06 - 236 68 530

Icoon pinterest
Icoon instagram
Icoon facebook

Over Marieke de Boer

Marieke de Boer kindertherapie tekenlessen workshops Enschede

Ik ben Marieke de Boer en ik help kinderen spelenderwijs omgaan met verdriet. Hierdoor leren zij hun eigen gevoelens beter begrijpen en verwoorden. Als kinderen kunnen vertellen wat er is, weet je als ouder wat ze nodig hebben en ontstaat er meer onderling begrip. Door mijn hulp kunnen kinderen dat wat gebeurd is in hun hoofd op een rijtje zetten. Zo is er meer rust en weer ruimte voor plezier bij de kinderen zelf, in hun gezin, bij vriendjes én op school. 

 

Soms lijkt opnieuw kunnen genieten heel ver weg als je verdrietig bent. Ik weet erg goed hoe dat voelt, want ik maakte meerdere verliezen mee in mijn leven. Zo verloor ik 6 jaar geleden geheel onverwachts mijn hartsvriendin en kwam in een rouwproces terecht; intens verdrietig. Ik zag haar man met jonge kinderen alleen achterblijven. Hoe groot zo'n verlies kan zijn, zag en voelde ik telkens opnieuw, naast mijn eigen gevoelens van gemis.

Dat wat mij daar doorheen heeft geholpen, heeft geresulteerd in het schrijven en illustreren van het Herinnerings-doe-boek en droeg ik op aan mijn overleden vriendin. Tevens zijn de ervaringen met de kinderen uit mijn praktijk inspiratie geweest voor het boek, waarvan binnenkort de vierde druk zal verschijnen.

Zo kan ik je vanuit eigen ervaring én die van de kinderen vertellen dat het echt mogelijk is om weer plezier te kunnen hebben. Soms is het fijn hiervoor de nodige hulp te vragen, want je hoeft het echt niet alleen te doen.  

 

Wat is er zo bijzonder aan de begeleiding van mij?

Ik combineer mijn creatieve kant met mijn invoelende talent tezamen met de tekentherapie. Hiervoor volgde ik de 4-jarige HBO opleiding tot kindertekentherapeut & -docent bij de Opleiding Genezend Tekenen. Voor kinderen is het tekenen een hele fijne manier om zich te uiten. Want hoe moeilijk is het immers als kind te verwoorden wat je voelt? Zo heeft je kind bij mij dus helemaal geen woorden nodig, maar maken we er kleurrijke gesprekjes op papier van! Geen wonder dat kinderen het tekenen bij mij niet als therapie ervaren. Dat maakt dat ze vaak met plezier komen en dat is supermooi. Het geeft hen niet het gevoel "wat is er mis met mij?" want dat is natuurlijk helemaal niet het geval.

Ik benader kinderen op een gelijkwaardige manier. Mijn toegankelijke en sociale karakter maakt dat kinderen zich snel op hun gemak voelen. Ervaring leert dat zij zich fijn en veilig voelen bij mij, iets wat ik voor de therapie erg belangrijk vind. Daarbij blijft hetgeen ik met de kinderen bespreek altijd tussen ons tweetjes. Zo kunnen zij zich vrij uiten.

Mijn kracht ligt met name in het feit dat ik door eigen kennis en verlieservaring erg goed kan inleven hoe kinderen zich voelen als zij een verdrietige gebeurtenis hebben meegemaakt. Hierin ligt mijn specialisatie en ik merk dat ouders van kinderen in deze situatie juist daarom graag bij mij komen.

 

Mijn specialisatie

Vanuit eigen rouw- en verlieservaring ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen in deze situaties. Denk hierbij aan een overlijden of echtscheiding. Omdat ik door deze ervaringen heel goed weet wat er in het hoofd van je kind omgaat, kan ik feilloos aanvoelen welke begeleiding jouw kind (en eventueel jij als ouder) nodig heeft. En dat is erg fijn, want erover praten is vaak al zo moeilijk. We kunnen geen tranen wegtoveren, maar wel verdriet samen lichter maken.

Wil je graag gelijk thuis al aan de slag? Bestel dan het Herinnerings-doe-boek wat ieder kind verdient die een lieve overledene mist! Een troostend, creatief boek dat je kind ondersteunt in het rouwproces.

Nog goed om te weten: ik begeleid je graag als professional als je bijvoorbeeld een overlijden meemaakt in je klas, je gastgezin of bij de dagopvang. Ook is begeleiding van kinderen bij een uitvaart mogelijk en geef ik interactieve lezingen.

 

Dit zeggen kinderen over mij

Lief, aardig, leuk, rustig, gezellig. 
"Eigenlijk is alles hier leuk bij jou" en "Ik vind het fijn bij jou".  

 

Dit zeggen ouders over mij

Betrokken, rustig, hartelijk, enthousiast, oprechte interesse. Vol plezier en liefde voor haar werk.
Warme persoonlijkheid en de manier hoe Marieke kinderen écht ziet.
Liefdevolle en deskundige begeleiding.
Heel zorgvuldig en alle tijd voor de ouder.
"Marieke leert je positief kijken naar je kind en uit te gaan van hun kracht en die in mij als ouder"

 

Dit zeggen mensen over mij die mij privé goed kennen 

Secuur, geduldig, sensitief, inlevend, creatief, lief,  luisterend oor, attent, vrolijk, eigenzinnig/eigen weg kiezen, inzichten geven/iets van een andere kant bekijken, ander gezien laten voelen, doelgericht, vasthoudend, veerkrachtig.

 

Dit zeggen collega-therapeuten over mij

"Betrokken, integer en zeer kindgericht op een natuurlijke, liefdevolle manier. Ze heeft een toegankelijke persoonlijkheid waar kinderen zich veilig bij voelen en kunnen groeien". 

 

Lees hier nog meer reacties van kinderen, ouders en collega-therapeuten over mij

 

Mijn werkervaring

Mijn ervaring ligt zowel in het individueel werken met kinderen, alsook in groepsverband.

Inmiddels verzorg ik voor het 5e schoolseizoen met heel veel plezier de Kleurige Tekenlessen op de Prinseschool, vestiging Staringstraat in Enschede. De groep is continue bezet met 12 kinderen en er staan kinderen op de wachtlijst om voor een vrijgekomen plekje in aanmerking te komen.
Sinds het schooljaar 2017 ben ik als freelance tekendocent werkzaam via Scoop Welzijn op verschillende basisscholen in Almelo, waar ik tijdens de Verlengde Schooldag de Kleurige Tekenlessen verzorg voor kinderen van groep 3 t/m groep 8.

Op de volgende scholen mocht ik de Kleurige Tekenlessen en gastlessen tekenen verzorgen, al dan niet met een sociaal/emotioneel thema: Basisschool Het Letterveld in Almelo, Basisschool De Kubus in Almelo, Basisschool De Zegge in Almelo, Basisschool Paus Joannes in Enschede, Basisschool Het Sterrenpalet in Eibergen, Basisschool 't Oldhof in Borne, Basisschool De Flora in Borne, Basisschool De Vonder in Borne, Basisschool Twickelo in Delden, Basisschool Wilbertschool in Hengelo, Basisschool Franciscusschool in Oldenzaal, Basisschool OBS Stokkum. Ook heb ik met kinderen gewerkt bij Zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, Kunst in de Klas bij enkele basisscholen in Borne en als vrijwilligster bij Kulturhus Hasselo.

 

Misschien nog leuk om te weten?

Sinds september 2015 ben ik ambassadeur van Stichting Buddiez. Zij koppelen op professionele wijze zieke kinderen aan gezonde kinderen, zodat ze weer kind kunnen zijn en niet alleen bezig zijn met hun ziekte. Samen met een leuk team mensen worden gezellige uitjes georganiseerd voor de kinderen en ben ik daarnaast persoonlijk begeleider/vertrouwenspersoon en draag ik met liefde mijn steentje bij. Voor de website maakte ik overigens de beide illustraties van het zieke en gezonde kind.

In het voorjaar van 2014 won ik met de praktijk de Go-Kids Award als winnaar van de “Gaafste Kunst en Cultuurplek van Twente”. Een geweldige publieksprijs die ik mocht winnen namens een ieder die de praktijk kende en bezocht had, zo gaaf! Het was dan ook wel een supermooie plek waar ik destijds was met mijn praktijk, namelijk het voormalig atelier van mijn overleden vriendin. Ik was er bijzonder graag en de kinderen ook. Doordat haar man de ruimte zelf in gebruik ging nemen, verhuisde ik een straat verderop naar mijn huidige plek in het gezondheidscentrum. Ik denk er nog geregeld met een warm gevoel aan terug en de Award was voor mij meer dan een kroon waard!

 

Gewoon Marieke

Ik geniet van de zon, een kopje koffie, chocola, kinderen, onze hond Evy, een dagje varen, bloemen op de vaas, Friesland, Denemarken en het Gardameer, haken, logeerpartijtjes met neefje en nichtje, gezond bakken, tekenen, schilderen, onze tuin, yoga en lezen.