06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Over Marieke de Boer

Marieke de Boer, praktijk vlinder je mee, rouwverwerking kinderen, tekentherapie, kind en rouw, hengelo, Enschede, Oldenzaal, Borne, Twente

Ik ben echt dol op tekenen en dat had ik al van kindsaf aan. Graag zat ik aan mijn eigen tafeltje in de woonkamer van alles moois te maken en uit te proberen, heerlijk! Op school was het absoluut mijn favoriete bezigheid, blijer kon je mij niet maken. En wat ben ik dankbaar dat mijn moeder al mijn schetsboeken en vele tekeningen van toen heeft bewaard.
Ik bekijk ze nog geregeld ;)

Tekenen was dus altijd al iets wat ik heel graag deed. Later kwam daar het schilderen bij. Toch bleef tekenen mijn grote passie en dat is het altijd gebleven. Het is dus eigenlijk heel logisch dat ik daar mijn werk van heb gemaakt. Een groot voorrecht!

 

Mijn liefde voor kinderen

Mijn liefde voor kinderen heeft ertoe geleid dat ik mijn passie voor tekenen ben gaan gebruiken als therapie. Ik zag namelijk kinderen om mij heen die het soms best moeilijk hadden. Ik voelde een enorm diep verlangen om hen hier op een creatieve manier mee te helpen. Want ieder kind verdient het toch om blij en onbezorgd kind te zijn?

En zo volgde ik de opleiding tot gediplomeerd kindertekentherapeut. Ik ontdekte hoe tekenen je, naast een blij en fijn gevoel, ook kan helpen om je hart te helen. Om bijvoorbeeld verdriet te verwerken, moeilijke situaties het hoofd te bieden en ermee om te leren gaan. In tekenen komt voor mijn gevoel alles samen. Je hoofd weet het, je hart voelt het en zonder nadenken laten je handen het zien op papier. En dat zonder woorden, hoe mooi is dat?

Dit ervaarde ik ook zelf tijdens de opleiding. In die periode moest ik de wens om moeder te worden loslaten en verloor ik een heel dierbare vriendin. Destijds heb ik veel getekend en dat voelde heel troostend en fijn. Dat wat mij toen hielp tezamen met de kennis die ik opdeed, geef ik nu in liefde en met veel plezier door aan kinderen in mijn praktijk.  Samen vinden we altijd plezier en vrolijkheid terug, zoals ik dat zelf ook heb ervaren.

 

Als je aandacht hebt voor je gevoelens en wat je in de weg zit, kun je ermee aan de slag. Het kan met liefdevolle begeleiding geheeld worden en verwerkt, zodat je ermee om kunt gaan. Dan is er weer ruimte in je hart voor plezier en om te vlinderen, verder te groeien en gelukkig te zijn!


Hoe mooi is het dat ik voor deze kinderen het verschil kan maken door met hen te tekenen. Woorden zijn niet nodig, we hebben gesprekjes op papier. Ik ben telkens weer zo blij om te zien hoe ze opbloeien en vol zelfvertrouwen en op eigen kracht verder kunnen!

 

We kennen allemaal verdriet en gebroken dromen

We maken allemaal verdrietige dingen mee in ons leven. Ook de mijne was niet zonder obstakels. Ik had dolgraag moeder willen worden en deed daarvoor echt alles. Totdat ik voelde dat op wilskracht niet alles lukt. Ik moest mijn droom loslaten, hoe moeilijk ook. Wat mij hielp was te kiezen voor alles waar ik wèl invloed op had en dankbaar te zijn voor alles wat er wèl was in mijn leven. Ik maakt nieuwe dromen en besloot het roer om te gooien, ging een opleiding volgen en schreef het Herinnerings-doe-boek voor kinderen.

In die periode overleed een dierbare vriendin. Een intens verdrietige tijd. Ik leerde de impact van rouw op deze manier kennen, maar het maakte mijn boek door deze ervaringen mooier en completer. Ik heb het met liefde aan mijn overleden vriendin opgedragen.

En zo nam ik het besluit om van kinderen die te maken hebben met rouw en verlies mijn specialiteit te maken. 

 

Hebben we wel aandacht voor verdrietige kinderen?

Wat ik veel om mij heen zie is de onmacht die ouders kunnen voelen als hun kinderen rouwen en verdrietig zijn. Ze maken zich daar erg veel zorgen om. Iets intens verdrietigs samen meemaken zet je gezinsleven totaal op de kop. Dat maakt dat je als moeder of vader genoeg hebt aan je eigen verdriet en alles daaromheen. Dit maakt het extra lastig, want hoe ga je ermee om en hoe help je de kinderen nu echt?  

Vaak zie ik ook dat ouders het niet voldoende erkennen en herkennen dat hun kind wel degelijk verdrietig is. Soms zien ze de signalen niet waarmee hun kind als het ware zegt "ik ben verdrietig". Het is dan misschien niet in huilbuien, maar bijvoorbeeld het verdriet uiten in boosheid, bang om te gaan slapen, nachtmerries hebben, problemen op school of er niet meer naartoe willen. Ook veel kinderen trekken zich terug, spelen liever alleen in plaats van met vriendjes afspreken of ze vertonen clownesk gedrag, zijn veel drukker dan normaal en zoeken zomaar ruzie.

En ja, ook hebben we misschien ooit ergens gehoord dat kinderen veel veerkracht hebben en er zelf wel doorkomen? Door dit te denken gaat het helaas ook nog wel eens mis. Soms sparen ze ouders door hun tranen voor zichzelf te houden en ze 's avonds zachtjes in bed te huilen. Of ze zijn er zo goed in geworden om het huilen helemaal niet meer toe te staan en kroppen alles onbewust op. Dat maakt dat je er als ouder geen weet van hebt. Maar kinderen rouwen wel degelijk, net als wij. Als je hen op een juiste manier helpt door veel te luisteren, erover te blijven praten, volop aandacht en warmte te geven, kun je voorkomen dat kinderen vast komen te zitten in hun verdriet.

Het maakt mij ontzettend blij en dankbaar om met deze kinderen én hun ouders te mogen werken. Daar gaat echt mijn hart van open en dat is precies waar ik iedere dag met heel veel liefde mee bezig ben!

 

Over creativiteit en gesprekjes op papier

Ik ben een echte doener en ontzettend creatief. Dat vind je ook terug in mijn begeleiding van kinderen. Hierbij is tekenen vaak de rode draad, omdat kinderen in tekeningen laten zien wat ze in woorden niet kunnen vertellen. Op die manier hebben we gesprekjes op papier.
Mijn doel om kinderen hun verdriet te kunnen laten verwerken staat bovenaan en daarvoor ga ik niets uit de weg. Voor degene die heel dichtbij kinderen staat, is dat vaak iets wat ze niet aandurven of kunnen. Deze taak neem ik liefdevol op mij, want dat is wat kinderen nodig hebben om weer onbezorgd en vrolijk kind te kunnen zijn. Zonder verdriet wat hun daarbij nog in de weg zit.

Helpende opdrachten voor thuis horen er ook bij, waar vaak het Herinnerings-doe-boek wordt gebruikt dat ik schreef. Ik zorg ervoor dat kinderen op deze manier op eigen kracht, vrolijk en vol zelfvertrouwen verder kunnen!
 

Mijn visie op rouwende kinderen

We kunnen het voor verdrietige kinderen na een overlijden of echtscheiding zoveel makkelijker maken. Mijn visie is dat dit al begint met durven vragen hoe het met ze gaat in liefdevolle aandacht geven. Dat niks gek is, maar er in alle veiligheid over gepraat kan worden. Zelfs nog na jaren! Eerlijkheid is daarbij ook erg belangrijk, want fantasie in een kinderhoofd is veel erger. En zijn kinderen hooggevoelig, dan komt verdriet vaak extra hard binnen waarbij extra aandacht en geduld nog meer nodig is.

Er wordt vaak zo’n taboe op gelegd als we het hebben over rouw en verdrietig zijn, maar zo voelen kinderen dit helemaal niet. Als er ruimte is om het er op een luchtige en speelse manier over te hebben, is er echt niks zwaars of moeilijks aan. Kinderen willen gewoon voor vol aangezien worden in alles wat ze ervaren. Dan weten ze dat het helemaal okay is hoe ze zich voelen en begrijpen ze ook waardoor dat komt.

 

Mijn specialisaties

In mijn praktijk zie ik kinderen met allerlei vragen en lastige situaties waarbij ik hen bij help. Maar het is denk ik fijn te weten wat mijn specialisaties zijn.

De eerste is kinderen helpen verdriet verwerken bij bv overlijden, echtscheiding etc.  Deze specialisatie is ontstaan vanuit mijn eigen rouw- en verlieservaring zoals je hierboven wellicht al gelezen hebt. Door deze ervaringen voel ik goed aan wat verdrietige kinderen meemaken. Daarbij weet ik ook wat je helpt om weer blij te kunnen zijn, want dat geeft je kracht! Van hieruit heb ik het Herinnerings-doe-boek geschreven en geef ik lezingen over kind en rouw.

De tweede specialisatie is kinderen ondersteunen in het omgaan met hun (hoog)gevoeligheid. Ik herken mijzelf helemaal in deze kinderen en weet waar ze tegenaan lopen, maar ook hoe ze hun gevoeligheid juist in kunnen zetten! In mijn werk is deze eigenschap bijzonder fijn, want met mijn intuitie en gevoeligheid kan ik goed waarnemen waar kinderen behoefte aan hebben in de begeleiding.

 

Mijn werkervaring

In de afgelopen tien jaar heb ik al vele kinderen zowel individueel in mijn praktijk als in groepsverband begeleid.

In deze jaren verzorgde ik tevens op vele scholen gastlessen tekenen in de klas (al dan niet met een sociaal/emotioneel thema) en tekenlessen in groepjes: Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisschool Willem Sluiter in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Vonder in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool De Prinseschool in Enschede, De Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum, Basisschool Meester Propschool Lochem. 
Ook heb ik met kinderen gewerkt bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en als vrijwilligster bij Kulturhus Hasselo. 
Sinds 2013 geef ik tekenlessen op de Prinseschool in Enschede en van 2017 t/m 2020 ben ik als freelance tekendocent verbonden geweest aan Avedan om tekenlessen voor de Verlengde Schooldag te verzorgen bij buurtscholen in Almelo. Per 1 januari 2021 heeft betreffende gemeente een herstructurering doorgevoerd inzake de Verlengde Schooldag en is deze helaas stopgezet.
Op de volgende Almelose scholen ben ik destijds met enorm veel plezier werkzaam geweest: Basisschool de Kubus, Basisschool De Zegge, Basisschool Step! en Basisschool Het Letterveld.
En niet te vergeten: de kleurige tekenlessen die ik reeds 10 jaar geef in mijn eigen praktijk!

Ik geniet ontzettend van mijn werk met kinderen. Dit te mogen doen maakt mijn hart echt blij en dankbaar. Het is enorm fijn hier iedere dag met alle liefde mee bezig te zijn en voor kinderen en hun ouders het verschil te mogen maken! 

 

Mijn genoten opleiding en hoe ik mijzelf graag blijf ontwikkelen

De 4-jarige HBO-opleiding tot gediplomeerd Kindertekentherapeut en Kindertekendocent heb ik gevolgd bij Opleiding Genezend Tekenen te Zutphen.
Door middel van nascholingen bij onder andere genoemde opleiding, maar ook via de Beroepsvereniging voor Tekentaaldeskundigen, waar ik met mijn praktijk aangesloten ben, blijf ik mezelf met veel plezier en enthousiasme ontwikkelen. 
Tevens volg(de) ik graag (online) trainingen, masterclasses, cursussen, congressen én lees ik dolgraag boeken die mijn vakgebied met kinderen, hun ontwikkeling, de tekentaal, maar ook rouwverwerking en hooggevoeligheid raken. 

Ik noem hier graag enkele:
* Nascholing: Preventie, Behandelplan en Nazorg vanuit tekeningen rond een hulpvraag
* Nascholing: Soulcollage, luister naar je eigen intuïtieve wijsheid
* Nascholing: Cre-ga methode als verdieping in de tekentherapie, zijnde creativiteit en yoga met elkaar verbinden
* Nascholing: Boomsymboliek in de tekentaal
* Nascholing: Verstopplaatsen herkennen in tekeningen
* Middagcongres van Expertisecentrum Omgaan met Verlies "Een volwassene kan het verschil maken" met oa Riet Fiddelaers-Jaspers en Ellen Dreezens met het Doorleefboek en Meeleefboek
* Cursus Ondersteunen van kinderen in het Corona tijdperk 
* Cursus Kinderen informeren over zelfdoding 

Eind oktober 2021 heb ik met succes de opleiding Psychosociale Basiskennis op HBO niveau afgerond en vanaf 1 januari 2022 ben ik geaccrediteerd register therapeut bij het RBCZ.
De keus voor deze opleiding is enerzijds verdieping en uitbreiding van mijn kennis, anderzijds voor het feit dat de kans op vergoeding van de therapie via zorgverzekeraars aanzienlijk vergroot wordt. 
Ik kijk ernaar uit om zodoende nòg meer kinderen te mogen ontvangen in mijn praktijk, omdat voor hun ouders een vergoeding meer dan welkom is. Ook pgb via gemeenten behoren dan tot de mogelijkheden. Al met al dus een enorme verrijking. 

Misschien nog fijn te weten dat ik fijne collega-therapeuten vanuit allerlei disciplines om mij heen heb. Met hen kan ik, uiteraard na accoord van de ouders, een situatie rondom een kind bespreken om niets over het hoofd te zien en een nog betere ondersteuning te kunnen bieden. 

 

Typisch Marieke

Ik geniet van de zon, onze lieve hond Evy, een kopje koffie, pure chocola, een dagje varen, verse bloemen op de vaas, Friesland en Denemarken, wandelen, haken, gezond bakken, tekenen, schilderen, onze tuin, yoga en lezen.

 

Dit zeggen ouders over mij

Betrokken, rustig, hartelijk, enthousiast, oprechte interesse. Vol plezier en liefde voor haar werk.
Warme persoonlijkheid en de manier hoe Marieke kinderen écht ziet.
Liefdevolle en deskundige begeleiding.
Heel zorgvuldig en alle tijd voor de ouder, ook als de therapie is afgerond.
Marieke leert je positief kijken naar je kind en uit te gaan van hun kracht en die in mij als moeder.

 

Dit zeggen mensen over mij die mij privé goed kennen 

Secuur, geduldig, sensitief, inlevend, creatief, lief,  luisterend oor, attent, vrolijk, eigenzinnig/eigen weg kiezen, inzichten geven/iets van een andere kant bekijken, ander gezien laten voelen, doelgericht, vasthoudend, veerkrachtig.

 

Dit zeggen collega-therapeuten over mij

"Marieke is een frisse, heldere, opgewekte persoonlijkheid die alles snel overziet en adequaat kan handelen. Ze is betrokken, integer en zeer kindgericht op een natuurlijke, liefdevolle manier. Haar psychologisch inzicht is intuïtief, spontaan en vakbekwaam. Ze staat stil bij de belangen van ouder en kind, is vindingrijk, maar vooral zeer praktisch ingesteld en een warme collega. Ze heeft een toegankelijke persoonlijkheid waar kinderen zich veilig bij voelen en kunnen groeien". 
“Kernwoorden voor Marieke zijn: warm, creatief, geborgen, intuïtief en pedagogisch sterk”
"Marieke weet van iets zwaars of moeilijks altijd iets lichts te maken en ziet alles positief"

 

Nog leuk om te weten?

Sinds september 2015 ben ik ambassadeur van Stichting Buddiez. Zij koppelen op professionele wijze zieke kinderen aan gezonde kinderen, zodat ze weer kind kunnen zijn en niet alleen bezig zijn met hun ziekte. Met een leuk team mensen worden gezellige uitjes georganiseerd voor de kinderen en ben ik daarnaast persoonlijk begeleider/vertrouwenspersoon en draag ik met liefde mijn steentje bij. Voor de website maakte ik overigens de beide illustraties van het zieke en gezonde kind.

In het voorjaar van 2014 won ik met de praktijk de Go-Kids Award als winnaar van de “Gaafste Kunst en Cultuurplek van Twente”. Een geweldige publieksprijs die ik mocht winnen namens een ieder die de praktijk kende en bezocht had, zo gaaf! Het meest bijzondere aan deze prachtplek was dat dit het atelier was van mijn overleden vriendin. Hier heb ik bijna drie jaar mijn werk mogen doen, zo mooi! Het voelde alsof ze er altijd bij was...