06 - 236 68 530

Het is gemis is groter

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Ze mist opa’s knuffels natuurlijk het allermeest vertelt ze mij. Maar waarom is ze dan iedere dag zo verdrietig? Ik zie de vraag in haar ogen en ik help haar op weg om daar samen achter te komen.

De ranja is op en het stroopwafeltje ligt met 1 hapje eruit naast haar. Er wordt druk getekend dus daar is even geen tijd voor. Ze zit helemaal in de tekening: opa met een ijsje. Ondertussen vertelt ze…

 “Ik ging met mooi weer vaak met opa een ijsje eten. Van hem mocht ik altijd 2 bolletjes, van mama altijd maar 1.” Ik zie een twinkeling in haar ogen. “Opa woonde heel dichtbij en daarom kwam hij ook best vaak met ons mee-eten. Het leukste vond ik dat hij bleef oppassen als mama en papa weg moesten. We keken vaak een Disney film en ik mocht altijd langer opblijven. Ook ging opa vaak mee als we een dagje uit gingen in de schoolvakantie…”

Dan is ze stil. Ik zie aan haar dat ze beseft hoeveel leuks ze deed met opa, hoe vaak ze elkaar zagen. Hoe sterk hun band was en altijd zo zal blijven voelen. Ik laat de stilte er zijn, het hoeft niet gevuld te worden. In de stilte voel je meer en zo gold dat ook voor haar. Ineens kijkt ze me aan. “Je mist opa op heel veel manieren hè?” Ze knikt. “En daarom ben ik zo vaak verdrietig denk ik”. Ik zie dat ze een paar tranen wegveegt en zeg zachtjes dat het helemaal goed is. Want hoe zou je nou nìet verdrietig kunnen zijn om de liefste die je zo mist? En om alles wat je samen deed? 

De tekening is inmiddels klaar. Het is de herinnering die aan de ene kant verdriet oproept, maar aan de andere kant troost geeft. En door te tekenen heeft ze een stukje verdriet in haar hart losgelaten. En snapt ze waarom ze zo vaak verdrietig is en dat het er mag zijn.

Wat deed jouw kind graag met opa of oma? Er samen over kletsen kan heel fijn zijn en wie weet wil jouw kind er ook wel een tekening over maken. 

 

Merk je dat je kind nog best moeite heeft met het gemis?

En kom je er niet echt uit samen? Is er veel verdriet, slaapt je kind er slecht door en misschien komt het wel steeds uit bed 's avonds naar jou toe om getroost te worden? Neem dan eens contact op met mij voor een gratis en vrijblijvend meedenkgesprek. Ik hoor graag jouw verhaal en vertel je graag wat ik eventueel voor je kind kan betekenen. 

 

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken

Gun je kind de tijd om verdriet te verwerken. Je hoeft het niet langer bij je te dragen dan nodig... Want alleen dan kan er weer ruimte zijn in het hart van je kind voor plezier en leuke dingen. En om weer lekker te kunnen slapen. 

 

Plan hier een gratis en vrijblijvend meedenkgesprek met mij

Als je bovenstaande link volgt, zie je mijn agenda en kun je zelf een datum en tijdstip uitkiezen. Love te hear from you! 

 

 

 

14 november 2022