06 - 236 68 530

facebook vlinder je mee marieke de boer

Onlangs waren twee meisjes heel verdrietig...

Praktijk Vlinder je mee kindertherapie condoleance kaartjes

Deze twee meisjes misten hun oma, zij overleed. En omdat ik hun oma goed kende, liet ik ook een traan.

Maar wat zeg je nu tijdens een condoleance-bezoek (of uitvaart) tegen kinderen die erbij zijn?

In een rij vol mensen voel ik mij ook niet zo vrij en op mijn gemak. Maar toch neem ik juist voor de kinderen die er zijn iets extra tijd. Het is allemaal al zo verdrietig, maar ook spannend voor hen. Sommige kinderen maken zoiets voor het eerst mee. 
Wat ik doe? Ik maak altijd kaartjes en schrijf er iets persoonlijks op. Dit geef ik aan de kinderen en zeg er iets liefs bij.

Dat deed ik ook voor deze twee meisjes van 9 en 11 jaar, al kende ik hen niet. Ze zaten apart met familie en ik liep naar ze toe. Ik vertelde kort hoe ik hun lieve oma kende en gaf aan beiden het kaartje. Ze bedankten en ik zag, ondanks verdriet in hun hart, twee meisjes glimlachen.

Het gaat naar mijn gevoel niet om wat je zegt, of je iets geeft, maar om de aandacht die je schenkt. Vanuit je hart. Ik denk dat kinderen dat voelen en je dan als antwoord een glimlach terugkrijgt. Gewoon omdat ze het fijn vinden dat ook zij, tussen al die "grote" mensen, gezien worden. En net zo verdrietig kunnen zijn zoals jij en ik.

1 maart 2016