06 - 236 68 530

2 Easy Back to School-tips

weer naar school, stress, onrust kind, hsp, gevoelig kind, tekentherapie, tekentherapeut

Back to school en in je ritme komen samen… Hmm dat is misschien nog wel even een uitdaging na twee weken chillen ;) Ik deelde wat vragen hierover in mijn stories en ja, voor velen is dat herkenbaar en best even lastig. 

Ik deel hier 2 ideeën die je het wat makkelijker kunnen maken zodat je de week met wat meer rust doorkomt. So let’s start with the first one!

 

1) Neem deze dagen wat extra tijd als je je kind naar bed brengt

Grote kans dat er alweer zoveel in dat koppie omgaat na school, clubjes en sport. En van alles wat daarnaast toch echt moet. Hoe gehaaster je kind naar bed gaat, hoe meer onrust er in het hoofd blijft hangen. Dan is er zeker nog geen ruimte om te gaan slapen. Neem daarom ietsje langer de tijd om je kind te laten vertellen over die dag. En yep, die verhalen komen vaak als de pyama aan is en de afleiding van de dag er niet meer is. Vast herkenbaar ;) 

Bij het vertellen kan even tekenen ook heel fijn zijn. Nee, geen lange sessie, maar spreek bv een tijd af op de klok. Tien minuutjes kan al genoeg zijn. Laat je kind het minst leuke tekenen en daarna het allerleukste. Dat kan in een emoticon, een hartje of wat dat ook voor je kind is. Bedoeling is dat het helpt om de dag te verwerken en los te laten om daarna beter in slaap te komen. En wat op papier staat, zit niet meer in je hoofd! 

 

 

2) Maak een week-kalender

Zo’n eerste week kan voor kinderen overweldigd voelen in alles wat weer moet. Dat kan ook voor ons zo voelen, maar het grote verschil is dat wij het in perspectief zien en kinderen (nog) niet. Dat komt omdat zij minder idee hebben van dag en tijd. Zij leven immers veel meer in het nu.

Om je kind toch overzicht te geven, werkt het vaak enorm goed om een kalender te maken. En liefst vooral heel visueel. Dit omdat veel kinderen meer op beeld gericht zijn dan op alleen woorden. 

► je hebt wit een vel papier nodig, potloden/stiften en een stevige plastic drinkbeker.

► maak nu mbv die beker 7 rondjes voor de komende week. Als je half in de week start zoals bv vandaag, doe dan zoveel rondjes tot en met zondag. Maak voor de volgende week een nieuwe. Zo houd je kind overzicht.

► maak het zo kleurig mogelijk en geef iedere dag een andere kleur. In de tussenruimte is plek om te tekenen of stickers te plakken. 

► schrijf nu in de rondjes de dingen die jouw kind op de planning heeft. Van school tot bso als de oppasmiddag van oma tot aan sport. 

 

Leuke verrassing voor je kind

Maak het extra leuk deze eerste week/weken door je kind te verrassen wat het bv op vrijdag of zaterdag wil eten. Schrijf of teken er dat gelijk bij op de kalender, een leuk vooruitzicht!

 

Ja, dan is de kalender klaar! Hang ‘m met washitape op een zichtbare plek waar je kind dat fijn vindt. Als je wilt, kun je ieder weekend even een half uurtje me-time plannen voor een nieuwe kalender! Vooral gevoelige kinderen die graag weten hoe hun dag eruit gaat zien, vinden dit heel prettig. 

 

11 januari 2023