06 - 236 68 530

Icoon facebook
Icoon pinterest
Icoon instagram

Een koffer vol herinneringen

En dan is het vakantie, maar voor jou en je gezin misschien wel heel moeilijk, omdat jullie een lieve overledene missen.

Een tijdje geleden sprak ik een ouder, haar partner was overleden en nu waren ze niet meer met z'n vijven, maar met z'n vieren. Ze wilde toch graag op vakantie, maar zag er erg tegenop.

De vakantie kan juist erg alleen en verdrietig voelen.

De rust die er ineens is nu het ritme van school en werken wegvalt, kunnen je meer tranen bezorgen. Alsof er ruimte ontstaat om na te denken en het gemis nog meer voelbaar is.Dit zal nog meer opspelen als je al die complete gezinnen om je heen ziet en jullie een vader, moeder, broer of zusje missen. Maar vergeet ook niet de opa's en oma's die er in deze vakantie voor het eerst niet meer zijn. Wie weet betekende een grootouder wel heel veel voor je gezin omdat hij of zij vaak bij jullie oppasten.

Wat kan jouw kind en jullie gezin helpen?

* als je op vakantie gaat, neem een foto mee van de overleden persoon en geef die een mooi plekje 
* teken een vakantie-kaartje en leg die bij de foto neer 
* koop een klein souvenir wat de overledene prachtig zou hebben gevonden. Leg dit thuis samen op een mooi plekje of wie weet wil je kind dit op zijn/haar kamer leggen.
* als je het als ouder goed vindt, vraag iets vaker een logeetje: gezellig voor je kind, maar ook voor jou
* bedenk een uitje wat de overledene zo graag deed (dagje strand, museum, picknick) en ga dit samen doen
* wat deed de overledene vaak met jouw kind en wie in jullie omgeving zou dat met hem of haar willen doen? Schroom niet, maar vraag het gewoon, mensen vinden het fijn iets voor jullie te kunnen doen
* ben jij als ouder toe aan een dagje uit om lekker op te laden? Vraag aan familie of vrienden of je kind een dagje bij hen mag zijn. Ook hierbij geldt: vraag gerust, zo kan men echt iets voor je betekenen, men vindt dat altijd fijn!

Ik hoop dat ik jullie met deze ideeën heb kunnen helpen. Wie weet kom je al lezend op andere ideeën. En: vraag je kind eens wat hem of haar kan helpen als het even moeilijk is. Kinderen kunnen het vaak heel goed aangeven, dat is zo mooi!

Deze zomervakantie is er voor kinderen die een lieve overledene missen, een speciale tekenmiddag "Een zomer vol herinneringen". 

20 juli 2016