06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Begeleiding op school

begeleiding op school rouw en verlies kinderen
"De begeleiding van Marieke heb ik als zeer waardevol ervaren voor mijn klas. Marieke biedt de kinderen een luisterend oor en gaat lastige vragen niet uit de weg, maar pakt deze goed op. Daarnaast is zij ontzettend lief en weet een sfeer van veiligheid en vertrouwen te scheppen. Marieke, nogmaals heel erg bedankt!" vertelt juf Marjolein na het overlijden van één van de ouders van een leerling. 

 

Verdriet in de klas? Deel het samen, het maakt jullie sterk!

En dan maak je het zomaar ineens mee. Leek het altijd in andere klassen te gebeuren, nu gebeurt het in jouw groep: er overlijdt een kind, een vader of moeder van één van de kinderen, je naaste collega... Wat een verdriet, wat een ongeloof. Het is niet te bevatten.

Bijzonder ingrijpend en intens verdrietig. Je denkt aan het gezin, maar ondertussen komen ook bij jou allerlei vragen naar boven. Hoe ga je dit de kinderen vertellen? Hoe kun je de ouders hierin het beste betrekken? Hoe pak je dat op vanaf de dag van overlijden tot aan de uitvaart? Wie gaat het gezin bezoeken? Wordt jouw betrokkenheid en die van de school wel of juist niet op prijs gesteld en hoe ga je daarmee om?

Je ziet door de bomen het bos niet meer en je kunt er niet omheen dat jijzelf ook behoorlijk van slag bent. Je weet niet goed waar je moet beginnen...

 

Vraag jij je ook of je het allemaal wel goed doet en voel je je onzeker?

Uit ervaring weet ik dat zo'n situatie voor jou als leerkracht erg moeilijk kan zijn. Je bent wellicht onzeker of je het allemaal wel goed doet. Je vraagt je af of je alle vragen vanuit de klas wel kunt beantwoorden. En vooral ben je zelf ook verdrietig en aangeslagen, wat toch ongemakkelijk kan voelen. Het liefst hou je je groot en sterk voor de groep, maar je bent de focus toch wat kwijt. Heel logisch allemaal, jij bent immers ook mens en het raakt je diep.

Kortom, er komt heel wat op je af en je hoofd draait overuren. En al kun je met je team alles delen, jij bent uiteindelijk degene die voor de klas staat en er een weg in moet zoeken. Het liefst de juiste en meest goede weg voor allemaal. Maar hoe doe je dat?

 

Ik help jou hiermee, want je hoeft het echt niet alleen te doen.

 

Hoe kan ik helpen?

Denk hierbij aan klassikale ondersteuning, volledig op het niveau van de groep afgesteld. Spelenderwijs en creatief, op een kind-eigen manier met alle ruimte voor vragen van de kinderen die jij wellicht lastig vindt om te beantwoorden.

Tevens bied ik individuele begeleiding, teambegeleiding, voorbereiding op de uitvaart en begeleiding bij de uitvaart. Plus volop praktische handvatten voor jou én de betrokken ouders van de leerlingen, zoals bijvoorbeeld de bijlage "Houvast bij verdriet" die je met een begeleidende mail mee kunt zenden. Zo kun je ook hen helpen, want zij zullen eveneens erg van slag zijn. Hoe fijn is het als je als ouders weet hoe je je kind maximaal kunt ondersteunen? 

Deze bijlage kun je overigens hier bij mij aanvragen. Ik stuur 'm gratis en zonder enige verplichting naar jullie toe, tezamen met de bijlage "Houvast bij verdriet in de klas" voor jou als leerkracht. Omdat ik het gewoon ontzettend fijn vind om jullie te helpen, want ik weet wel zeker dat jij het beste wilt voor jezelf, je groep en iedereen die erbij betrokken is. Dit kun je immers maar één keer doen.

 

Vaak wordt onderschat hoeveel impact een overlijden heeft op de kinderen. Als hier geen of onvoldoende aandacht voor is, dan kunnen bijvoorbeeld schoolprestaties achterblijven, concentratieproblemen optreden, meer onderlinge ruzies zijn en een groot gevoel van onbegrip en disharmonie binnen de groep. Laat dit niet gebeuren en schakel professionele hulp in. Omdat ieder kind het verdient en jij ook.

 

Ja, ik hoor graag van jou wat jij voor mij en onze groep kunt betekenen.  

 

Al met je groep aan de slag? Bestel dan het Herinnerings-doe-boek!

Wil je alvast alleen met je groep aan de slag en aandacht besteden aan het (naderend) overlijden? Bestel dan het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, want dit geeft jou en de groep houvast in deze tijd. Vele scholen hebben het inmiddels in hun bezit en ja, eigenlijk zou het boek in iedere school een plekje verdienen. Omdat het fijn is om bijvoorbeel uit voor te lezen, er creatieve ideeën uit te halen of een tekenopdracht te kopiëren.

 

"Jouw warme en liefdevolle benadering naar de kinderen was geweldig om te zien. Ik zie je graag weer in het volgende schooljaar in mijn nieuwe groep" zegt een leerkracht. 
 "Lieve Marieke, ik vond het leuk, wil je nog eens komen?" zegt een jongetje van 6 jaar.

 

 

Wat brengt het jouw groep?

 

  • onderling begrip 
  • groot saamhorigheidsgevoel 
  • gevoelens beter kunnen verwoorden
  • openheid naar elkaar toe
  • alle vragen beantwoord 
  • aandacht en ruimte voor het uiten van emoties
  • geen taboe (meer) rondom overlijden en alles daaromheen
  • de nodige rust in een verdrietige tijd  
  • vertrouwen dat je het samen aankunt 

 

Wat brengt dit alles het verdrietige kind uit je klas? En zijn of haar gezin? 

Begeleiding op school bij een (naderend) overlijden in het gezin kun je een kind maar één keer geven. Hoe waardevol dit is voor het kind en het gezin, lijkt mij overbodig te benadrukken. Maak als school nù het verschil voor dit kind en zijn gezin door de nodige ondersteuning te bieden.

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Hier wil je als school toch de maximale ondersteuning bieden wat er maar mogelijk is? 

 

Deze scholen gingen jullie al voor

Op de volgende scholen mocht ik gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema of bij het overlijden van een ouder van een leerling: Basisschool De Zegge in Almelo, Basisisschool De Kubus in Almelo, Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisischool De Prinseschool in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Veste in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. 
Ook bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren heb ik een gastles tekenen verzorgd en kort voor mijn studie begeleidde ik mede Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en was ik als vrijwilligster actief bij Kulturhus Hasselo. 

Inmiddels verzorg ik voor het 5e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op Basisschool De Prinseschool vestiging Staringstraat in Enschede. De groep is continue bezet met 12 kinderen en er staan kinderen op de wachtlijst om voor een vrijgekomen plekje in aanmerking te komen.

 

Ja, ik neem graag vrijblijvend contact met je op, om samen met jou de mogelijkheden te bespreken.