06 - 236 68 530

Over Marieke de Boer

Tekentherapie kind, lekker in je vel, Marieke de Boer, praktijk vlinder je mee, rouwverwerking kinderen, omgaan met hooggevoeligheid, tekentherapie, kind en rouw, hengelo, Enschede, Oldenzaal, Borne, Twente

Mijn liefde voor kinderen en mijn passie voor tekenen heeft ertoe geleid dat ik heb gekozen voor het vak als kindertekentherapeut. Ik zag veel kinderen om mij heen die het moeilijk hadden en dat raakte mij. Ik voelde een enorm diep verlangen om hen hier op een creatieve manier mee te helpen. Want ieder kind verdient het immers om blij en onbezorgd kind te zijn.

Tijdens de opleiding tot gediplomeerd kindertekentherapeut ontdekte ik hoe tekenen je, naast een blij en ontspannen gevoel, ook kan helpen om je hart te helen. Om bijvoorbeeld verdriet te verwerken, moeilijke situaties het hoofd te bieden en ermee te leren omgaan. In tekenen komt voor mijn gevoel alles samen. Je hoofd weet het, je hart voelt het en zonder nadenken laten je handen het zien op papier. 

Dit ervaarde ik zelf des te meer tijdens de opleiding toen ik in die periode een heel dierbare vriendin verloor. Zij liet een gezin na met twee jonge kinderen van 8 en 10 jaar. Wat een enorm groot verdriet, dat is niet te beschrijven. Bijzondere was dat ik een aantal jaren mijn praktijk heb mogen houden in het prachtige atelier van mijn vriendin dat naast hun huis gelegen was. Zo gebeurde het dat ik veel bij de kinderen was en zag wat het grote gemis van een moeder en vrouw deed met hen als gezin. Ik voelde nog sterker dat mijn specialisatie verlies en verdriet bij kinderen heel dicht bij mijn hart lag en dat is het altijd gebleven. 

Destijds heb ik veel getekend om het verdriet te verwerken en lichter te maken, zodat er weer ruimte kon ontstaan voor plezier en leuke dingen. Dat wat mij toen hielp tezamen met wat ik met de kinderen had meegemaakt, geef ik nu in liefde en met veel plezier door aan kinderen en hun ouders.

 
Mijn wens is dat ook jouw kind vrolijk en blij in het leven mag staan.
Als dit even moeilijk is, ondersteun ik je kind hier liefdevol in. Samen gaan we spelenderwijs en al tekenend aan de slag. Want wat in woorden vaak zo moeilijk is, vertelt je kind altijd wél in een tekening.
Zo hebben we gesprekjes op papier waarbij ik de tekeningen kan lezen: waar zit je kind mee en wat heeft het nu nodig? Gerichte tekenoefeningen zorgen ervoor dat je kind bijvoorbeeld leert omgaan met lastige situaties, het verdriet kan verwerken of problemen achter zich kan laten. 
Met waardevolle en praktische handvatten kan je kind op eigen kracht, blij en vol zelfvertrouwen verder groeien en zich ontwikkelen!

 

 

Ik ben gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen 

In mijn praktijk zie ik kinderen met allerlei hulpvragen en lastige situaties waar ik hen bij help. Dat varieert van bang zijn, slecht slapen, boze buien zonder aanleiding tot niet naar school willen, ineens weer bedplassen en veel piekeren. Maar met name als kinderen zich overweldigd voelen in rouw- en verliessituaties,  zoals overlijden en echtscheiding, komen ouders graag naar mijn praktijk. 

Deze specialisatie is ontstaan vanuit mijn eigen rouw- en verlieservaring waardoor ik goed aanvoel wat verdrietige kinderen meemaken en wat zij nodig hebben. Mijn eigen ervaringen én de ervaringen met kinderen zijn de basis voor het Herinnerings-doe-boek dat ik geschreven en geïllustreerd heb. Tevens geef ik lezingen over kind en rouw.

Kinderen die (hoog) gevoelig zijn, kunnen verdriet en verliessituaties nog intenser beleven. Dat is iets waar we zeker extra aandacht aan mogen geven. Ik herken mijzelf helemaal in deze gevoelige kinderen en weet waar ze tegenaan lopen. Maar ook hoe ze hun gevoeligheid juist in kunnen zetten! In mijn werk is deze eigenschap bijzonder fijn, want met mijn intuitie en gevoeligheid kan ik heel goed inleven waar juist deze kinderen behoefte aan hebben in de begeleiding.

 

Waarom deze specialisatie  

We maken allemaal verdrietige dingen mee in ons leven. Ook de mijne was niet zonder obstakels. We verloren in een vroege zwangerschap ons kindje en helaas bleek het moederschap niet voor mij weggelegd. Al hadden we er al het mogelijke aan gedaan. En zo besefte ik dat op wilskracht niet alles lukt. Ik moest mijn droom loslaten, hoe moeilijk ook. Wat mij hielp was te kiezen voor alles waar ik wel invloed op had en dankbaar te zijn voor alles wat er wel was in mijn leven. Ik maakte nieuwe dromen en besloot het roer om te gooien, ging de opleiding volgen tot kindertekentherapeut en schreef het Herinnerings-doe-boek voor kinderen die een lieve overledene missen.

Zoals je hierboven al las, verloor ik een dierbare vriendin. Dat was februari 2012. Een intens verdrietige tijd volgde. Ik leerde de impact van rouw op deze manier kennen, zowel voor mijzelf als met haar gezin en dat raakte mij enorm. Het boek waar ik reeds aan was begonnen, kwam 2,5 jaar stil te liggen door mijn rouwproces. Tot die zomer in 2014 en ik voelde dat het boek 'de wereld in moest' en dat deed ik. In drie maanden heb ik er met enorm veel liefde aan gewerkt en was het klaar! Door mijn eigen ervaringen merkte ik dat het boek mooier en completer was geworden. Ik heb het met liefde aan mijn overleden vriendin opgedragen.

En zo gebeurde het dat het begeleiden van kinderen bij rouw en verlies mijn expertise werd.  Tot op de dag van vandaag doe ik dit nog steeds met heel mijn hart en maakt het mij blij en dankbaar dat ik voor al die kinderen én hun ouders, het verschil mag maken. 

 

Mijn werkervaring

Gedurende de afgelopen 12,5 jaar heb ik inmiddels honderden kinderen zowel in groepsverband als individueel begeleid. Daarnaast ook indirect met het Herinnerings-doe-boek waarvan inmiddels ruim 400 zijn verkocht aan gezinnen, basisscholen, bso's, coaches/therapeuten en uitvaartverzorgers. 

In deze jaren verzorgde ik onder andere op basisscholen gastlessen tekenen in de klas (al dan niet met een sociaal/emotioneel thema) en tekenlessen in groepjes:
* Basisschool Paus Joannes in Enschede
* Basisschool Willem Sluiter in Eibergen
* Basisschool 't Oldhof in Borne 
* Basisschool De Flora in Borne
* Basisschool De Vonder in Borne
* Basisschool Twickelo in Delden
* Basisschool De Prinseschool in Enschede
* De Wilbertschool in Hengelo
* Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal
* Basisschool OBS Stokkum
* Basisschool Meester Propschool Lochem

Ook heb ik met kinderen gewerkt bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en als vrijwilligster bij Kulturhus Hasselo. 

Sinds 2013 geef ik tekenlessen op de Prinseschool in Enschede en van 2017 t/m 2020 ben ik als freelance tekendocent verbonden geweest aan Avedan om tekenlessen voor de Verlengde Schooldag te verzorgen bij buurtscholen in Almelo. Per 1 januari 2021 heeft betreffende gemeente een herstructurering doorgevoerd inzake de Verlengde Schooldag en is deze helaas stopgezet.
Op de volgende Almelose scholen ben ik destijds met enorm veel plezier werkzaam geweest: Basisschool de Kubus, Basisschool De Zegge, Basisschool Step! en Basisschool Het Letterveld.
En niet te vergeten: de kleurige tekenlessen die ik gaf in mijn eigen praktijk. 

Ik geniet ontzettend van mijn werk met kinderen. Dit te mogen doen maakt mijn hart echt blij en dankbaar. Het is enorm fijn hier iedere dag met alle liefde mee bezig te zijn en voor kinderen en hun ouders het verschil te mogen maken! 

 

Mijn genoten opleiding en hoe ik mijzelf graag blijf ontwikkelen

* 4-jarige HBO-opleiding tot gediplomeerd Kindertekentherapeut en Kindertekendocent - Opleiding Genezend Tekenen te Zutphen.

Door middel van nascholingen bij onder andere genoemde opleiding, maar ook via de Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen, waar ik met mijn praktijk aangesloten ben, blijf ik mezelf met veel plezier en enthousiasme ontwikkelen. Tevens volg ik graag trainingen, masterclasses, cursussen, congressen én lees ik graag boeken die mijn vakgebied met kinderen, hun ontwikkeling, de tekentaal, maar ook rouwverwerking en hooggevoeligheid raken. 

* Nascholing: Preventie, Behandelplan en Nazorg vanuit tekeningen rond een hulpvraag
* Nascholing: Soulcollage, luister naar je eigen intuïtieve wijsheid
* Nascholing: Cre-ga methode als verdieping in de tekentherapie, creativiteit en yoga met elkaar verbinden
* Nascholing: Boomsymboliek in de tekentaal
* Nascholing: Verstopplaatsen herkennen in tekeningen
* Nascholing: Natuurcoaching bij omgaan met onzekerheid
* Middagcongres van Expertisecentrum Omgaan met Verlies "Een volwassene kan het verschil maken" met oa Riet Fiddelaers-Jaspers en Ellen Dreezens met het Doorleefboek en Meeleefboek
* Cursus Ondersteunen van kinderen in het Corona tijdperk - 2021 
* Cursus Kinderen informeren over zelfdoding - 2021
* Opleiding Psychosociale Basiskennis - 2021
* Kinderyoga Coaching - 2022
* Cursus Overlevingsmechanismen en traumareacties bij kinderen - 2023
Momenteel bezig met de KinderYoga Opleiding

 

Dit zeggen ouders over mij

Betrokken, rustig, hartelijk, enthousiast, oprechte interesse. Vol plezier en liefde voor haar werk.
Warme persoonlijkheid en de manier hoe Marieke kinderen écht ziet.
Liefdevolle en deskundige begeleiding.
Heel zorgvuldig en alle tijd voor de ouder, ook als de therapie is afgerond.
Marieke leert je positief kijken naar je kind en uit te gaan van hun kracht en in je eigen kracht als moeder.

 

Dit zeggen mensen over mij die mij privé goed kennen 

Secuur, geduldig, sensitief, inlevend, creatief, lief,  luisterend oor, attent, vrolijk, eigenzinnig/eigen weg kiezen, inzichten geven/iets van een andere kant bekijken, ander gezien laten voelen, doelgericht, vasthoudend, veerkrachtig.

 

Dit zeggen collega-therapeuten over mij

"Marieke is een frisse, heldere, opgewekte persoonlijkheid die alles snel overziet en adequaat kan handelen. Ze is betrokken, integer en zeer kindgericht op een natuurlijke, liefdevolle manier. Haar psychologisch inzicht is intuïtief, spontaan en vakbekwaam. Ze staat stil bij de belangen van ouder en kind, is vindingrijk, maar vooral zeer praktisch ingesteld en een warme collega. Ze heeft een toegankelijke persoonlijkheid waar kinderen zich veilig bij voelen en kunnen groeien". 
“Kernwoorden voor Marieke zijn: warm, creatief, geborgen, intuïtief en pedagogisch sterk”
"Marieke weet van iets zwaars of moeilijks altijd iets lichts te maken en ziet alles positief"
"Zachte, warme en professionele persoonlijkheid" 

 

Typisch Marieke

Ik geniet van de zon, onze lieve hond Evy, een kopje koffie, pure chocola en verse bloemen op de vaas. Friesland voelt als thuiskomen en daar zijn we geregeld, ook voor een dagje. Italië en Denemarken zijn favoriete vakantielanden. Als ik thuis ben vind ik het heerlijk om te wandelen, fietsen, haken, bakken, tekenen, schilderen, chillen in onze tuin, yoga en lezen.

 

Nog leuk om te weten?

Sinds september 2015 ben ik ambassadeur van Stichting Buddiez. Zij koppelen op professionele wijze zieke kinderen aan gezonde kinderen, zodat ze weer kind kunnen zijn en niet alleen bezig zijn met hun ziekte. Met een leuk team mensen worden gezellige uitjes georganiseerd voor de kinderen en ben ik daarnaast persoonlijk begeleider/vertrouwenspersoon en draag ik met liefde mijn steentje bij. Voor de website maakte ik overigens de beide illustraties van het zieke en gezonde kind.

In het voorjaar van 2014 won ik met de praktijk de Go-Kids Award als winnaar van de “Gaafste Kunst en Cultuurplek van Twente”. Een geweldige publieksprijs die ik mocht winnen namens een ieder die de praktijk kende en bezocht had, zo gaaf! Het meest bijzondere aan deze prachtplek was dat dit het atelier was van mijn overleden vriendin. Hier heb ik bijna drie jaar mijn werk mogen doen, zo mooi! Het voelde alsof ze er altijd bij was...