06 - 236 68 530

Begeleiding op school

begeleiding op school rouw en verlies kinderen enschede marieke de boer vlinder je mee
"De begeleiding van Marieke heb ik als zeer waardevol ervaren voor mijn klas. Marieke biedt de kinderen een luisterend oor en gaat lastige vragen niet uit de weg, maar pakt deze goed op. Daarnaast is zij ontzettend lief en weet een sfeer van veiligheid en vertrouwen te scheppen. Marieke, nogmaals heel erg bedankt!" vertelt juf Marjolein na het overlijden van één van de ouders van een leerling. 

 

Verdriet in de klas? Deel het samen, het maakt jullie sterk!

En dan maak je het zomaar ineens mee. Leek het altijd op andere scholen te gebeuren, nu gebeurt het in jouw groep: er overlijdt een kind, een vader of moeder van één van de kinderen, je naaste collega... Wat een verdriet, wat een ongeloof. Het is niet te bevatten.

Bijzonder ingrijpend en intens verdrietig. Je denkt 100 stappen vooruit, maar waar te beginnen? Hoe ga je het nieuws de kinderen vertellen? Hoe kun je de ouders hierin het beste betrekken? Hoe pak je dat op vanaf de dag van overlijden tot aan de uitvaart? Wie gaat het gezin bezoeken? Wordt jouw betrokkenheid en die van de school wel of juist niet op prijs gesteld en hoe ga je daarmee om?

Je kunt er niet omheen dat jijzelf ook behoorlijk van slag bent. En dat maakt het extra moeilijk. Maar je hoeft het niet alleen te doen!

 

"Wanneer een leerling overlijdt wil je als school het goede doen, voor de familie, voor de kinderen in de klas en de kinderen op school. Hoe fijn is het dan, wanneer er iemand is waarmee je kunt sparren en die met je meekijkt bij de stappen die je zet in een voor iedereen emotionele tijd. Iemand die de ervaring heeft op het gebied van rouw bij kinderen en zich ten dienste stelt aan iedereen binnen de organisatie die graag even wil leunen op die ervaring en inzichten. Voor ons was dat Marieke de Boer, met haar praktijk “Vlinder je mee”. Recensie Rob van der Vegt, directeur onderwijsgemeenschap ZWeM

 

Ik help jou en je groep graag, neem gerust vrijblijvend contact met mij op

Denk bij deze hulp aan ondersteuning in de klas, voor jou, je team, maar ook aan begeleiding tijdens een uitvaart. Alles is in overleg mogelijk.

 

Hoe kan ik jullie ondersteunen?

  • in de groep met je hele klas: denk hierbij aan het samen iets maken of de groep voorbereiden voor een uitvaart
  • jou persoonlijk als leerkracht: hoe kun je er voor je klas zijn, zonder je eigen verdriet er teveel in mee te nemen?
  • organiseren van een info-moment voor ouders
  • jullie team van leerkrachten: hoe draag je dit verdriet samen?
  • begeleiding van de kinderen tijdens een uitvaart of vlak daarvoor op school
  • het organiseren van een creatieve Herinnerings-middag/avond voor de gehele school om overledenen te herdenken

 

"Ik ben heel blij dat je er bij was, Marieke, erg fijn. Ik had het wel gekund, maar ik had het nooit zo treffend kunnen doen als jij, want jij bent toch de expert op dit gebied" aldus een leerkracht van een kindje dat bij mij voor begeleiding is in verband met het overlijden van één van haar ouders. Zij verhuisde een tijdje geleden en kwam zodoende op een nieuwe school terecht waar ze nog niets van haar situatie wisten. Ze wilde het graag haar klasgenootjes vertellen wat er gebeurd was. Ontzettend dapper! Ik vroeg haar of ze het misschien fijn vond als ik erbij zou zijn en dat wilde ze heel graag. Het was een mooie middag, op een heel speciale manier. De groep was zo meelevend en lief voor haar. En ja, er kwamen ook enkele tranen bij de klasgenootjes, want iedereen kende wel iemand die overleden was en zo gemist werd. Zo werd verdriet gedeeld en troostten ze elkaar. Samen zijn we met de groep creatief aan de slag gegaan waarbij ik hen begeleid heb en kreeg het meisje van ieder kind uit de klas een zelfgemaakte herinnering mee. Ze zal zich deze middag koesterend herinneren en voor altijd in haar hart bewaren. 

 

Groepstraining "Spelenderwijs verdriet verwerken" op jullie school

Er zijn zoveel kinderen die worstelen met verdriet om een overledene of om de echtscheiding van hun ouders. Je ziet als leerkracht dat schoolprestaties achterblijven, het kind is meer in zichzelf gekeerd of juist meer ruzie-zoekerig, boos, opstandig... Misschien vertoont het gedrag waar je niet gelijk de link legt met (verstopt) verdriet. Maar vergis je niet, verdriet uit zich in vele andere vormen dan we in eerste instantie denken.

Voor al deze kinderen is het bijzonder waardevol dat er aandacht is voor hun verdriet. Dat ze daarin gehoord en gezien worden. Want ongezien en onverwerkt verdriet stagneert hun ontwikkeling. Er is immers iets belangrijkers op onbewust niveau wat al hun aandacht vraagt: hun verdriet. 

Daarom ontwikkelde ik de training "Spelenderwijs verdriet verwerken" die ik in groepsverband op jullie school kan verzorgen.

Dit zijn de resultaten van de training:
* kinderen begrijpen hun gevoelens beter
* ze weten nu waar hun boze, verdrietige of opstandige buien vandaan komen
* hoe ze hiermee om kunnen gaan
* en hoe ze deze kunnen verwoorden
* acceptatie van de situatie
* meer concentratie in de klas met hun taak
* het ruziezoeken is grotendeels voorbij
* schoolprestaties zijn beter
 

"Marieke de Boer heeft onze school en mij als groepsleerkracht begeleid tijdens de periode dat een leerling van onze school en uit mijn klas is overleden. Ik heb deze begeleiding als erg prettig ervaren. Op een moment dat er zoiets verdrietigs gebeurt, wil je alles als leerkracht en school vooral zo goed mogelijk doen voor de andere kinderen in de klas. Mijn angst was vooral om dingen te vergeten in dit vroege rouwproces of dingen verkeerd aan te pakken. Het gaf ontzettend veel rust dat er iemand was die meer ervaring heeft op dit gebied en wist wat er nodig is voor de kinderen. Juist toen bleek dat je al veel van deze dingen deed of had gedaan. De manier waarop ze met ideeën kwam en inging op de behoeftes van de school en de leerlingen was erg respectvol. Je had het gevoel dat er iemand was met expertise die je kon ondersteunen zonder zichzelf op te dringen. Ik ben nog steeds erg blij dat we deze begeleiding hebben gehad." Recensie van een groepsleerkracht.

 

In overleg is echt alles is mogelijk, laat het mij weten. Ik denk graag met jullie mee.

 

Wil je alvast aan de slag?

Bestel dan het Herinnerings-doe-boek dat je klassikaal in kunt zetten of alleen voor het kind in kwestie. Vele scholen gingen je al voor.

 

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken

 

"Wat ontzettend fijn dat jouw boek er is! Wij hebben het gelijk aangeschaft en het heeft mij als leerkracht én mijn groep erg geholpen bij het overlijden van mijn collega. Omdat ikzelf ook erg emotioneel was, heeft jouw boek absoluut geholpen om er samen met mijn groep over te praten, emoties te delen en samen dingen eruit te maken" zegt een leerkracht van een basisschool.

 

Zoek je houvast voor jezelf, je groep en de ouders van de leerlingen uit de klas? Speciaal daarvoor schreef ik "Houvast bij verdriet in de klas" en "Houvast bij verdriet". Vraag het hier bij mij aan, dan stuur ik ze jou gratis en zonder enige verplichting toe. Omdat je gewoon het beste wilt voor jezelf, je groep en iedereen die erbij betrokken is. Dit kun je immers maar één keer doen.

Gratis: kleurplaten voor in je groep! Download ze hier: engel, vlinder, herinneringsboom.

 

"Jouw warme en liefdevolle benadering naar de kinderen was geweldig om te zien. Ik zie je graag weer in het volgende schooljaar in mijn nieuwe groep" zegt een leerkracht. 

 "Lieve Marieke, ik vond het leuk, wil je nog eens komen?" zegt een jongetje van 6 jaar.

 

Mijn ervaring in de klas

Op de volgende scholen mocht ik gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema of bij het overlijden van een ouder van een leerling: Basisschool De Zegge in Almelo, Basisisschool De Kubus in Almelo, Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisischool De Prinseschool in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Veste in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. 
Ook bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren heb ik een gastles tekenen verzorgd.

Inmiddels verzorg ik voor het 9e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op Basisschool De Prinseschool vestiging Staringstraat in Enschede. 

 

Ja, ik neem graag vrijblijvend contact met je op Marieke, om samen met jou de mogelijkheden te bespreken.