06 - 236 68 530

Interactieve lezing

lezing, kind en rouw, rouw en verlies, kindertherapie, gezinstherapie, verdriet verwerken, vlinder je mee, marieke de boer, jij en je kind, enschede, hengelo, oldenzaal, twente
"Het was een mooie en zinvolle avond en ik vond het fijn dat er zoveel verschillende achtergronden waren: moeders van kinderen wiens vader overleden waren, grootouders, leerkrachten uit het basis- en middelbaar onderwijs, uitvaartleiders- en voorgangers, kindercoaches. Echt heel divers. Fijn dat jij de sfeer zo wist te maken dat een ieder zich vrij voelde hun eigen verhaal te delen" aldus een bezoeker. 

 

Wat hebben kinderen van jou nodig in een periode van verdriet?

Wat kun jij als ouder, opa, oma, oom, tante, vriend of bijvoorbeeld leerkracht hierin betekenen? Hoe kun je de signalen opvangen waarmee kinderen aangeven dat ze verdrietig zijn en hen beter begrijpen en helpen?  Tijdens deze interactieve lezing vertel ik hoe je elkaar in het gezin, maar ook daarbuiten, kunt ondersteunen.

 

Tegenstrijdige emoties

Het verliezen van een geliefd persoon heeft grote emotionele impact op kinderen. Van de ene op de andere dag staat hun veilige, beschermde leven op z’n kop. Gezellig ontbijten met het hele gezin, het dagelijkse voorleesritueel: niks is meer hetzelfde. Veel kinderen krijgen daardoor te maken met hevige, soms tegenstrijdige, emoties. Ze zijn boos dat mama ze in de steek heeft gelaten, voelen zich schuldig omdat ze kwaad op haar waren of zijn bang dat papa nu ook doodgaat. Kinderen begrijpen vaak ook nog niet dat hun emoties te maken met het gemis. Ze kunnen het niet verwoorden, daarom uit het zich op verschillende manieren. Een moeilijke situatie voor ouders, grootouders en andere nabestaanden: naast hun eigen rouwproces worden ze geconfronteerd met het immense verdriet van hun kind.

 

Samen verdriet delen maakt je sterk

Veel aandacht zal worden besteed aan het samen delen ’. Ik vertel hoe gezinnen hun verdriet kunnen toelaten, beleven en verwerken, voor nu én voor later. Er worden concrete handvatten gegeven om het alledaagse gezinsleven weer op te pakken en de toekomst opnieuw in te richten. Samen in plaats van alleen, want verdriet delen verlicht en geeft kracht: een noodzakelijk uitgangspunt voor het (opnieuw) vinden van plezier en geluk in het leven.

 

Waar kunnen de lezingen worden gegeven?

De interactieve lezingen kunnen bijvoorbeeld worden georganiseerd bij een uitvaartcentrum of op school. Ben je professional en verbonden met kinderen? Dan verzorg ik graag de training op jullie werkplek.

 

Training voor professionals

Ben jij als leerkracht, gastouder, coach, therapeut of anderszijds via je werk verbonden met kinderen? En zou je graag willen weten hoe je kinderen kunt helpen en beter kunt begrijpen als zij verdrietig zijn?  Bij de training voor professionals vertel ik alles over kind en rouw, rouw en gedrag en rouw en emoties; hoe onderken je verdriet bij kinderen en hoe ondersteun je hen hierin? Ik geef je vooral praktische handvatten en tools om de volgende dag al toe te kunnen passen. Het Herinnerings-doe-boek is hierbij de rode draad, waarbij ik je wegwijs maak in de verschillende hoofdstukken en wat dit jou en de kinderen kan bieden. Tevens laat ik je allerlei (kinder-)boeken en materialen zien die je ondersteunen in rouwsituaties en je nog verder spelenderwijs op weg kunnen helpen. 
 

Interesse?

Heb jij met jouw team van professionals interesse in deze training? Bel of mail mij gerust, ik bespreek graag met jou alle mogelijkheden.

 

Reacties

Er zijn verschillende lezingen geweest bij o.a. In Pace Dela in Oldenzaal, Hengelo en Groenlo, Gastouderbureau De Bengel in Markelo. Gerry Leferink & Wennink Uitvaartzorg, Gastouderbureau Ma d'r Lief in Nunspeet en bij het ROC Landstede in Raalte voor 80 studenten pedagogiek.

Lees hieronder enkele reacties van de bezoekers, waaronder onder andere ouders, grootouders, familie, vrienden, gastouders, leerlingen middelbaar beroepsonderwijs, leerkrachten basisschool en voortgezet onderwijs, uitvaartverzorgers en kerkelijke rouwbegeleiders.   

"De grootste kracht van jouw lezing ligt in het feit dat je je eigen ervaringen deelt op een kwetsbare wijze. Dit maakt dat anderen ook de ruimte voelen om hun ervaringen te delen en om jou vragen te stellen. Daarbij hoor je in alles jouw verbondenheid met kinderen en rouw en verlies, maar vooral ook hoe je daar op een gelijkwaardige, professionele manier mee omgaat en praktische handvatten meegeeft" aldus een uitvaartverzorger.

"Hartelijk dank voor de fijne lezing. Ik vond het zeker de moeite waard, het liet voor mij een mooie indruk achter. Dat maakt dat ik jouw naam in gedachten houd en graag doorgeef" aldus een maatschappelijk werker regio Twente.

"Wat fijn, wij hebben echt mooie handvatten van je gekregen om in de klas bij rouwende kinderen toe te passen, dank je wel" aldus enkele leerkrachten middelbaar onderwijs. 

"Ik ben erg blij dat ik erbij was, want dankzij jouw lezing, jouw tips en ideeën kan ik mijn kinderen, die hun vader missen, nog beter begrijpen en helpen. Ook steunt dit mij als ouder ontzettend" aldus een moeder. "Mijn man en vader van mijn kinderen is helaas al enkele jaren geleden overleden en soms vind ik het moeilijk om hem in ons leven te blijven herinneren. Dit omdat ik het gevoel heb dat de kinderen het wat naar de achtergrond verschuiven en het mij misschien niet willen laten weten dat ze nog verdrietig zijn. Door de lezing heb ik veel eye-openers, maar vooral ook handvatten gekregen hoe ik hiermee om kan gaan, erg fijn".