijs Verdriet Verwerken

Training Spelenderwijs Verdriet Verwerken

Voor wie?

Deze training in kleine groepjes, is speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar die verdriet hebben om een lieve overledene of een echtscheiding. Juist voor broers/zusjes of andere kinderen in je familie erg fijn om samen te doen.

In 5 eenvoudige stappen help ik jouw kind liefdevol, spelenderwijs en stap voor stap verdriet verwerken, zodat het een veilig plekje mag krijgen. Zo leren ze ermee omgaan en ontstaat er ruimte in het hart om weer blij te kunnen zijn.

We starten met een nieuw groepje in de 1e week van september 2019 op de woensdagmiddag om de week.

 

Herken je dit?

Je kind heeft kort geleden (of al wat langere tijd terug) een overlijden of jullie echtscheiding meegemaakt.  Je merkt dat je kind nog best verdrietig is, maar het kan ook zijn dat je juist denkt "hé, ik hoor er niets over". Als dat laatste het geval is, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je kind de woorden voor het verdriet niet kan vinden. Wie weet uit het zich dan in boze, bange of opstandige buien. Ook kan meespelen dat je kind jou niet wil belasten met zijn verdriet. Kinderen zijn hier heel goed in, wat uiteraard een vertekend beeld geeft. Je kunt immers denken dat hij of zij er "aardig doorheen komt". Maar dat blijkt dan niet zo te zijn.

 

Als kinderen hun verdriet, om welke reden dan ook, niet kunnen of durven uiten, dan stagneert hun ontwikkeling. Het verdriet zet al het andere even in de wachtstand. Dit uit zich bijvoorbeeld in steeds lagere cijfers op school of de leerkracht merkt dat je kind afweziger is dan anders. Ook kan het zich af gaan zonderen van klasgenootjes, omdat het zich "anders" voelt omdat het vanbinnen verdriet heeft.

 

Verdriet dat vastzit, kan zich ook uiten in gedrag bij jullie thuis. Dit kunnen opstandige en boze buien zijn, een grote mond opzetten, ruzie zoeken en ontzettend tegendraads zijn. Ik zeg altijd dat dit is verdriet is dat er via "handen en voeten, maar ook verbaal uit moet". Je legt waarschijnlijk niet eens de link met de mogelijkheid dat het overlijden of jullie echtscheiding hier de reden van is. Maar wat is het een geruststelling te weten dat dit gedrag een heldere oorzaak heeft en je er dus wat aan kunt doen!

 

Als jij dit herkent, dan gun je jouw kind deze training "Spelenderwijs verdriet verwerken"

 

Wat leert jouw kind? 

We gaan in 5 sessies telkens aan de slag met een thema en dat ziet er zo uit:

  1.  Benoemen - verdrietig zijn, wat is dat eigenlijk?
  2.  Voelen - hoe je verdriet nog meer kunt voelen (boos en bang)
  3.  Ervaren - hoe je omgaat met jouw gevoelens
  4.  Accepteren -  hoe je "nieuwe" leven er zonder die lieve overledene uitziet
  5.  Verder vooruit - hoe je met verdriet én herinneringen op eigen kracht verder kunt

 

Verschillende hoofdstukken uit het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, zal ik bij deze training met de kinderen gebruiken.

Vanuit eigen rouw- en verlieservaring weet ik als geen ander hoe jouw kind zich kan voelen. Van daaruit kan ik veel overbrengen en aan jouw kind doorgeven wat mij (en alle andere kinderen in de praktijk) geholpen heeft. Met vooral veel praktische tips en tools die je kind thuis en op school echt helpen om met het verdriet om te gaan en het lichter te maken.

 

Uniek: een klein groepje van maximaal 5 kinderen om op een veilige manier verdriet te delen

Ik geloof in oprechte en liefdevolle aandacht, vooral bij verdrietige kinderen. Het is belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen en dat het veilig is om hun verdriet te delen.

Daarom geef ik deze training aan maximaal 5 kinderen, zo fijn! Uiteraard is de rust ook superfijn en leer ik je kind erg goed kennen.

Idee: erg fijn voor broertjes/zusjes of neefjes/nichtjes als zij tezamen verdrietig zijn: geef hen samen op! 

 

Even praktisch

* de training kan op ieder gewenst moment van start gaan
* op vrijdagmiddag om de week
* gedurende 5 sesies à 45 minuten
* met minimale deelname van 2 kinderen, maximaal 5
 

Het bedrag voor deelname aan deze training is € 199,00 per kind en wordt ineens betaald vóór de eerste afspraak. Liever in twee termijnen betalen? Dat kan, laat het me even weten. 

Genoemd bedrag is inclusief alle mooie materialen, een tekenboek/tekenmap, drinken en iets lekkers. En uiteraard mijn oprechte, liefdevolle aandacht en begeleiding plus talloze tips en tools voor thuis!

 

Ja, ik gun mijn kind deze optimale aandacht, het doet graag met je mee!

 

Wil je mij liever eerst even spreken om te overleggen of deze training geschikt is voor jouw kind? Bel mij gerust of vul het contactformulier in. Dan laat ik gauw van mij horen!

 

Meest gestelde vragen

Ik zie dat je de training ook als 1-op-1 traject aanbiedt Marieke, wat is het verschil?
> Er zijn in dit geval twee verschillen. Het eerste verschil is dat de training een vastomlijnd programma heeft . De therapie heeft dat niet, daar is niet van tevoren "bedacht" wat tijdens de therapie gedaan wordt. Hiermee bedoel ik dat ik bij de therapie iedere sessie kijk waar jouw kind behoefte aan heeft, wat het nodig heeft op dat moment. Daar speel ik dan gelijk op in en wordt de sessie op aangepast. Dat is het unieke van de therapie. Ook hebben we daar persoonlijke gesprekken bij aanvang en als afsluiting.
Het tweede verschil is dat je kind bij de training tezamen is met nog meerdere kinderen, bij de therapie is je kind alleen en krijgt het van mij de specifieke 1-op-1 begeleiding.

Hebben de training en de therapie beiden hetzelfde effect?
> Bij beiden ligt de nadruk op het spelenderwijs verdriet verwerken, dus daar mag je zeker ook bij de training op vertrouwen. Mijn intentie is daarbij dat het effect hetzelfde zal zijn, doch dat is ook afhankelijk van de grootte van het gemis én de ontwikkeling van je kind. Daar heeft niemand invloed op.
Het is goed hierbij op te merken dat ik je kind bij de therapie extra kan ondersteunen, omdat ik bij die sessies gelijk in kan spelen op wat je kind op dat moment moeilijk vindt. Dat is het unieke van 1-op-1 begeleiding, waarbij we ook gestart zijn met een persoonlijk oudergesprek. Bij de training is het, gezien het programma en het feit dat je kind er met nog een kind is, niet mogelijk om aparte ondersteuning te geven. Maar het samen zijn maakt juist de training zo bijzonder. Kinderen ervaren dat ze niet alleen zijn in hun verdriet en vinden het vaak fijn met elkaar te delen waar ze mee zitten én wat hen helpt.