06 - 236 68 530

De link met Halloween en verdrietig zijn omdat je iemand mist...

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Niet alle kinderen vinden Halloween leuk... Deze dagen wordt het weer gevierd en ik hoor van veel moeders dat hun kinderen daar bang voor zijn. Ze willen niet slapen of hebben nachtmerries. Ze zijn angstig omdat het overal om hun heen (vaak ook op school) ‘versierd’ is met enge poppen en skeletten… 

Dat maakt dat ze naast bang zijn, zich ook verdrietig kunnen voelen. Ze huilen omdat ze de enge beelden (zoals zij het ervaren) niet of nauwelijks kunnen verwerken. Als ze een lieve overledene missen, kan dat een extra 'trigger' zijn. Want ook die is dood, net als al die skeletten… En dan voelen deze kinderen gelijk op deze manier het verdriet om diegene die er niet meer is. Dus als je kind extra huilerig is, weet dan dat Halloween de aanleiding kan zijn en wees maar extra lief.

Als jouw kind ook bang of verdrietig is deze dagen: wuif het niet weg. Zeg niet dat het nep is, al is het dat natuurlijk wel, maar dat voelen en begrijpen kinderen niet echt. Want wat ze zien, dát is echt. Vooral bij jonge kinderen is echt niet van nep te onderscheiden. In hun fantasie kan alles, denk daarbij aan sprookjes en Sinterklaas. 

Hier deel ik graag enkele ideeën die ik onlangs aan ouders heb meegegeven en waarvan ik hoop dat het ook jouw kind mag helpen
 

Is jouw kind ook bang?

Neem het serieus en wuif het niet weg. Het helpt niet om te zeggen dat het nep is en iet echt, want wat jouw kind ziet, voelt als echt. Kinderen onderscheiden echt en nep nog niet zo goed, zeker als ze jong zijn. In hun fantasie kan alles. Denk aan sprookjes en Sinterklaas.

Ik zie vooral dat (hoog) gevoelige kinderen bang zijn. Bij hun komen alle beelden en geluiden van wat ze zien en horen, extra hard binnen zonder filter. Het voelt extra echt als het ware.

Ook kinderen die een overlijden hebben meegemaakt zijn vaak bang voor Halloween. Het kan het verdrietig maken. Waarom? Zij leggen onbewust de link met de dood, want skeletten, schedels etc. doen daaraan denken. De fantasie in hun hoofd help extra mee. Dus als jouw kind een lieve overledene mist en bang, verdrietig is deze dagen: weet dan dat het gegriezel van Halloween de oorzaak kan zijn. Wees maar extra lief... 


Wat je kunt doen om je kind te helpen

  • Geef je kind extra liefdevolle aandacht en praat erover, dat helpt vaak al: je kind voelt zich gehoord en gezien
  • Laat lampen op overloop en slaapkamer langer aan
  • Doe de deurbel eraf, 'trick and treat' mag jullie huis voorbij gaan
  • Teken of schrijf een klein troostkaartje wat je kind in de broekzak of schooltas kan doen. Teken bv een hartje of schrijf 'ik ben bij jou' erop. Het mag heel eenvoudig.

 

Een fijne tekenoefening

Neem een vel papier, liefst groot, maar A4 is ook goed. Bedenk dan samen welk dier voor jouw kind supersterk is en hem of haar kan beschermen. Laat je kind dit dier tekenen en vertel erbij dat dit dier echt altijd sterker is dan wat hij of zij ook ziet of hoort. Hang of leg deze tekening bij het bed van je kind. 

Wat nog fijn kan zijn: een led-waxinelichtje op het nachtkastje. Teken er een onderzetter onder die extra 'kracht' geeft, bijvoorbeeld een zon, hartje of ster. 

 

En wie weet een open deur: maar vermijd deze dagen even de winkels in de stad met al die toch wel griezelige etalages. Of met van alles over Halloween binnen in de winkel. Daar wil je het liefst niet tegenaan lopen samen, toch? 

 

Extra vragen over de dood deze dagen?

Als jouw kind een lieve overledene mist, dan is het denk ik fijn te weten dat het mogelijk is dat er juist rond deze dagen extra vragen komen over de dood. Of het het destijds met de uitvaart is gegaan. Of dat je merkt dat verdriet er even meer is. Geen reden om zorgen te maken, wel fijn om daar extra liefdevolle aandacht aan te besteden. Praat of teken erover samen. 

 

Merk je dat je kind wat terugvalt en er voor je gevoel te lang in blijft hangen? 

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend telefonisch meedenkgesprek. Ik kijk graag met je mee en kan je waardevolle tips meegeven. 

 

Plan hier een gratis en vrijblijvend telefonisch meedenkgesprek met mij

Ik neem zsm contact met je op via de mail om een afspraak samen te plannen. 

 

30 oktober 2023