06 - 236 68 530

Wie mist jouw kind deze Kerst?

Engel Marieke de Boer

Mist jouw kind tijdens Kerst ook een lief persoon die overleden is? Een oma, een opa, of misschien iemand binnen het gezin die helaas afgelopen jaar, of wie weet al eerder, overleden is? Dat is absoluut een groot gemis, wat veel verdriet met zich meebrengt. Juist in deze decembermaand, althans dat is mijn ervaring en wat ik van vele kinderen hoor in mijn praktijk. Naast de "gewone" dagen van missen, is deze maand een maand waarin er extra aan die lieve persoon gedacht wordt. De feestdagen zullen met een heel ander gevoel gevierd worden en misschien helemaal niet meer als "feest" worden gevoeld. 

Enkele handvatten voor jou als ouder

Het is voor kinderen, net als voor ons als volwassenen, erg fijn dat je je gevoelens van gemis samen uitspreekt. Het is dan ook erg geruststellend als jij als ouder zegt dat jij degene die overleden is, ook mist. Probeer er samen over te praten "ik mis ..... , jij ook?" Laat gerust je tranen zien als die er zijn. 

Voel vooral aan of je kind behoefte heeft er verder over te praten, forceer uiteraard niets. Samen iets tekenen of knutselen voor de overledene kan ook een mooie manier zijn om uiting te geven aan het verdriet dat er is. Wat je kind zou kunnen maken? Vraag je zoon of dochter eenvoudig "wat zou... mooi hebben gevonden?" of "maak iets waar jij nu zelf zin in hebt". Wij hebben soms het gevoel het teveel in te willen vullen voor kinderen, maar ze weten het vaak zelf precies. Geef het kunstwerk vervolgens een mooi en zichtbaar plekje.

Enkele ideeën voor je kind 

  • doe samen een kaarsje aan en zet deze bijvoorbeeld bij de foto van de overledene
  • wat was het lievelingstaartje van de overledene? Koop of bak deze voor jullie zelf tijdens deze Kerstdagen 
  • eet het lievelingseten of het lievelingstoetje van diegene die gemist wordt
  • je kind kan ook een tekening maken van wie er allemaal bij zou zijn deze dagen, inclusief de overledene 
  • geven jullie elkaar cadeautjes met Kerst? Laat je kind dan bedenken en tekenen (of knutselen) wat hij of zij voor de overledene gekocht zou hebben
  • wat zou je kind de overledene graag willen vertellen? Klets daar samen over en maak er eventueel samen een tekening bij
  • heeft jouw kind "iets" met engelen? Laat je kind dan eentje tekenen of schilderen en bedenk dat die engel helpt als er verdriet is. Een dier of ander fantasiefiguur maken kan uiteraard ook.  

Nog fijn te weten

Kinderen hebben verdriet "in stukjes" en dat maakt dat ze het aankunnen. Wij als volwassenen kunnen gedurende een langere tijd erg verdrietig zijn. Kinderen daarentegen hebben zodoende de kracht om na tranen weer vrolijk met de Lego of de poppen te gaan spelen. Of ineens over iets heel anders met je gaan kletsen. Als je merkt dat je kind weer als het ware overstapt naar de andere dingen om zich heen, dan mag je aannemen dat het voor dat moment okay is. Daar mag je gerust op vertrouwen. 

Ik wens jou en je kind, ondanks het verdriet en gemis, toch fijne dagen toe. En dat je met elkaar gevoelens kunt delen, want samen ben je altijd sterker

21 december 2021