06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Over Marieke de Boer

Marieke de Boer kindertherapie tekenlessen workshops Enschede

Als je leven heel anders loopt dan je in gedachten had...

 

Ineens overkomt het je: een verdrietige gebeurtenis rolt ongevraagd je leven binnen. Je wereld staat op z'n kop en je begrijpt niet waarom iedereen om je heen gewoon doorgaat.  Daar waar jij in de overlevingsmodus terecht komt en het allemaal voelt als één grote survival, blijft de zon schijnen, rijden er gewoon auto's door je straat en lijkt bijna niemand te zien waar jij in beland bent. Je voelt je alleen en anders, vaak ook onbegrepen...

 

Ook ik maakte het mee. Grote teleurstellingen, diepgewortelde dromen die niet uitkwamen en lieve mensen die ik los moest laten. En ja, ook weet ik hoe het voelt om je hond te moeten laten gaan. Voor mijn gevoel iets waar nog wel eens te licht over gedacht wordt, het maakt meer los dan ik zelf ooit gedacht had. Zeker bij kinderen iets om de nodige aandacht aan te besteden en niet te onderschatten.

 

Waar ik je graag meer over wil vertellen, is het overlijden van mijn lieve vriendin Olga in februari 2012. Dit heeft mij ontzettend geraakt, wat een verdriet en wat een heftige tijd. Nog nooit had ik de dood van zo dichtbij gezien en gevoeld. Ik stond ineens andersom in de wereld. Er was een leven met en een leven zonder haar. Op de avond van haar overlijden begon ik gelijk met het maken van een herinnerboekje: ik printte mailtjes uit, plakte bonnetjes in, foto's, treinkaartjes... Ik maakte een gedicht en las het voor tijdens de uitvaart; ik droeg de jurk die we samen hadden gekocht (wat hadden we een lol met passen!) en de oorbellen die ik van haar had gekregen tijdens een dagje Amsterdam. Het zijn dingen die je nooit vergeet. Mooie, dierbare herinneringen en ja, ik draag de jurk en oorbellen trouwens nog steeds heel graag ;)

 

Naast mijn eigen verdriet zag ik het verdriet van haar gezin, haar jonge kinderen. Hartverscheurend, want het ergste wat je als kind kan overkomen, was hen gebeurd. Ik paste veel op, speelde met hen, aten samen frietjes bij de Mac, een ijsje in de stad, maar vooral: we kletsten veel over hun lieve moeder. Gedurende ruim twee jaar heb ik met mijn praktijk in haar atelier aan huis mogen werken. Hoe bevoorrecht kun je zijn? Wat had ik er een geweldig mooie tijd en wat was ik er graag. Zo zag ik haar kinderen ook zeer geregeld en kon ik ze, als het nodig was, uit school even opvangen of samen een broodje eten. Door alles wat ik meemaakte wist ik met nog meer zekerheid: voor verdrietige kinderen wilde ik mij liefdevol inzetten in mijn werk! 

 

Dit alles gebeurde in het derde jaar van mijn opleiding als kindertekentherapeut. Het loopt niet echt lekker en ik ben de grip enigszins kwijt. Er komen vele emoties los en wat een geschenk: de docenten hebben alle begrip, ik mag het jaar helemaal in eigen tempo doen. De rode draad van alle opdrachten en huiswerk? Het verdriet om Olga. Zo werd de tekentherapie mijn eigen rouwtherapie; het werkte helend en heeft het mij erg geholpen. Het gaf inzicht en hielp mijn verdriet lichter te maken. Ook mijn presentatie wijdde ik aan Olga, het kon niet anders en lag zo voor de hand.

 

Uiteindelijk bleek alles een basis te zijn voor het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef en aan haar opdroeg. Het kwam stil te liggen door mijn eigen rouwproces. Het klinkt misschien vreemd, maar het is daardoor uiteindelijk mooier geworden. Vanuit eigen ervaringen en die met de kinderen uit de praktijk, heb ik het gemis en verdriet in iets moois om kunnen zetten. Dat ik daarmee nu kinderen en hun ouders kan helpen, geeft een bijzonder dankbaar gevoel.

 

Door de jaren heen leerde ik te kijken naar wat er wel is, in plaats van wat er niet is. En dat is vaak meer dan we denken. Door alles heen leerde ik hoe ik mijn verdriet lichter kon maken, hoe ik beter naar mijzelf kon luisteren en kon voelen "wat is nu goed om te doen?" Maar rouw stopt nooit, dus dat betekent dat ik ook nog best verdrietige momenten heb, net als ieder ander. Het kan soms gaan met ups en downs, maar ik vind sneller mijn draai en mijn kracht weer terug dan jaren geleden.

 

Met heel veel liefde geef ik door wat mij geholpen heeft. Je leven is niet maakbaar, maar je kunt wel leren om lichter te leven met je verdriet. Dit hoef je niet alleen te doen, daar mag je hulp bij zoeken. Ik ben er dan ook graag voor jou en je kind. Stap voor stap help ik jullie op weg naar meer rust, plezier en vrolijkheid in jullie leven. Misschien lijkt het ver weg, maar ook jullie kunnen dit bereiken. Je hoeft je niet af te vragen hoe, dat ontvouwt zich vanzelf als ik jullie hierin begeleid. Wat je mag onthouden is dit: je bent altijd sterker dan je denkt, zeker als je het samen doet!

 

Mijn liefde voor kinderen 

Mijn liefde voor kinderen en voor tekenen maken dat ik met ontzettend veel plezier kinderen help vrolijkheid en zelfvertrouwen terug te vinden, als zij een verdrietige gebeurtenis hebben meegemaakt. Denk hierbij aan een overlijden of echtscheiding.
Dit doe ik door met hen te tekenen, heel spelenderwijs en op een manier die dus helemaal bij kinderen past. En bij mij, want het voelt heel eigen en vertrouwd. Ik heb graag kinderen om mij heen, ze geven mij energie, maken mij blij en wat leer ik ook veel van hen! Ik vind het geweldig met kinderen te werken en voor hen het verschil te mogen maken.

 

Mijn liefde voor tekenen

Als kind vond ik het heerlijk om te tekenen en dat gevoel is altijd gebleven. Ik volgde verschillende teken- en schildercursussen en ging ik aan de slag met pastelkrijt, aquarel, olie- en acrylverf. Zo maakte ik vele schilderijen en stond ik op kunstmarkten. Ook nu houd ik mij nog graag bezig met het maken van ansichtkaarten en schilderijen. Tevens maak ik illustraties voor de praktijk en uiteraard illustreerde ik het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef, waarvan in het voorjaar 2017 de derde druk verscheen.
Het is heerlijk om hiermee bezig te zijn. Het het tekenen en schilderen geeft rust. Daarbij vind ik het fijn een ander blij te maken met datgene wat ik geïllustreerd of geschilderd heb, de wereld wordt er gewoon een klein beetje mooier van.

Uit ervaring weet ik dat tekenen helend kan werken, het helpt om dichterbij jezelf te komen, dingen los te laten en te verwerken. Dat is absoluut de basis van de tekentherapie en datgene wat ik kinderen graag laat ervaren, waardoor ze weer op eigen kracht verder kunnen. 

 

Dit zeggen kinderen over mij

Lief, aardig, leuk, rustig, gezellig. 
"Eigenlijk is alles hier leuk bij jou" en "Ik vind het fijn bij jou".  

 

Dit zeggen ouders over mij

Betrokken, rustig, hartelijk, enthousiast, oprechte interesse. Vol plezier en liefde voor haar werk.
Warme persoonlijkheid en de manier hoe Marieke kinderen écht ziet.
Liefdevolle en deskundige begeleiding.
Heel zorgvuldig en alle tijd voor de ouder.
"Marieke leert je positief kijken naar je kind en uit te gaan van hun kracht en die in mij als ouder"

 

Dit zeggen mensen over mij die mij privé goed kennen 

Secuur, geduldig, sensitief, inlevend, creatief, lief,  luisterend oor, attent, vrolijk, eigenzinnig/eigen weg kiezen, inzichten geven/iets van een andere kant bekijken, ander gezien laten voelen, doelgericht, vasthoudend, veerkrachtig.

 

Dit zeggen collega-therapeuten over mij

"Betrokken, integer en zeer kindgericht op een natuurlijke, liefdevolle manier. Ze heeft een toegankelijke persoonlijkheid waar kinderen zich veilig bij voelen en kunnen groeien". 

 

Lees hier nog meer reacties van kinderen, ouders en collega-therapeuten over mij

 

Mijn missie is dat ieder kind het verdient om blij en gelukkig te zijn, ook jouw kind!

 

Voordat ik met de 4-jarige hbo-opleiding tot Kindertekentherapeut en Kindertekendocent bij Genezend Tekenen in Zutphen begon, werkte ik al met kinderen. Zo was ik vrijwilligster bij de creatieve middagen bij het Kulturhus en was ik betrokken bij Kunst in de Klas op basisscholen. Tevens verzorgde ik gedurende enkele jaren creatieve kinderfeestjes bij de jarige jobjes thuis. Dat waren dus altijd de leuke momenten met kinderen, maar ik zag ook dat kinderen om mij heen het soms moeilijk konden hebben. En ouders daardoor ook. Dat raakte mij, want ieder kind verdient het immers om vrolijk en blij te zijn? En als je kind gelukkig is, dan ben je het als ouder ook!

Zo ontstond mijn diepe gevoel dat ik meer voor kinderen wilde betekenen. Via een omweg kwam ik bij de opleiding terecht en inmiddels ben ik officieel opgeleid tot Kindertekentherapeut en Kindertekendocent (aangesloten bij de Beroepsvereniging Tekentaal). Toen ik begon, wist ik gelijk “dit is het” want het bracht immers mijn liefde voor kinderen en voor tekenen samen. En al na de eerste schooldag had ik mijn doel voor ogen: mijn eigen praktijk en deze zette ik op tijdens het tweede studiejaar. Inmiddels zijn we alweer een aantal jaren verder en help ik in mijn praktijk Vlinder je mee  kinderen die niet lekker in hun vel zitten door met hen te tekenen.

 

Mijn werkervaring

Mijn ervaring ligt zowel in het individueel werken met kinderen, alsook in groepsverband.

Inmiddels verzorg ik voor het 5e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op de Prinseschool, vestiging Staringstraat in Enschede. De groep is continue bezet met 12 kinderen en er staan kinderen op de wachtlijst om voor een vrijgekomen plekje in aanmerking te komen.
Sinds het schooljaar 2017 ben ik als freelance tekendocent werkzaam via Scoop Welzijn op verschillende basisscholen in Almelo, waar ik tijdens de Verlengde Schooldag de Kleurige Tekenlessen verzorg voor kinderen van groep 3 t/m groep 8.

Op de volgende scholen mocht ik de Kleurige Tekenlessen en gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema: Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool De Kubus in Almelo, Basisschool De Zegge in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Vonder in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. Ook heb ik met kinderen gewerkt bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en als vrijwilligster bij Kulturhus Hasselo.

 

Misschien nog leuk om te weten?

Sinds september 2015 ben ik ambassadeur van Stichting Buddiez. Zij koppelen op professionele wijze zieke kinderen aan gezonde kinderen, zodat ze weer kind kunnen zijn en niet alleen bezig zijn met hun ziekte. Samen met een leuk team mensen worden gezellige uitjes georganiseerd voor de kinderen en ben ik daarnaast persoonlijk begeleider/vertrouwenspersoon en draag ik met liefde mijn steentje bij. Voor de website maakte ik overigens de beide illustraties van het zieke en gezonde kind.

In het voorjaar van 2014 won ik met de praktijk de Go-Kids Award als winnaar van de “Gaafste Kunst en Cultuurplek van Twente”. Een geweldige publieksprijs die ik mocht winnen namens een ieder die de praktijk kende en bezocht had, zo gaaf! Het was dan ook wel een supermooie plek waar ik destijds was met mijn praktijk, namelijk het voormalig atelier van mijn overleden vriendin. Ik was er bijzonder graag en de kinderen ook. Doordat haar man de ruimte zelf in gebruik ging nemen, verhuisde ik een straat verderop naar mijn huidige plek in het gezondheidscentrum. Ik denk er nog geregeld met een warm gevoel aan terug en de Award was voor mij meer dan een kroon waard!

 

Gewoon Marieke

Ik geniet van de zon, een kopje koffie, chocola, kinderen, onze hond Evy, een dagje varen, bloemen op de vaas, Friesland en het Gardameer, haken, logeerpartijtjes met neefje en nichtje, gezond bakken, tekenen, schilderen, onze tuin, yoga en lezen.