06 - 236 68 530

Blij of verdrietig naar school?

rouw en verlies, rouw op school, kindertherapie, gezinstherapie, verdriet verwerken, vlinder je mee, marieke de boer, jij en je kind, enschede, hengelo, oldenzaal, twente

Ze leest nog een boekje. Ze treuzelt. Ze is stiller dan anders. Wil ze wel weer naar school? Haar tas ligt klaar en ze weet ook al wat je op haar brood moet smeren. Maar... wil ze wel echt?

Deze weken stayhome waren voor haar niet alleen bijzonder omdat er geen school was. Nee, jullie verloren oma. Ze overleed. En doet het ertoe dat dit door het corona virus was ja of nee? Nee, al maakte dat het wel extra zwaar.

Je kind mocht niet meer naar oma toe. Geen knuffel meer en geen handkusjes zoals ze dat altijd deden. Geen tekening brengen. Nee, niks mocht. En toen moest jij vertellen dat oma overleden was. Dood, om het in kindertaal te zeggen. Wat klinkt dit toch naar.

 

Het wordt nooit meer zoals het was

Dus ja, je kind mag weer naar school. Maar het wordt nooit meer zoals het was. Thuis niet en op school niet. Want ook daar wordt over oma’s gesproken. Klasgenootjes die grootouders helaas niet mochten bezoeken, maar wel konden facetimen of bellen. Zij zijn elkaar niet kwijtgeraakt. Jouw kind is oma wel kwijt, zij komt nooit meer terug. Nooit.

Hoeveel kinderen zullen maandag zo naar school gaan? Zij die op de laatste schooldag in maart nog vrolijk naar huis liepen. En nu met groot verdriet en een gat in hun hart weer naar school gaan.

 

Oproep aan alle juffen en meesters

Daarom een oproep aan alle juffen en meesters: heb oog en oor voor deze kinderen in jouw klas. Durf te vragen hoe het met ze gaat. Leef je goed in of het kind dit met klasgenootjes wil of juist alleen met jou. Maak het luchtig bespreekbaar, dat vinden ze fijn en voorkomt ongemak. Overleg of ze het willen vertellen en zo ja, hoe.

 

Voor alle mama’s

Bespreek het met je kind en denk alsjeblieft niet “ze redt zich wel”. Vraag of je kind het zelf wil vertellen of misschien met jou erbij? Doe één ding vooral niet: de juf het al vertellen zonder dat je kind dit weet. Overleg altijd samen, dan voelt je kind zich gehoord en gezien. En gedragen. Door jou en door de juf. Juist nu. Dat is samen sterk. Ik wens het alle verdrietige kinderen toe.

7 mei 2020