06 - 236 68 530

Liefdevol herinneren met deze troosttips tijdens de feestdagen

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Liefdevol herinneren… wie weet missen jij en je kind deze dagen ook een geliefd iemand extra. Het kunnen momenten zijn dat juist nu het gemis meer aanwezig is. Wie weet omdat diegene vorig jaar nog bij het kerstdiner was en nu die stoel leeg is. 

Ik merk aan kinderen en ouders in mijn praktijk, maar heel eerlijk ook uit eigen ervaring, dat je iemand meer mist deze dagen. Als je hoort en ziet dat families met elkaar kerst vieren, maar jouw kind oma zo mist. Of opa. Of een vader, moeder… broertje, zusje. En nee, het hoeft niet per se zo te zijn dat dit de eerste keer kerst is zonder die lieve persoon om het verdriet te voelen. Het kan de tweede keer zijn of langer geleden. Iemand missen is niet in tijd, dagen of jaren uit te drukken. Je mist diegene nu hier vandaag en dat is wat je voelt, toch? 

Graag deel ik hier met jou enkele troosttips die jou en je kind kunnen helpen het verdriet iets lichter te maken tijdens de feestdagen. Of bij andere dagen dat je een lieve overledene extra mist. Zoals bijvoorbeel een verjaardag, overlijdensdag...
 

6 troosttips om samen liefdevol te herinneren

  1. Kijk het favoriete tv-programma of film van degene die jullie missen
  2. Kijk samen met je kind foto's en kies iets uit wat je kind na kan tekenen. Misschien een vakantieplekje of iets wat je graag samen deed?
  3. Laat je kind een tekening maken van het kerstcadeautje wat je voor diegene zou hebben gekocht.
  4. Teken een portret van degene die je kind mist en hang deze op een mooie plekje in de woonkamer
  5. Bedenk samen eens allerlei dingen die je doet denken aan diegene. Waar was hij of zij dol op? Het favoriete eten, ijsje of gebakje. Welke kleding droeg hij of zij vaak? Wat was het lievelingsplekje voor vakanties en wandelingen? Laat je kind van ieder idee iets teken op een klein, rond blaadje. Die kun je dan gebruiken als onderzetter voor de glaasjes ranja bij het kerstdiner. Of natuurlijk voor jullie wijntjes...

 

Waarom veel teken-ideeën?

Misschien valt je op dat ik vooral veel teken-ideeën met je deel. Als Kindertekentherapeut gespecialiseerd in kind en rouw, teken ik vooral veel met kinderen. Want wat in woorden vaak zo lastig is te vertellen, kunnen kinderen wél in een tekening. 

Het tekenen voelt voor kinderen heel natuurlijk. Dat is ook altijd licht en luchtig. Ook als je het samen hebt over verdrietige dingen. 

Door te tekenen kunnen kinderen hun gevoelens creatief uiten, waardoor ze spelenderwijs verdriet verwerken. En dat is precies waar ik kinderen met alle liefdevolle aandacht mee help. Maar jou als ouder uiteraard ook, zij het dan op een manier door met je mee te denken en mee te kijken en je de ondersteuning te bieden die jij nodig hebt om er voor je verdrietige kind te kunnen zijn. En hoe je dat het beste kunt doen. Want heel vaak merk ik dat ouders dat soms wel moeilijk vinden: hoe help je je kind als het verdrietig is en daardoor niet lekker in z'n vel zit?

Soms is het eenvoudiger dan we denken hoe we kinderen kunnen helpen. Voor hen is het het allerbelangrijkste dat ze zich gehoord en gezien mogen voelen in hun verdriet en alles wat daarbij komt. 
 

Door zoiets licht en creatiefs als tekenen, kun je er op een fijne manier zijn voor je kind

Het geeft vaak ook een mooie gelegenheid om het er samen over te hebben. Zeker in deze dagen - liefdevol herinneren. 

 

Wil je graag samen creatief aan de slag en herinneringen levend houden?

Dan is het Herinnerings-doe-boek dat ik speciaal schreef voor kinderen die een lieve overledene missen wellicht een fijn idee. In het boek neem ik jouw kind liefdevol mee aan de hand en gaan we vooral veel samen tekenen. Zowel om herinneringen levend te houden als om je nieuwe leven zonder die persoon vorm te geven. Want hoe doe je dat eigenlijk als je je verdrietig voelt? Of soms bang? Of boos omdat het zo oneerlijk voelt dat diegene overleden is? Het komt allemaal aan bod in het 144 pagina dikke boek, waarvan de 5e druk verschenen is.

Honderden kinderen hebben inmiddels al het boek cadeau gekregen en zijn ermee aan de slag gegaan. En er een prachtig herinnerboek voor hunzelf van gemaakt. 

"Ieder kind dat een overlijden meemaakt, zou dit boek moeten hebben. Het heeft voor onze dochter absoluut het verschil gemaakt. Maar niet alleen voor haar, ook voor ons als ouders. We hebben er ook samen in gelezen en het gaf antwoorden op vele vragen die wij best lastig vonden. Zoals over cremeren en wat er gebeurt vanaf de eerste dag van overlijden tot aan de dag van de uitvaart. Het gaf haar overzicht en zo wist ze wat er ging gebeuren. Ze is veel met het boek bezig geweest." aldus een moeder. 

 

Ja, ik gun mijn kind ook dit Herinnerings-doe-boek! 

Je kunt het boek bij mij bestellen. Lees er hier alles over. 

 

Je kunt geen tranen wegtoveren, maar wel samen verdriet lichter maken. Dan is er weer ruimte voor plezier en leuke dingen

 

Merk je dat je kind wat vastloopt in verdriet? Of twijfel je of je het allemaal wel 'goed' doet en lijkt het je fijn als ik met je meekijk?
 

Plan dan een gratis en vrijblijvend telefonisch meedenkgesprek met mij. 

Dat kan via dit formulier of je plant het gelijk in mijn agenda hier. Kijk wat jij het fijnst vindt. Ik spreek je graag! 

 

Ik wens jou en een ieder die je lief is, dat je toch mag genieten deze dagen. Al is het van iets kleins. Of dankbaarheid voelen voor alles en iedereen die er wel is. Dat kan een lichtpuntje zijn voor jullie samen. Ik wens dat je nieuwe herinneringen mag maken met de liefste in je hart. En diegene liefdevol mag herinneren. 

En wie weet mogen de troostideeën die ik hier met je deel, je daarbij helpen om het verdriet iets lichter te maken. Hetzij in deze dagen of daarna. Want ook dan is er het gemis… 

23 december 2023