06 - 236 68 530

Onlangs waren twee meisjes heel verdrietig...

uitvaart, condoleance, kind en rouw, rouwverwerking, herinneringskaart

Deze twee meisjes misten hun oma, zij overleed. En omdat ik hun oma goed kende, liet ik ook een traan.

 

Maar wat zeg je nu tijdens een condoleance-bezoek (of uitvaart) tegen kinderen die erbij zijn?

Nu in verband met Corona zijn de regels aangepast en worden mensen in kleine groepjes bij de condoleance naar binnen gelaten. Het blijft zo vreemd om elkaar van afstand en zonder hand te geven je medeleven te betuigen, heb jij dat ook? Wat je ooit kon doen met een kus of knuffel of elkaar in ieder geval aanraken door een hand te geven, dat kan nu niet. Bij kinderen kan dat als je wilt en als de situatie het toelaat (en hoe goed je ze kent) eventueel wel. Toch blijft dit wat ongemakkelijk als ik dat om mij heen zie. Soms ken je de kinderen niet en dat maakt het extra lastig.

Ik neem juist voor de kinderen die er bij zijn iets extra tijd. Het is allemaal al zo verdrietig, maar ook spannend voor hen. Sommige kinderen maken zoiets voor het eerst mee. Dat is best indrukwekkend allemaal.


Wat ik doe?

Ik maak altijd kaartjes of gebruik mijn eigen Liefs voor Jou Kaart en schrijf er iets persoonlijks op. Dat kan een herinnering zijn aan degene die is overleden of gewoon "liefs voor jou". Dit geef ik aan de kinderen en zeg er iets liefs bij wat in me opkomt.

Dat deed ik ook voor deze twee meisjes van 9 en 11 jaar, al kende ik hen niet. Ik vertelde kort hoe ik hun lieve oma kende (zij paste vroeger vaak op ons omdat ze heel dichtbij woonde) en gaf aan beiden het kaartje. Ze bedankten en ik zag, ondanks verdriet in hun hart, toch twee meisjes glimlachen.

 

Zeg jij iets liefs tegen de kinderen en maak je daarmee het verschil?

Het gaat naar mijn gevoel niet om wat je precies zegt en of je iets geeft, maar om de aandacht die je schenkt. Vanuit je hart. Ik denk dat kinderen dat voelen en je dan als antwoord een glimlach terugkrijgt. Gewoon omdat ze het fijn vinden dat ook zij, tussen al die "grote" mensen, gezien worden. En dat we mogen beseffen dat zij net zo verdrietig kunnen zijn zoals jij en ik.

 

Zijn de kinderen er niet bij?

Misschien zijn de kinderen niet bij de condoleance. Als je ze kent, geef dan een kaartje aan één van de ouders, zodat die het aan de kinderen kan geven.

 

Wat je ook kunt doen

Download en print één van de kleurplaten die je hier op deze pagina (helemaal onderaan!) kunt vinden. Rol deze op en doe er een strikje omheen of doe het in een mooi cadeauzakje. Zeker weten dat de kinderen dit fijn vinden!

1 september 2020