06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Begeleiding op school

begeleiding op school rouw en verlies kinderen
"De begeleiding van Marieke heb ik als zeer waardevol ervaren voor mijn klas. Marieke biedt de kinderen een luisterend oor en gaat lastige vragen niet uit de weg, maar pakt deze goed op. Daarnaast is zij ontzettend lief en weet een sfeer van veiligheid en vertrouwen te scheppen. Marieke, nogmaals heel erg bedankt!" vertelt juf Marjolein na het overlijden van één van de ouders van een leerling. 

 

Verdriet in de klas? Samen gevoelens delen maakt je sterker!

Ben jij leerkracht en heb je te maken met een (naderend) overlijden binnen jouw groep? Misschien een ouder van een leerling of de leerling zelf. Bijzonder ingrijpend en intens verdrietig. Uit ervaring weet ik dat zo'n situatie voor jou als leerkracht erg moeilijk kan zijn om de desbetreffende leerling de juiste ondersteuning te geven. En niet alleen dit meisje of jongetje, ook de klas én jij verdienen absoluut extra aandacht.

Hierbij zul je zoekende zijn naar de juiste begeleiding en vooral praktische handvatten. Deze kan ik jou en je klas geven; professioneel en spelenderwijs. Het ontzorgt jou, zodat jij je niet druk hoeft te maken of je het wel of niet goed doet. Want naast het klassikaal ondersteunen, ben ik er juist ook voor jou en al jouw vragen.

Vaak wordt onderschat hoeveel impact een overlijden heeft op de kinderen. Als hier geen of onvoldoende aandacht voor is, dan kunnen bijvoorbeeld schoolprestaties achterblijven, concentratieproblemen optreden, meer onderlinge ruzies zijn en een groot gevoel van onbegrip en disharmonie binnen de groep. Laat dit niet gebeuren en schakel professionele hulp in voordat het erger wordt.

 

Je hoeft het niet alleen te doen

De begeleiding stem ik af op datgene wat jij en jouw groep nodig hebben.Hierbij is heel veel mogelijk en met elkaar te overleggen. Denk hierbij aan klassikale ondersteuning, individuele begeleiding, teambegeleiding, voorbereiding op de uitvaart, nazorg in de groep en volop praktische handvatten voor jou én de betrokken ouders van de leerlingen. Ook het begeleiden en organiseren van een jaarlijkse creatieve Herinnermiddag voor kinderen die een overledene missen, behoort tot de mogelijkheden.

 

Al met je groep aan de slag? Bestel dan het Herinnerings-doe-boek!

Wil je alvast alleen met je groep aan de slag en aandacht besteden aan het (naderend) overlijden? Bestel dan het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, want dit geeft jou en de groep houvast in deze tijd. Vele scholen hebben het inmiddels in hun bezit en ja, eigenlijk zou het boek in iedere school een plekje verdienen. Omdat het fijn is om bijvoorbeel uit voor te lezen, er creatieve ideeën uit te halen of een tekenopdracht te kopiëren.

 

Ja, ik hoor graag van jou wat jij voor mij en onze groep kunt betekenen.

 

"Jouw warme en liefdevolle benadering naar de kinderen was geweldig om te zien. Ik zie je graag weer in het volgende schooljaar in mijn nieuwe groep" zegt een leerkracht. 
 "Lieve Marieke, ik vond het leuk, wil je nog eens komen?" zegt een jongetje van 6 jaar.

 

 

Wat brengt het jouw groep?

 

  • onderling begrip 
  • groot saamhorigheidsgevoel 
  • gevoelens beter kunnen verwoorden
  • openheid naar elkaar toe
  • alle vragen beantwoord 
  • aandacht en ruimte voor het uiten van emoties
  • geen taboe (meer) rondom overlijden en alles daaromheen
  • de nodige rust in een verdrietige tijd  
  • vertrouwen dat je het samen aankunt 

 

Wat brengt dit alles het verdrietige kind uit je klas? En zijn of haar gezin? 

Begeleiding op school bij een (naderend) overlijden in het gezin kun je een kind maar één keer geven. Hoe waardevol dit is voor het kind en het gezin, lijkt mij overbodig te benadrukken. Maak als school nù het verschil voor dit kind en zijn gezin door de nodige ondersteuning te bieden.

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Hier wil je als school toch de maximale ondersteuning bieden wat er maar mogelijk is? 

 

Deze scholen gingen jullie al voor

Op de volgende scholen mocht ik gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema of bij het overlijden van een ouder van een leerling: Basisschool De Zegge in Almelo, Basisisschool De Kubus in Almelo, Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisischool De Prinseschool in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Veste in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. 
Ook bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren heb ik een gastles tekenen verzorgd en kort voor mijn studie begeleidde ik mede Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en was ik als vrijwilligster actief bij Kulturhus Hasselo. 

Inmiddels verzorg ik voor het 5e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op Basisschool De Prinseschool vestiging Staringstraat in Enschede. De groep is continue bezet met 12 kinderen en er staan kinderen op de wachtlijst om voor een vrijgekomen plekje in aanmerking te komen.

 

Ja, ik neem graag vrijblijvend contact met je op, om samen met jou de mogelijkheden te bespreken.