06 - 236 68 530

Hoe ben jij er voor je verdrietige kind?

rouwverwerking kind, rouw en verlies, overlijden, therapie kind, kindertherapie, kind en rouw, twente, oldenzaal, hengelo, enschede, borne

Ik ben er voor jou… hoe fijn is het als kinderen dit mogen voelen als ze verdrietig zijn. Het kan nogal overweldigend zijn als ze hun gevoelens en emoties proberen te begrijpen. Het uiten is vaak ook lastig voor hen. Vaak snappen ze nog niet dat hoe ze zich voelen ook echt te maken heeft met iets verdrietigs dat gebeurd is. Dat kan bv een overlijden zijn, maar ook omdat iemand ernstig ziek is en in het ziekenhuis ligt. Het is belangrijk dat je dit als ouder enigszins aan kunt voelen. Want op die manier kun je ook helpen als je kind erin vastloopt. Hier een paar tips om jou als ouder hierbij op weg te helpen. 

► Moedig aan erover te praten: geef kinderen alle ruimte om hun gedachten en gevoelens te kunnen uiten over het verdriet dat ze meemaken. Geef hen het gevoel dat alles er mag zijn. Zo creëer je samen veiligheid.

► Probeer in kindertaal te praten: leg dingen zo eenvoudig mogelijk uit, zodat ze het makkelijk kunnen begrijpen. Een prentenboek kan daarbij helpen. Vertel niet meer dan nodig is en wees altijd eerlijk, want fantasie kan vaak erger zijn. 

► Wees geduldig en begripvol: besef dat kinderen een ander rouwproces hebben dan wij, maar er meer in hun omgaat dan we denken. Kinderen ervaren verdriet in kortere momenten. De ene keer intens huilen en het andere moment weer spelen. 

► Stel liefdevol gerust: kinderen kunnen veel emoties voelen als ze door een intense periode heengaan. Laat hen liefdevol weten dat hun gevoelens heel normaal zijn en je er voor ze bent. 

► Zoek professionele hulp als dat nodig is: als verdriet van een kind te groot wordt of erin blijft hangen, overweeg dan om hulp te zoeken bij een kindertherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies. Zij kunnen aanvullende ondersteuning en support bieden, ook voor jou als ouder. 

► Onthoud dat ieder kind verdriet op zijn eigen manier ervaart en dat uit zich op vele manieren. Als je er begripvol, geduldig en met liefde voor ze kunt zijn, help je ze door het rouwproces heen te komen.

 

Wil je meer weten? Of merk je dat het je lastig vindt? Ik help je graag, stel gerust je vraag! Ik spreek graag met je af voor een gratis en vrijblijvend telefonisch meedenkgesprek. 

21 september 2023