06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Over Marieke de Boer

marieke de boer, verlies, verdriet, rouwverwerking kinderen, creatieve therapie, tekentherapie, hengelo, oldenzaal, enschede, twente

Wie ben ik en wat doe ik

Ik ben Marieke en tekenen is mijn passie. Ik besloot mijn hart te volgen en er mijn beroep van te maken. Mijn liefde voor kinderen heeft ervoor gezorgd dat ik juist hen help door met hen te tekenen als ze even niet zo lekker in hun vel zitten. Zo werd ik dus kindertekentherapeut. Dit omvat door mijn jarenlange ervaring niet helemaal meer de dekking. Ik heb mij inmiddels veel eigen gemaakt waar kinderen blij van worden en wat hun helpt. Dit zet ik met alle liefde en plezier in. Zo is de therapie voor ieder kind altijd uniek en op maat, passend bij de situatie. 

Daarbij ben ik kindertekendocent en begeleid ik gastlessen tekenen in de klas (met een thema, zoals bv harmonie in de groep) en geef ik tekenlessen op basisscholen. Tevens ben ik schrijver en illustrator van het Herinnerings-doe-boek voor kinderen die een lieve overledene missen. Ik heb superleuk en fijn werk: kinderen begeleiden, hen iets nieuws leren en inspireren! Zo mag ik voor al deze kinderen het verschil maken.

 

Wat deed ik hiervoor

Voordat ik de gediplomeerde opleiding tot kindertekentherapeut en -docent ging volgen, had ik nog een part-time administratieve job en was ik al artist, illustrator en organiseerde ik creatieve kinderfeestjes bij de jarigen thuis. Daarbij was ik actief bij Kunst in de Klas op de basisisschool en was ik vrijwilligster bij de creatieve kindermiddagen in het plaatselijke Kultuurhuis.

 

Waarom doe ik wat ik doe

Tijdens deze leuke momenten met de kinderen, zag en voelde ik ook dat ze het soms moeilijk hadden. Zo ontstond het gevoel dat ik meer voor kinderen wilde betekenen. Ik had gezien en ervaren hoeveel plezier kinderen hadden in het tekenen en creatief bezig zijn en hoe eenvoudig dat voor hen was. Toen ik ontdekte dat dit kinderen òòk kon helpen als het even niet zo lekker ging, was het voor mij duidelijk. En zo begon ik aan de 4-jarige hbo-opleiding, liet ik gaandeweg mijn part-time job los en startte ik mijn eigen praktijk. Deze bestaat inmiddels bijna 9 jaar. Hier help ik met veel liefde en plezier kinderen spelenderwijs weer lekker in hun vel te zitten, waarbij we dus vooral tekenen.

Er is nog een reden waarom ik koos voor dat wat ik nu doe. Ben je benieuwd, lees dan dit openhartige blog.

 

Waarom is tekenen vaak de rode draad

Tekenen biedt je kind spelenderwijs de ruimte om te laten zien wat er aan de hand is. Tekeningen zijn als het ware gesprekjes op papier, waar je dus geen woorden voor nodig hebt. Kinderen vinden dat sowieso erg lastig: vertellen wat ze voelen. Daar kunnen ze vaak eenvoudigweg niet bij. Enerzijds omdat ze de woordenschat nog niet hebben, anderzijds omdat ze niet uit kunnen leggen wat ze voelen. En dàt is nou precies wat ze wèl tekenen en ons laten zien!

En zo lees ik de tekening van je kind en kom ik erachter wat er aan de hand is en wat jouw kind nodig heeft. Dat is hetgeen we mee aan de slag gaan tijdens de therapie door met elkaar heel gericht te tekenen.

 

Wat is het resultaat van de kindertherapie

De therapie, het tekenen en alles wat ik daarbij gebruik heeft een helend effect.  Ik geef je kind spelenderwijs inzichten, oplossingen en leer je kind omgaan met datgene wat hij of zij moeilijk vindt. We werken er altijd naartoe dat je kind op eigen kracht en vol zelfvertrouwen verder kan. Meestal zijn 5 sessies voldoende en kun je in 3 maanden heel veel bereiken! Daarbij is er ook alle aandacht voor jou als ouder, want je kind hoeft het niet alleen te doen. Jij krijgt van mij alle nodige handvatten die je gelijk thuis toe kunt passen. Samen met je kind ben je immers altijd sterker!

 

Voor wie

De kindertherapie is voor kinderen die om welke reden dan ook niet lekker in hun vel zitten. Het is vooral geschikt voor hen die graag creatief bezig zijn. Zij voelen zich bij mij in de praktijk met alle creatieve materialen helemaal blij en op hun gemak!

 

Specialisatie

Door eigen rouw- en verlieservaring en de ervaringen met kinderen in mijn prakijk, ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen (en hun ouders) die verdriet hebben om een overlijden of echtscheiding. Denk hierbij ook aan ernstige ziekte van het kind of een gezinslid. 
Vanuit deze specialisatie ontstond het Herinnerings-doe-boek dat ik schreef en illustreerde.

Tevens heb ik grote affiniteit met (hoog)gevoelige kinderen, omdat ik mijzelf in hen herken. Zij voelen en ervaren alles om hun heen net iets sterker dan hun leeftijdsgenootjes. Dit betekent ook dat gevoelige kinderen verlies en gemis intens kunnen beleven. Juist dan is het goed hier aandacht aan te besteden en hen extra ondersteunen.

 

Fijn te weten

Tijdens de opleiding heb ik zelf ontzettend veel (therapeutisch) getekend. Zodoende weet ik als geen ander hoe het voelt om iets tegen te komen wat je moeilijk vindt en hoe je daarmee om kunt gaan. De inzichten die hierdoor naar voren kwamen, hebben mij veel gebracht. Het liet mij zien waar mijn kracht ligt en hoe ik daar al tekenend bij kon. Dit is precies waar ik de kinderen in begeleid tijdens de tekensessies.
Door al deze ervaringen, zowel persoonlijk als met alle kinderen, mag je erop vertrouwen dat ik mij erg goed in kan leven in wat je kind voelt. Mijn intuïtie gebruik ik hierbij graag, zo zijn woorden overbodig. Feilloos voel ik aan wat jouw kind nodig heeft, hoe het zich veilig kan uiten en heel belangrijk: hoe het vol zelfvertrouwen op eigen kracht verder kan!

 

Hoe kunnen we beginnen?

Na een telefoontje of mailtje maken we samen een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismaking van zo'n 20 minuten. Dit is samen met jouw kind, want zo kan hij of zij met jou meebeslissen of het goed voelt om met mij te gaan tekenen.

Klik hier om contact met mij op te nemen, ik hoor graag van jou!

 

Dit zeggen kinderen over mij

Lief, aardig, leuk, rustig, gezellig. 
"Eigenlijk is alles hier leuk bij jou" en "Ik vind het fijn bij jou".  

 

Dit zeggen ouders over mij

Betrokken, rustig, hartelijk, enthousiast, oprechte interesse. Vol plezier en liefde voor haar werk.
Warme persoonlijkheid en de manier hoe Marieke kinderen écht ziet.
Liefdevolle en deskundige begeleiding.
Heel zorgvuldig en alle tijd voor de ouder.
"Marieke leert je positief kijken naar je kind en uit te gaan van hun kracht en die in mij als ouder"

 

Dit zeggen mensen over mij die mij privé goed kennen 

Secuur, geduldig, sensitief, inlevend, creatief, lief,  luisterend oor, attent, vrolijk, eigenzinnig/eigen weg kiezen, inzichten geven/iets van een andere kant bekijken, ander gezien laten voelen, doelgericht, vasthoudend, veerkrachtig.

 

Dit zeggen collega-therapeuten over mij

"Betrokken, integer en zeer kindgericht op een natuurlijke, liefdevolle manier. Ze heeft een toegankelijke persoonlijkheid waar kinderen zich veilig bij voelen en kunnen groeien". 

 

Lees hier nog meer reacties van kinderen, ouders en collega-therapeuten over mij

 

Mijn werkervaring

Mijn ervaring ligt zowel in het individueel werken met kinderen, alsook in groepsverband.

Inmiddels verzorg ik voor het 6e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op de Prinseschool, vestiging Staringstraat in Enschede. De groep is continue bezet met 12 kinderen en er staan kinderen op de wachtlijst om voor een vrijgekomen plekje in aanmerking te komen.
Sinds het schooljaar 2017 ben ik als freelance tekendocent werkzaam via Scoop Welzijn op verschillende basisscholen in Almelo, waar ik tijdens de Verlengde Schooldag de Kleurige Tekenlessen verzorg voor kinderen van groep 3 t/m groep 8.

Op de volgende scholen mocht ik de Kleurige Tekenlessen en gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema: Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool De Kubus in Almelo, Basisschool De Zegge in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Vonder in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. Ook heb ik met kinderen gewerkt bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en als vrijwilligster bij Kulturhus Hasselo.

 

Misschien nog leuk om te weten?

Sinds september 2015 ben ik ambassadeur van Stichting Buddiez. Zij koppelen op professionele wijze zieke kinderen aan gezonde kinderen, zodat ze weer kind kunnen zijn en niet alleen bezig zijn met hun ziekte. Samen met een leuk team mensen worden gezellige uitjes georganiseerd voor de kinderen en ben ik daarnaast persoonlijk begeleider/vertrouwenspersoon en draag ik met liefde mijn steentje bij. Voor de website maakte ik overigens de beide illustraties van het zieke en gezonde kind.

In het voorjaar van 2014 won ik met de praktijk de Go-Kids Award als winnaar van de “Gaafste Kunst en Cultuurplek van Twente”. Een geweldige publieksprijs die ik mocht winnen namens een ieder die de praktijk kende en bezocht had, zo gaaf! Het was dan ook wel een supermooie plek waar ik destijds was met mijn praktijk, namelijk het voormalig atelier van mijn overleden vriendin. Ik was er bijzonder graag en de kinderen ook. Doordat haar man de ruimte zelf in gebruik ging nemen, verhuisde ik een straat verderop naar mijn huidige plek in het gezondheidscentrum. Ik denk er nog geregeld met een warm gevoel aan terug en de Award was voor mij meer dan een kroon waard!

 

This is me

Ik geniet van de zon, een kopje koffie, chocola, kinderen, onze hond Evy, een dagje varen, bloemen op de vaas, Friesland, Denemarken en het Gardameer, haken, logeerpartijtjes met neefje en nichtje, gezond bakken, tekenen, schilderen, onze tuin, yoga en lezen.